ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων είναι σημαντικός παράγοντας στην θεραπευτική διαδικασία.

Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει δισεκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν μέσω κυματοειδών ηλεκτρικών σημάτων, που ονομάζονται εγκεφαλικά κύματα.

electroencephalograph examination

Ο Γερμανός ψυχίατρος Hans Berger, το 1929 χρησιμοποιώντας την εφεύρεση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ανακάλυψε αυτά τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα. Με την κατάλληλη τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου ο Berger μπόρεσε να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Κατηγοριοποίησε τα ηλεκτρικά σήματα σύμφωνα με τη συχνότητα και μελέτησε πως το κάθε μοτίβο κυμάτων τροποποιούσε τη κατάσταση συνείδησης του ατόμου. Ο Berger, ως μονάδα μέτρησης της συχνότητας των κυμάτων χρησιμοποίησε το hertz (Hz) ή τον αριθμό επαναλήψεων ενός κύματος μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια κατέγραψε πως επηρεάζεται η πνευματική απόδοση αν κάποια από αυτές τις συχνότητες ήταν ανεπαρκής, υπερβολική ή υπήρχε δυσκολία να ανιχνευθεί.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πέντε πιο συνηθισμένες συχνότητες των εγκεφαλικών ηλεκτρικών κυμάτων:

  1. ΚΥΜΑΤΑ ΓΑΜΜΑ (GAMMA WAVES)- Συχνότητα 38-50Hz, είναι τα ταχύτερα εγκεφαλικά κύματα και σχετίζονται με την ταυτόχρονη επεξεργασία πληροφοριών από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, μεταδίδουν πληροφορίες γρήγορα και σιωπηλά. Κάποιοι ερευνητές ωστόσο δεν διακρίνουν τα κύματα γ ως ξεχωριστή κατηγορία αλλά τα τοποθετούν στα κύματα β.
  2. brain waves1ΚΥΜΑΤΑ ΒΗΤΑ (BETA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 13 και 38 κύκλων ανά δευτερόλεπτο (Hz). Σε αυτή τη συχνότητα το άτομο είναι ενθουσιασμένο, συγκεντρωμένο ή σε ένταση. Υποδεικνύει μια κατάσταση εγρήγορσης ή πιθανά χρόνιο στρες.
  3. ΚΥΜΑΤΑ ΑΛΦΑ (ALPHA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 8 και 12 Hz. Σε αυτή τη συχνότητα το άτομο είναι ήρεμο, χαλαρό αλλά συγκεντρωμένος σε κάτι.
  4. ΚΥΜΑΤΑ ΘΗΤΑ (THETA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 4 και 8 Hz. Το άτομο είναι σε βαθιά χαλάρωση ή κοιμάται. Αυτή η συχνότητα είναι ενδεικτική μιας εσωτερικής εστίασης με ολοζώντανες εικόνες μνήμης, ενώ είναι η πιο κατάλληλη συχνότητα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αυτοδιόρθωσης.
  5. ΚΥΜΑΤΑ ΔΕΛΤΑ (DELTA WAVES) – Συχνότητα συνήθως κάτω από 4 Hz. Καταγράφεται σε βαθύ διαλογισμό, σε ύπνο χωρίς όνειρα και κάποιες φορές περιστασιακά σε συνεδρία χειροθεραπείας. Κυτταρική επούλωση και αναγέννηση συμβαίνουν σε αυτή τη συχνότητα.

Θεραπευτική συνεδρία

Οι ασθενείς συνήθως όταν προσέρχονται για θεραπεία είναι σε μια κατάσταση άγχους εξαιτίας φυσικά των προβλημάτων τους, άρα κυριαρχούν τα Βήτα κύματα. Το διαπιστώνουμε αρχικά στη κλινική αξιολόγηση, όπου παρατηρούμε να έχουν ανήσυχα χέρια και πόδια, υπερβολική κουβέντα, σφιγμένο σαγόνι και μια άκαμπτη στάση. male patient receiving cranial sacral therapyΚαλό είναι σε αυτή τη περίπτωση πριν από την θεραπευτική παρέμβαση να φροντίσουμε να ηρεμίσουμε τον ασθενή, είτε κουβεντιάζοντας να προσπαθήσουμε να τον καθησυχάσουμε, είτε με χαλαρωτικούς χειρισμούς. Μόλις νιώσουμε να μειώνεται η ένταση στο σώμα του και κυριαρχήσουν τα Άλφα κύματα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εν τω βάθει τεχνικές.  

Όταν εφαρμόζουμε θεραπεία σε ασθενή με χρόνιο στρες, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα ήσυχο, ζεστό, περιποιητικό περιβάλλον, εργαζόμενοι με αργούς και σταθερούς χειρισμούς. Ο στόχος είναι ο θεραπευτικός μας ρυθμός να διευκολύνει τον εγκέφαλο του ασθενή να πέσει σε αυτή την ονειρική κατάσταση, δηλαδή να κυριαρχήσουν τα κύματα Θήτα ή ακόμη καλύτερα τα κύματα Δέλτα.

Πηγές

  • Singh et al., “The Brain’s Response to Pleasant Touch: an EEG Investigation of Tactile Caressing,” Frontiers in Human Neuroscience 8 (2014): 893.
  • İnce, S. Adanir, and F. Sevmez, “The Inventor of Electroencephalography (EEG): Hans Berger (1873–1941),” Child’s Nervous System 37, no. 9 (2021): 2,723
  • https://web.archive.org/web/20090305040456/http://www.brainsync.com/brainlab_gamma.asp

Τελευταία άρθρα

  • Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

    Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

    Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

  • ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

    ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

    Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.

  • TENSEGRITY: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΡΘΡΩΠΟ

    TENSEGRITY: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΡΘΡΩΠΟ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

    Τα φορτία και οι δυνάμεις συμπίεσης που δέχεται το σώμα, κατανέμονται ομοιόμορφα χάρη στο δυναμικό σύστημα tensegrity αντιβαρυτικής τάσης. Αυτό το μοντέλο θέλει τη θέση και τη στάση των οστών να εξαρτώνται κυρίως από την ισορροπία μεταξύ των μαλακών ιστών, αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε χειρισμό ανάταξης για την επαναφορά της σωστής "ευθυγράμμισης". 

  • ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΓΛΟΥΤΟ (ΙΣΧΙΑΚΟ ΝΕΥΡΟ)

    ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΓΛΟΥΤΟ (ΙΣΧΙΑΚΟ ΝΕΥΡΟ)

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ισχιαλγία

    Στον γλουτό έχουν αποδοθεί περισσότερα σύνδρομα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος. Αυτό οφείλεται στη βιομηχανική πολυπλοκότητα του ισχιακού νεύρου και στις τεράστιες στρεπτικές δυνάμεις που ασκούνται στη λεκάνη και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

  • ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ | ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

    ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ | ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

    Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.

  • ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

    Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.

  • MUSCLE ENERGY TECHNIQUE (MET)

    MUSCLE ENERGY TECHNIQUE (MET)

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

    Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.

  • "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

    "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

    Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.

  • ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

    ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Γνωρίστε την Κρανιοϊερή θεραπεία

    Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.

  • ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ - "Game Changer" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

    ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ - "Game Changer" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

    Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.