Physio.gr

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 09:41

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου

banningmobil

 

Με τον όρο Μυοσκελετικά Συμβάντα ή Μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ), εννοούμε τραυματισμό ή πόνο που αφορά το Μυοσκελετικό Σύστημα, δηλαδή τους μύες, τους τένοντες, τους αρθρικούς θύλακες, τα περιφερειακά νεύρα και τα οστά. Το Αυχενικό Σύνδρομο, η Χαμηλή Οσφυαλγία, οι τενοντοπάθειες, αρθροπάθειες, νευραλγίες κ.α. είναι μερικές από τις πλέον γνωστές ΜΣΠ. Οι κυριότερες εκδηλώσεις αφορούν όλα τα τμήματα της σπονδυλικής στήλης (αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή μοίρα), τα άνω άκρα και τα κάτω άκρα. Οι ΜΣΠ μπορεί να προκύψουν από την αλληλεπίδραση σωματικών με εργονομικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς παράγοντες.

MSD

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει την καθημερινότητα μας, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονωϊού, έχουν ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ως μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας. Φυσικά, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ήταν στην καθημερινότητα μας και στις καλές ημέρες. Είμαστε στη δουλεία μας, στο μανάβικο, στο γυμναστήριο, την νύχτα, κάθε στιγμή της ημέρας πιάνουμε το κινητό μας τηλέφωνο για να δούμε αν έχουμε μηνύματα, τι γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.

Αυτή η σημαντική αύξηση στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, έχει αυξήσει και την ανησυχία ότι η υπερβολική χρήση τους συμβάλλει στην εμφάνιση ΜΣΠ. Έτσι ερευνητές σχεδίασαν μια μελέτη με συστηματική ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας.

 "A systematic review of musculoskeletal disorders related to mobile phone usage"

 Στόχος

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η συστηματική ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας σχετικά με την διάδοση της εμφάνισης των μυοσκελετικών διαταραχών, των συμπτωμάτων και της παθολογίας που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Σχεδιασμός μελέτης

Συστηματική αξιολόγηση

Μέθοδος

Σε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Medline (Pubmed), Wiley, WOS και EMBASE. Αναζητήθηκαν μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα Αγγλικά μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2000 και 25ης Μαρτίου 2019, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες λέξεις κλειδιά: κινητό τηλέφωνο, smartphone, μυοσκελετικός πόνος, πόνος, μυοσκελετικά συμπτώματα και μυοσκελετική παθολογία.

Αποτελέσματα

mobileΗ αναζήτηση εντόπισε 196 έγγραφα, εκ των οποίων τα 18 πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης. Μεταξύ αυτών πέντε ήταν υψηλής ποιότητας, δώδεκα ήταν αποδεκτής ποιότητας και μια ήταν χαμηλής ποιότητας. Η επισκόπηση έδειξε ότι η διάδοση της εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων μεταξύ των χρηστών κινητών τηλεφώνων κυμάνθηκε από 8,2% έως 89,9%, με τον αυχένα και την ανώτερη θωρακική μοίρα να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά, που κυμαίνονται από 55,8% έως 89,9%. Το πιο κοινό σύμπτωμα ήταν ο πόνος. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, η ινομυαλγία, το σύνδρομο θωρακικής εξόδου, τενοντίτιδα και το σύνδρομο De Quervain ήταν οι πιο συχνές σχετιζόμενες παθολογίες.

Συμπεράσματα

Τα αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με τις μυοσκελετικές διαταραχές εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων είναι κάπως περιορισμένα, δεδομένου ότι ελήφθησαν από διατομεακές μελέτες (cross sectional, περιλαμβάνει την εξέταση δεδομένων από ένα πληθυσμό σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο) και μελέτες περίπτωσης-αναφοράς (case-control, μελέτες παρατήρησης στις οποίες δυο υπάρχουσες ομάδες που διαφέρουν ως προς την έκβαση προσδιορίζονται και συγκρίνονται με βάση κάποιο υποτιθέμενο αιτιώδες χαρακτηριστικό). Κατά συνέπεια υπάρχει η ανάγκη για σχεδιασμό μελετών υψηλότερης ποιότητας, ώστε να γινεί καλύτερα κατανοητή η σχέση μεταξύ της χρήσης του κινητού τηλεφώνου και της εμφάνισης μυοσκελετικών διαταραχών.

ΠΗΓΕΣ

«A systematic review of musculoskeletal disorders related to mobile phone usage»: Emrah Zirek (a, b) Rustem Mustafaoglu (c) Zeynal Yasaci (b, d) Mark D.Griffiths (e)

a) Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Faculty of Health Sciences, Bıngol University, Bıngol, Turkey
b) Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Institute of Graduate Studies, Istanbul University-Cerrahpasa, Istanbul, Turkey
c) Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Faculty of Health Sciences, Istanbul University-Cerrahpasa, Istanbul, Turkey
d) Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Faculty of Health Sciences, Harran University, Sanliurfa, Turkey
e) International Gaming Research Unit, Psychology Department, Nottingham Trent University, Nottingham, UK

Musculoskeletal Science and Practice - Received 7 January 2020, Revised 18 May 2020, Accepted 21 May 2020, Available online 27 May 2020.

Physio.gr

Διαβάστηκε 1382 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 00:26
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 7534 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ