Physio.gr

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 00:00

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: Θεραπεύοντας περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα.

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: Θεραπεύοντας περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΝΕΡΓΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ - ATM2

Ο τρόπος χρήσης του ΑΤΜ2 σε ασθενείς με αυχενικά προβλήματα είναι σχεδόν όμοιος με εκείνον σε ασθενείς με οσφυϊκά προβλήματα εκτός από μερικά ζητήματα τοποθέτησης του σώματος στο μηχάνημα. Περιορισμένες αυχενικές κινήσεις όπως κάμψη, έκταση, πλάγια κάμψη και συστροφή μοιάζουν με την οσφυϊκή κάμψη, έκταση, πλάγια κάμψη και συστροφή αντίστοιχα. Στους περισσότερους περιορισμούς της οσφυϊκής κίνησης αυτό που χρειάζεται συνήθως για να επανέλθει η κίνηση στο φυσιολογικό εύρος είναι να επανατοποθετηθεί και να σταθεροποιηθεί (συμπιεστεί) η πυελική χώρα δένοντας με δύο μόνο ιμάντες την λεκάνη· ο άνω ιμάντας στο ύψος της πρόσθιας άνω λαγόνιας ακρολοφίας και ο κάτω ιμάντας στο κάτω τμήμα της λεκάνης (όχι σε κάποιο ύψος πάνω από το ισχίο αλλά καλύτερα στο ύψος του ίδιου του ισχίου).

Αναλογιζόμενος ο θεραπευτής αυτό, είναι αρκετά ενδιαφέρον να συνειδητοποιήσει ότι όταν επανατοποθετεί και ύστερα σταθεροποιεί την λεκάνη δεν ακουμπάει και δεν κάνει τίποτε στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλά μάλλον μόνο στο ύψος της λεκάνης, εντούτοις ο περιορισμός της οσφυϊκής κίνησης καθίσταται εντελώς ανώδυνος σε όλο το εύρος της κίνησης. Αυτή η σχέση μεταξύ των περιορισμών της οσφυϊκής κίνησης και της επανατοποθέτησης και σταθεροποίησης της λεκάνης είναι όμοια με την σχέση μεταξύ των περιορισμών της αυχενικής κίνησης και της επανατοποθέτησης και σταθεροποίησης της ωμοπλατοθωρακικής χώρας. Για να επανατοποθετηθεί και να σταθεροποιηθεί η ωμοπλατοθωρακική χώρα, ο θεραπευτής θα ρυθμίσει το ύψος του κύριου μαξιλαριού του ΑΤΜ2 έτσι ώστε η κορυφή του μαξιλαριού να βρίσκεται ακριβώς στην ίδια ευθεία ή ελάχιστα πιο πάνω από τους ώμους του ασθενή. Ο ασθενής θα σταθεί με την πλάτη του να ακουμπάει στο μαξιλάρι και ο θεραπευτής θα ρυθμίσει τα περισσότερα επίσχεστρα της κορυφής όσο το δυνατό ψηλότερα. Ακόμη θα ρυθμίσει τα μεσαία επίσχεστρα λίγο χαμηλότερα από το μέσο του μαξιλαριού και τα κατώτερα επίσχεστρα στο μέσο της λεκάνης του ασθενή. Έπειτα ο θεραπευτής θα διασταυρώσει τις δύο ζώνες της κορυφής επάνω από την περιοχή του στήθους και θα δέσει την τρίτη (την κατώτερη) ζώνη ακριβώς στο μέσο της πυελικής χώρας.

Είναι σημαντικό να στέκεται ο ασθενής με την πλάτη στο μαξιλάρι διότι όταν δένονται οι δύο ανώτερες, διασταυρούμενες ζώνες οι ώμοι τοποθετούνται σε μία βελτιωμένη στάση σώματος. Συνήθως και μόνο με την ορθότερη τοποθέτηση των ώμων το εύρος κίνησης του αυχένα ενός ατόμου θα αυξηθεί.

Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται η κατώτερη ζώνη για να σταθεροποιήσει και να συμπιέσει την λεκάνη είναι απλά γιατί η ωμοπλατοθωρακική χώρα θα είναι πιο σταθερή όταν η λεκάνη θα είναι κι εκείνη σταθεροποιημένη. Όταν ο ασθενής έχει πάρει την αρχική στάση επάνω στο μηχάνημα, ο θεραπευτής θα προσαρμόσει ξανά και ξανά τα 4 επίσχεστρα της κορυφής μέχρι η συγκεκριμένη περιορισμένη κίνηση του αυχένα να καταστεί εντελώς ανώδυνη σε όλο το εύρος κίνησης. Μόλις ο θεραπευτής το επιτύχει αυτό, θα χρησιμοποιήσει το χέρι του για να προκαλέσει μία ισομετρική αντίσταση στην κατεύθυνση της περιορισμένης κίνησης. Θα ζητήσει από τον ασθενή του να εκτελέσει δέκα κινήσεις ΑΤΜ σε αυτήν την κατεύθυνση λέγοντάς του «σπρώξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε προς το χέρι μου, κρατηθείτε έτσι για 2-4 δευτερόλεπτα κι έπειτα χαλαρώστε σιγά-σιγά. Επαναλάβετε αυτό 10 φορές και να προσέχετε να μην πονάτε καθόλου σ’ οποιαδήποτε στιγμή των ασκήσεων. Εάν νιώσετε πόνο σταματήστε αμέσως για να μου επιτρέψετε να ρυθμίσω πάλι τις ζώνες ώστε να μην πονάτε καθόλου».

Μετά από αυτό, θα λύσει τον ασθενή και θα επανεκτιμήσει την κίνηση εκείνη που μόλις δούλεψε, θα περιμένει δε τα ίδια άμεσα αποτελέσματα του ΑΤΜ2 που έχει δει όταν δουλεύει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

 Διαβάστηκε 3933 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 13:00
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6718 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Αυχενικό Σύνδρομο ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: Θεραπεύοντας περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα.