Physio.gr

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2003 00:00

ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Άρθρο του Σπύρου Τσάμη, Δημοσιογράφου

νοσηλεια

Η προσωπική εμπειρία ως αποτέλεσμα του σοβαρού τραυματισμού μου τον Σεπτέμβριο του 1993 στις εγκαταστάσεις του 'STAR CHANNEL', λειτουργεί καταλυτικά. Μεταξύ άλλων, με υποχρεώνει (αποτελεί τον ορισμό της ηθικής υποχρέωσης, απέναντι στους έλληνες παθόντες , όσους συνάντησα από τότε σε νοσοκομεία ή κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού…) να τονίζω σε κάθε ευκαιρία, τα θεμελιώδη όσο και τα επιμέρους προβλήματα , από την στιγμή της εκδήλωσης του σωματικού προβλήματος - συνήθως λόγω κάκωσης του νωτιαίου μυελού - ως και την διάρκεια της επανένταξης τους στη νεοελληνική κοινωνία.

Από το Φθινόπωρο του 1998 ως σήμερα, αναφέρθηκα σε αυτά με άρθρα μου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είτε μέσω της παρουσίας μου ως καλεσμένος σ΄ εκπομπές του MEGA . Ευχαριστώ το φιλόξενο site www.physio.gr για τη νέα ευκαιρία να τονίσω τα στοιχεία αυτά, καθώς εξελίχθηκαν στην εποχή μας σε κεφαλαιώδη προβλήματα της χώρας. Πως νομιμοποιείται κανείς να το ισχυρίζεται αυτό, κυρίως λόγω του γνωστού τραγικού απολογισμού των τροχαίων ατυχημάτων…

Απούσας επίσημης στατιστικής, κατά προσέγγιση ετησίως, τουλάχιστον το 10% των τραυματιών από τροχαία, κληρονομεί τετραπληγία, παραπληγία ή άλλες μορφές αναπηρίας , ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού….Σωματικά προβλήματα, ικανά ν΄ αλλάξουν τους ρυθμούς της ζωής τους.

Τι συμβαίνει στην χώρα μας μετά από την μεταφορά τους από τον τόπο του ατυχήματος σε νοσοκομειακή μονάδα ; Νοσηλεία . Ποιες είναι οι συνθήκες της;

Κρεβάτια - προσωπικό……..

Οι ανάγκες λοιπόν, των τραυματιών αυτών (κυρίως από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ), λόγω των τροχαίων αλλά και άλλες αιτίες (εργατικά ατυχήματα κ.λ.π) επιχειρείται να καλυφθούν, ανεπιτυχώς αρχικά εξαιτίας του μειωμένου αριθμού τους, από 20 κρεβάτια στο ΚΑΤ, 20 στο Ασκληπιείο της Βούλας, 10 στο Θριάσιo, 6 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ στο Ίδρυμα των Αγίων Αναργύρων, προσέξτε υπάρχουν συνολικά 200 κρεβάτια αλλά χρησιμοποιούσαν μόνο τα 140 γιατί τα υπόλοιπα 60 ήταν κλειδωμένα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ από τον Σεπτέμβριο χρησιμοποιούνται 125 κρεβάτια για τις ανάγκες του Ιδρύματος… 

Τότε λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του, το Ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων. Εκεί, λοιπόν, τους τελευταίους μήνες, το Ογκολογικό χρησιμοποιεί 60 από τα κρεβάτια του Ιδρύματος Αναπήρων, όσα δηλαδή ήταν ανενεργά ως την στιγμή της μετακίνησής του. Αν κάνετε απλή προσθαφαίρεση, περισσεύουν 15 κρεβάτια…. Αυτά υπάρχουν αλλά δεν χρησιμοποιούνται γιατί στους χώρους τους δημιουργήθηκαν γραφεία γιατρών… .

Κατακλίσεις……

Συνολικά, λοιπόν, για τη νοσηλεία τους, υπάρχουν 200 κρεβάτια μόνο στην Αθήνα. Διακόσια κρεβάτια, λοιπόν για περίπου 5000 τραυματίες, ετησίως. Αριθμός κατά προσέγγιση, εξηγήσαμε γιατί…
Όσοι, λοιπόν, δεν βρίσκουν κρεβάτι σ΄ ένα από αυτά τα νοσοκομεία, αναγκαστικά μεταφέρονται σε γενικά νοσοκομεία. Ένα από τ΄ αποτελέσματα στο κορμί τους, απούσας της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτείται σε σοβαρούς τραυματισμούς εντός εξειδικευμένων νοσοκομειακών μονάδων, είναι να κληρονομούν κατακλίσεις. Κατάκλιση ίσον πληγή <άνοιγμα> λόγω της απουσίας ιδιαίτερης φροντίδας (π.χ. μετακίνηση του σώματος σε τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλο τρόπο από καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό.)
Έτσι μεγάλος αριθμός πολυτραυματιών, όσοι αντέχουν οικονομικά, σπεύδουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Οι ίδιοι , σαφώς συνοδευόμενοι αρχικά ή μονίμως από οικείους τους, δεχόμενοι επισκέψεις συγγενών, φίλων….Αναλυτικά, όλα αυτά ώστε να κατανοήσουμε την αιμορραγία συναλλάγματος.
Διαρκώς, σε δυο γειτονικά Αγγλικά νοσοκομεία (Στόουκ Μάντεβιλ και Πάντοκς), υπάρχουν, τουλάχιστον, δέκα έλληνες νοσηλευόμενοι. Μόνο για τα νοσήλια , απαιτούνται 14.000 λίρες κάθε τρίμηνο κατ΄ άτομο (περίπου 30 εκ. δραχμές). Υπολογίστε την κολοσσιαία συναλλαγματική αιμορραγία…..

Πως θα κτιστεί εδώ, η αναγκαία εξειδικευμένη νοσοκομειακή μονάδα, κυρίως για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης , εδώ που μετράμε αναρίθμητα θύματα της ασφάλτου; < Είτε άμεσα από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε έμμεσα από τον περιορισμό της συναλλαγματικής αιμορραγίας > είναι η απάντηση.

Την ίδια ανάγκη τονίζει και η πληροφορία ότι αυτήν την εποχή υπάρχει, εντός των αναπτυγμένων ιατρικών κοινωνιών, πυρετός πειραμάτων που δείχνουν, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της International Medical Society Of Paraplegia (I.M.S.O.P. ) Χάνς Φράνκελ, τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών ενός σοβαρά τραυματισμένου σώματος. Απαιτείται η καλή ψυχοσωματική κατάσταση του πάσχοντος, ώστε να εφαρμοστούν με επιτυχία στο σώμα του οι προσδοκώμενες νέες ιατρικές μέθοδοι, ιδιαίτερα για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, είτε με μεταφορά ομάδας νεύρων από άλλο σημείο του ιδίου σώματος στην τραυματισμένη περιοχή και άμεση προστασία της με ναρκωτικές ουσίες, είτε με αποκατάσταση της επικοινωνίας του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού με μικροτσίπ. Σαφής προοπτική αυτών είναι η επαναφορά των λειτουργιών (βάδιση, επαναλειτουργία της κύστης κ.λ.π. ).

Συνέχεια …….. τον επόμενο μήνα ( ΜΑΡΤΙΟ 2000 ) με αναφορά στον τομέα ' Αποκατάσταση ' .

Διαβάστηκε 2375 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 08:52
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6157 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠολυτραυματΙες - Μ.Ε.Θ. ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ