Physio.gr

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 00:00

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Craniosacral-Therapy-for-Pregnancy-and-Postpartum

Μία συνεδρία Κρανιοϊερής Θεραπείας -διάρκειας περίπου μιας ώρας- κατά την περίοδο της κύησης συμβάλλει στην μείωση του αισθήματος δυσφορίας και άλλων προβλημάτων που  αντιμετωπίζει η εγκυμονούσα τόσο κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, όσο και τα την διάρκεια του τοκετού. Η διάθεση μερικών λεπτών Κρανιοϊερής Θεραπείας στο νεογνό μπορεί να απαλείψει πολλές από τις επιδράσεις τού εμβρυϊκού stress και του stress τού τοκετού, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της καλής ανάπτυξης και υγείας στην ενήλικη ζωή του.

Η ουσία της Κρανιοϊερής Θεραπείας του Upledger είναι να βοηθά τις φυσιολογικές διαδικασίες να λειτουργούν όπως η φύση σχεδιάζει. Ο θεραπευτής της Κρανιοϊερής Θεραπείας, ή ορθότερα ο επίκουρος -εκείνος που διευκολύνει όλη την διαδικασία- το επιτυγχάνει αυτό επιδρώντας ενεργά στην περιτονία τού ατόμου, καθώς επίσης στα συστήματα ενέργειας και κίνησης των υγρών τού σώματος, ώστε να βοηθήσει να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι παράγοντες που καταστέλλουν τις διαδικασίες φυσικής ίασης, ζωογόνησης και ανάπτυξης.

Η φύση έχει σχεδιάσει την αναπαραγωγή, τον τοκετό και την ανάπτυξη του νέου ατόμου να συντελούνται βάσει ενστίκτου, καθοδηγούμενα από κάποια εν σειρά πυροδοτικά συμβάματα, ορμόνες και ευκαιρίες. Έχει ένα μόνο σκοπό: να επιτρέπει σε υγιείς μητέρες να δημιουργούν υγιή βρέφη που θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τους μηχανισμούς που είναι οι πιο αποτελεσματικοί. Οτιδήποτε διακόπτει ή άλλως παρεμποδίζει αυτήν την φυσική αλληλουχία γεγονότων, ενδεχομένως να βλάψει το αναπτυσσόμενο νέο άτομο και πιθανώς την μητέρα του.

Δύο παράγοντες παρεμβαίνουν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό. Ο πρώτος έχει σχέση με το γεγονός ότι κατά την περίοδο που οι περισσότερες γυναίκες είναι γόνιμες, υπόκεινται σε πολλές καταπονήσεις ή άλλες επιβλαβείς επιδράσεις για τις οποίες δεν έχουμε εξελιχθεί τόσο, ώστε να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Ο δεύτερος παράγοντας που διαταράσσει την φυσική αλληλουχία είναι ότι έχουν επενδυθεί σημαντικοί πόροι στην ενθάρρυνση τεκνοποίησης από γυναίκες που εκ φύσεως έχουν πρόβλημα να ολοκληρώσουν επιτυχώς την διαδικασία κύησης χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Σε τελική ανάλυση όμως, οι περισσότερες σύγχρονες μαμάδες θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε κάποιο βαθμό από την Κρανιοϊερή Θεραπεία του Upledger, με την βοήθεια που προσφέρει σε δομές και σωματικά συστήματα που δυσλειτουργούν, ώστε να φέρουν στον κόσμο υγιή βρέφη. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία, πριν τον τοκετό, βοηθά την περιτονία να προσαρμοστεί στις τεράστιες αλλαγές που επιφέρει η κύηση στις δομές και στα υγρά τού σώματος.Το ίδιο ισχύει και για πολλά βρέφη που έχουν υποστεί κάποιου είδους αφύσικο stress ή παρέμβαση κατά την γέννησή τους.

Η κύηση επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην κατανομή τού βάρους, στην στάση τού σώματος και στο ισοζύγιο υγρών. Παλαιές κακώσεις, τα επακόλουθα κάποιας προγενέστερης εγχείρησης και προβλήματα στην σπονδυλική στήλη μπορεί να κάνουν την εγκυμοσύνη μία δυσάρεστη εμπειρία, καθώς η περιτονία εξωθείται κοντά στα όρια της ελαστικότητάς της όσο στεγάζει τον μικρό επιβάτη και το προστατευτικό περίβλημά του. Μακροχρόνιοι περιορισμοί στην περιτονία που προηγουμένως δεν είχαν ενοχλήσει, τώρα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικοί. Οι βαθιά απελευθερωτικές επιδράσεις της Κρανιοϊερής Θεραπείας βοηθούν την προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές, ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων, όταν η πύελος προσπαθεί να φιλοξενήσει το έμβρυο που κατεβαίνει. Επιπροσθέτως, θα βοηθήσει στον ίδιο τον τοκετό να είναι πιο εύκολος για την μητέρα και πιο ακίνδυνος για το βρέφος.

Θα πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι η διαδικασία του τοκετού προσφέρει τις δικές της προκλήσεις στο αφικνούμενο έμβρυο. Το ταξίδι μέσα από το γεννητικό σωλήνα υποβάλλει το βρέφος σε καταπονήσεις και του επιβάλλει ασυνήθεις απαιτήσεις. Γνωρίζουμε ότι σκοπός του είναι να πυροδοτήσει αλλαγές στον μηχανισμό των αντανακλαστικών που είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το βρέφος να αναπτυχθεί καλά μέσα στην μήτρα, αλλά που αποτελούν εμπόδιο στην ζωή τους έξω από αυτήν. Τα αντανακλαστικά του εμβρύου πρέπει να αντικατασταθούν από τα αντανακλαστικά του βρέφους. Κάθε απόκλιση από το ιδεώδες, όπως το μερικώς αυτο-προωθούμενο ταξίδι μέσα από το γεννητικό σωλήνα μπορεί να καταστήσει αυτήν την διαδικασία μετασχηματισμού ατελή, αφήνοντας το νέο βρέφος ελλιπώς προετοιμασμένο για το επόμενο στάδιο του ταξιδιού του. Ένα ολόκληρο σύνολο δυσλειτουργιών, τόσο κατά τη βρεφική ηλικία όσο και κατά τη μετέπειτα ζωή, συνδέονται με αυτού του τύπου την περίπτωση.

Μία άλλη λειτουργία του φυσιολογικού ταξιδιού μέσα από τον γεννητικό σωλήνα είναι το να δοθεί στο βρέφος ένα πραγματικά βαθύ μασάζ. Όλοι οι μύες υφίστανται συσπάσεις και οι αρθρώσεις κινητοποιούνται. Επιπλέον το κρανίο συμπιέζεται και αλλάζει σχήμα. Αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτραπεί στο κεφάλι να στενέψει αρκετά ώστε να περάσει μέσα από τον τράχηλο. Για να εξασφαλιστεί αυτό χωρίς μόνιμη βλάβη, σε αυτό το στάδιο οι οστεώδεις πλάκες του κρανιακού θόλου του νεογνού είναι ατελώς σχηματισμένες. Δεν είναι παρά μεγάλες μερικώς άκαμπτες επιφάνειες εντός των σκληρών μεμβρανών, από τις οποίες τελικά θα σχηματισθούν πλήρως. Σε μερικά νεογνά αυτές οι πλάκες θα παραμείνουν σε κάποια σημεία αλληλοκαλυπτόμενες. Η έγκαιρη αρωγή του θεραπευτή στην επίλυση αυτού του προβλήματος, βοηθά να διασφαλιστεί πως θα εξαλειφθούν αναστρέψιμες καταπονήσεις που θα μπορούσαν αλλιώς να επιδράσουν στην κυκλοφορία των υγρών προς τον εγκέφαλο και πιθανώς και σε άλλες λειτουργίες, ουσιώδεις για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη του βρέφους.

Αυτό το πρώτο ταξίδι φαίνεται επίσης να αποτελεί μία ακόμη δοκιμασία ώστε να διασφαλιστεί πως μόνο τα υγιέστερα βρέφη θα τα καταφέρουν. Ως εκ τούτου είναι σχεδιασμένο να είναι δύσκολο. Μολονότι τα περισσότερα βρέφη που βλέπουμε στα ιατρεία έρχονται διότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, θα ήταν χρήσιμο -προληπτικά- να υποβάλλουμε σε έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερα, από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την γέννησή τους. Ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί περίπτωση νεογνού με κάποιο σημαντικό περιορισμό στο κρανιοϊερό σύστημά του που δεν ανταποκρίθηκε στην θεραπεία, ενώ χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να εκτιμήσουμε και στην συνέχεια να αποκαταστήσουμε τους τυχόν περιορισμούς στην λειτουργικότητά του. Έτσι, έχουμε υγιή βρέφη, με μεγαλύτερη ευεξία, που είναι ευλογία από όλες τις απόψεις. 

Πιστεύουμε πως το να κάνουμε μασάζ στο βρέφος είναι απίστευτα πολύτιμο για εκείνο, και δεν είναι περίεργο ότι αποτελεί ρουτίνα σε πολλές κοινωνίες. Ωστόσο, αυτό που η Κρανιοϊερή Θεραπεία από την δική της σκοπιά προσθέτει είναι η ικανότητα να αξιολογούμε και να εκτιμούμε την σοβαρότητα συγκεκριμένων περιορισμών και τάσεων, όπως αυτά σχετίζονται με την σωματική δομή τού βρέφους και το κεντρικό νευρικό σύστημά του, ενώ είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε με την ευαισθησία των χεριών μας, πότε αυτοί οι περιορισμοί και οι τάσεις έχουν απαλειφθεί.

Επομένως, το ταξίδι μέσα από το γεννητικό σωλήνα αποτελεί την τελική δοκιμασία του εμβρύου. Καθώς το έμβρυο ανοίγει τον δρόμο του προς την ζωή, το κρανίο του πλάθεται και τα πρωτογενή αντανακλαστικά μετατρέπονται σε αυτά που απαιτούνται για τα αρχικά στάδια της ζωής στον κόσμο. Όταν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού δεν είναι ιδανικές, ή εάν το βρέφος πρέπει να υποβοηθηθεί από τον γιατρό κατά την έξοδό του, ενδεχομένως να απαιτηθούν υπερεκτάσεις, κυρίως στις κροταφικές χώρες της κεφαλής (γύρω από τα αυτιά), στην βάση του κρανίου, στις αρθρώσεις του ισχίου και στην πύελο όπως και στον συνδετικό ιστό (περιτονία) τής σπονδυλικής στήλης. Το Ινστιτούτο Upledger, έχοντας ήδη εφαρμόσει τεχνικές θεραπείας σε πολλές χιλιάδες ασθενών, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι τα έμβρυα, ακόμη κι εκείνα των πρώτων εφτά ή οκτώ εβδομάδων, επηρεάζονται από συναισθηματικά μηνύματα καθώς και από το γενικό συναισθηματικό περιβάλλον που τα πλαισιώνει όσο αυτά παραμένουν στην μήτρα. Η πρώιμη κρανιοϊερή αξιολόγηση θα αποκαλύψει πολλά προβλήματα και η αποκατάστασή τους θα είναι άμεση, καθώς συνήθως ανταποκρίνονται  γρήγορα σε πολύ ήπιες τεχνικές απελευθέρωσης. Έχει διαπιστωθεί ότι η πρώιμη θεραπευτική αγωγή βοηθάει σε κωλικούς, σε αποκλίσεις από την ορθή στάση του σώματος, στο ραιβόκρανο, σε προβλήματα του ισχίου και σε ορισμένες μαθησιακές δυσλειτουργίες.

Οι θεραπευτές της Κρανιοϊερής Θεραπείας εφιστούν ιδιαίτερα την προσοχή τους και σε άλλα προβλήματα που εκδηλώνονται σε βρέφη και νήπια. Δυσκολίες στο θηλασμό και στην κατάποση, ωτίτιδες, κακής ποιότητας ύπνος και αναπνευστικά προβλήματα.

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία του Upledger είναι ένα σύστημα πρακτικής αξιολόγησης και ήπιας αλλά δραστικής βοήθειας, που διευκολύνει την απελευθέρωση των περιορισμών στη περιτονία. Ο συνδετικός ιστός (περιτονία) είναι ακριβώς αυτό που λέει ότι είναι. Συνδέει όλα μας τα οστά, τους μύες, τα νεύρα, τα όργανα και τα αγγεία μαζί, με τρόπο τέτοιο που να μπορούν όλα να αλληλοβοηθούνται ώστε να λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί, ακόμη και σε έντονες καταπονήσεις. Η όποια μείωση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού, οπουδήποτε μέσα στο σώμα, δύναται να οδηγήσει σε δυσλειτουργία τόσο στο σημείο εκείνο, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Μείωση της ελαστικότητας μπορεί να προκληθεί από ατύχημα, εγχείρηση, ασθένεια, ακινησία, ή συναισθηματικό stress. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία παρέχει βοήθεια που υποστηρίζει κι ενισχύει τις διαδικασίες φυσικής ίασης και ανάπτυξης χωρίς να τις πιέζει, ή να τις καταστέλλει. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο www.craniosacral.gr

Νέες μητέρες που ακολουθούν αγωγή Κρανιοϊερής Θεραπείας βρίσκουν πως μπορεί να διευκολυνθεί πολύ η ανάρρωσή τους μετά τον τοκετό.

Νέες μητέρες που ακολουθούν αγωγή Κρανιοϊερής Θεραπείας για τον τοκετό μπορούν να ανακουφιστούν πολύ. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι βαθιά χαλαρωτική κι ενισχύει την ελεύθερη κίνηση σε όλα τα συστήματα υγρών: αίμα, λέμφο, εγκεφαλονωτιαίο υγρό και σωματικές απεκκρίσεις, γεγονός που σημαίνει βέλτιστη ανάληψη όλων των συστημάτων ίασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μητέρα στην περίπτωση που ο τοκετός είχε κάποιες πρόσθετες δυσκολίες, όπως αναισθησία, έλεγχο τού άλγους (που πιστεύεται ότι αναστέλλουν τις φυσικές μηχανικές και ορμονικές απαντήσεις επάνω στις οποίες βασίζονται οι κατά φύση διαδικασίες τοκετού), παρατεταμένο τοκετό, περιορισμένες επιλογές στην στάση του σώματος, καισαρική τομή και άλλα συμβάματα που απαιτούν αποκατάσταση, επαγωγή ή κάποιου είδους επείγουσα παρέμβαση.

Μία συνεδρία Κρανιοϊερής Θεραπείας -διάρκειας περίπου μιας ώρας- κατά την περίοδο της κύησης συμβάλλει στην μείωση του αισθήματος δυσφορίας και άλλων προβλημάτων που  αντιμετωπίζει η εγκυμονούσα τόσο κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, όσο και τα την διάρκεια του τοκετού. Η διάθεση μερικών λεπτών Κρανιοϊερής Θεραπείας στο νεογνό μπορεί να απαλείψει πολλές από τις επιδράσεις τού εμβρυϊκού stress και του stress τού τοκετού, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της καλής ανάπτυξης και υγείας στην ενήλικη ζωή του.

 

Διαβάστηκε 2971 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 06:44
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6893 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Εγκυμοσύνη ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ