Physio.gr

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 08:54

ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ;

ruptured-disc

Η σχέση μεταξύ παθολογικών ευρημάτων στη μαγνητική τομογραφία και του πόνου σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση είναι ακόμη ασαφής. Για τον λόγο αυτόν ερευνητές σχεδίασαν μια μελέτη με σκοπό να εξακριβώσουν αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του πόνου και των παραμέτρων απεικόνισης της μαγνητικής τομογραφία σε ασθενείς με οσφυϊκή σπονδυλική στένωση.

Is There an Association Between Pain and Magnetic Resonance Imaging Parameters in Patients With Lumbar Spinal Stenosis?

Burgstaller JM1, Schüffler PJ, Buhmann JM, Andreisek G, Winklhofer S, Del Grande F, Mattle M, Brunner F, Karakoumis G, Steurer J, Held U; LSOS Study Group.
Author information

1
*Horten Centre for Patient Oriented Research and Knowledge Transfer, Department of Internal Medicine, University of Zurich, Zurich, Switzerland †Department of Computer Science, ETH Zurich, Zurich, Switzerland ‡Institute of Diagnostic and Interventional Radiology, University Hospital Zurich, University of Zurich, Zurich, Switzerland §Department of Radiology, Regional Hospital, Lugano, Switzerland ¶Department of Physical Medicine and Rheumatology, Balgrist University Hospital, Zürich, Switzerland ||Institute of Neurosurgery, Kantonsspital Winterthur, Winterthur, Switzerland.

Spine (Phila Pa 1976). 2016 Sep;41(17):E1053-62. doi: 10.1097/BRS.0000000000001544

ΜΕΘΟΔΟΣ

Οι μελετητές πρώτα διεξήγαγαν μια συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας. Εντόπισαν μελέτες που συσχέτιζαν τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας με τον πόνο σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση. Στη συνέχεια καθόρισαν το ερώτημα της έρευνας τους, με λεπτομερή περιγραφική και γραφική ανάλυση, για να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ των ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας και του πόνου, χρησιμοποιώντας επιπλέον τα δεδομένα της ανάλυσης της σπονδυλικής στένωσης των ασθενών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

stenosisΣτη συστηματική ανασκόπηση, συμπεριέλαβαν τεσσάρα άρθρα τα οποία ανέφεραν συσχετίσεις μεταξύ των διαγνωστικών ευρημάτων στη μαγνητική τομογραφία και τον πόνο. Από αυτά οι συντάκτες των δύο άρθρων δεν διαπίστωσαν καμία συσχέτιση. Από τους άλλους δυο που ανέφεραν συσχετισμό, μόνο μία μελέτη διαπίστωσε μέτρια συσχέτιση μεταξύ του πόνου που ακτινοβολούσε στο πόδι. Η αξιολόγηση έγινε με την Οπτική Αναλογική Κλίμακα (Visual Analog Scale - VAS) και τον βαθμού στένωσης, που εκτιμήθηκε από χειρουργούς της σπονδυλικής στήλης. Στα δεδομένα της ανάλυσης της σπονδυλικής στένωσης δεν μπορούσαν να εντοπίσουν μια σχετική συσχέτιση μεταξύ οποιωνδήποτε από τις παραμέτρους της μαγνητικής τομογραφίας και του πόνου στους γλουτούς, στα πόδια και στη πλάτη, που ποσοτικοποιήθηκαν με τη μέτρηση της σπονδυλικής στένωσης (Spinal Stenosis Measure - SSM) και την Αριθμητική Κλίμακα Αξιολόγησης (Numeric Rating Scale -NRS). Ακόμη και με τον περιορισμό της ανάλυσης στο επίπεδο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, με την πλέον εμφανή ακτινολογική "στένωση", δεν μπορούσε να αποδειχθεί σχετική συσχέτιση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Παρά τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων, δεν κατάφεραν να αποδείξουν καμία συσχέτιση μεταξύ των ακτινολογικών ευρημάτων (MRI) και της σοβαρότητας του πόνου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για καινοτόμες «μεθόδους / τεχνικές» για μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των ακτινολογικών ευρημάτων και του πόνου των ασθενών.

Διαβάστηκε 2007 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 14:27
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 7344 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Οσφυαλγία ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ