Physio.gr

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 11:16

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πόνος στον αυχένα: 5 συνηθισμένες αιτίες

Neck-pain-common-causes-704x400

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι οξύς (μικρής διάρκειας), ή χρόνιος (επαναλαμβανόμενος, ή επίμονος). Σε κάθε επώδυνη κατάσταση πρωταρχικός στόχος είναι η ανακούφιση από τον πόνο. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να γίνει αντιληπτός και ο μηχανισμός πρόκλησης των συμπτωμάτων, ώστε να αποφεύγονται εκείνες οι δραστηριότητες, ή συνήθειες που ενδεχομένως να αποτελούν την αρχική αιτία που τα προκάλεσαν.

Οι πέντε πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης πόνου στον αυχένα είναι:

Neck-stress-pictures-collage

1. Κακή στάση: Κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι λείπουν για κάποιο διάστημα από την εργασία τους λόγω τραυματισμού, ο οποίος οφείλεται σε επαναλαμβανόμενη κακή στάση κατά την διάρκεια της εργασίας ή της ξεκούρασης. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις προκαλούνται εξαιτίας της κακής εργονομίας. Δηλαδή το εργασιακό περιβάλλον δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές εκείνες που θα ελαττώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν την παραγωγικότητα.
2. Μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή: Επιβαρυντικός παράγοντας είναι η καθήλωση για πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, με τέτοιο τρόπο που μοιάζει σαν να θέλουμε το κεφάλι μας να μπει μέσα στην οθόνη! Επίσης, καθοριστική σημασία έχει η θέση της οθόνης στον χώρο. Δεν πρέπει να είναι ψηλά, ή πολύ χαμηλά, ούτε στο πλάι. Πρέπει να βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας.
3. Συνήθειες ύπνου: Υπό κανονικές συνθήκες, περίπου το ένα τρίτο της ημέρας κοιμόμαστε. Οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να έχουν τη σημασία τους στην πρόκληση πόνου στον αυχένα. Αν βλέπουμε τηλεόραση ξαπλωμένοι, ή διαβάζουμε πριν κοιμηθούμε το πιθανότερο είναι ότι το πρωί θα ξυπνήσουμε με πονοκέφαλο, θολούρα στα μάτια, ή «πιασμένοι».
4. Χρήση της τεχνολογίας: Πολλοί από εμάς περνούν πολλές ώρες τη μέρα χρησιμοποιώντας προϊόντα της τεχνολογίας -smartphones, tablets κ.τ.λ.- στέλνοντας μηνύματα, ή ασχολούμενοι με τα social media. Δραστηριότητες, δηλαδή, που επιβαρύνουν την περιοχή του αυχένα. Μάλιστα, υπάρχει και συγκεκριμένος ιατρικός όρος που περιγράφει αυτό το φαινόμενο: "text neck".

neck-pain-2gr


5. Μυϊκός τραυματισμός: Οι μύες στην περιοχή του αυχένα, όπως οποιοσδήποτε άλλος μυς του σώματος, μπορεί να τραυματιστούν• να υποστούν, δηλαδή, μυϊκή θλάση, σπασμό, ή να προκληθεί μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης πόνου (trigger point) με αποτέλεσμα, φυσικά, την πρόκληση πόνου.

Εκτός από τις προηγούμενες αιτίες υπάρχουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις που πιθανόν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα, όπως: ινομυαλγία, αρθροπάθεια στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, σπονδυλική στένωση, μόλυνση στην περιοχή, ή ακόμη (σπανιότερα) και καρκίνος.

Neck.jpeg

Απαιτείται μέσα από την κλινική εξέταση και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις να διαπιστωθεί με ακρίβεια η αιτία των συμπτωμάτων. Να γίνει, δηλαδή, η απαραίτητη διάγνωση και βάσει των ευρημάτων να καθορισθεί η απαραίτητη θεραπευτική παρέμβαση. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και αποτελεσματικό ρόλο, όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά και στην δημιουργία των συνθηκών πρόληψης και μακροχρόνιας βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

neck-exercises

 

Διαβάστηκε 4907 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 12:49
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6117 επισκέπτες και κανένα μέλος