Πόνο στην βουβωνική χώρα και το όσχεο, εξαιτίας τού παρατεταμένου καθίσματος σε μια ακατάλληλη σέλα, αναφέρει το 50 -91% των ποδηλατών σε όλο τον κόσμο!
Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα. Λανθασμένη θέση ή ακατάλληλο σχήμα καθίσματος στο ποδήλατο έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη τάση ή πάχυνση στον ισχιοϊερό και ιεροακανθώδη σύνδεσμο, και ενδεχόμενη παγίδευση κλάδων του Αιδοιϊκού νεύρου.
Ο όρος pudendal, προέρχεται από τα λατινικά και τη λέξη pudendum, που σημαίνει «τμήμα για το οποίο ντρεπόμαστε». Ίσως γι’ αυτό πολλοί ασθενείς είναι απρόθυμοι να αναφέρουν τυχόν προβλήματα από αυτή τη περιοχή. Πόνος οφειλόμενος στο Αιδοιϊκό νεύρο τυπικά αναφέρεται στη βουβωνική περιοχή και μπροστά από το ορθό, ελαφρώς στο πλάι. Στους άνδρες ο πόνος συχνά εντοπίζεται στην οπίσθια επιφάνεια των όρχεων και του πέους. Στις γυναίκες στα χείλη και τον κάτω κόλπο. Ο πόνος μπορεί να είναι βαθύς και εσωτερικός ή πιο επιφανειακός σαν μούδιασμα ή αίσθημα τσιμπήματος, είναι πιο οξύς στο κάθισμα και βελτιώνεται στην όρθια στάση.
Το Αιδοιϊκό νεύρο διερχόμενο μέσα από τη λεκάνη μπορεί να παγιδευτεί σε αρκετές περιοχές, αλλά δυο από αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες. Μεταξύ του απιοειδή και του κοκκυγικού μυ και μεταξύ του ισχιοϊερού και ιεροακανθώδη συνδέσμου. Δεν υπάρχει αξιόπιστη δοκιμασία πρόκλησης πόνου που να μας υποδεικνύει την νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου, ως εκ τούτου ακολουθείται η διαδικασία του αποκλεισμού άλλης αιτίας.
Θεραπευτικός στόχος είναι να απελευθερωθεί η πίεση που δέχεται το νεύρο στη πορεία του. Το επιτυγχάνουμε με εξειδικευμένες τεχνικές για να διευρύνουμε τον χώρο μεταξύ του ισχιοϊερού και του ιεροακανθώδη συνδέσμου ή με χειρισμούς για την χαλάρωση του απιοειδή μυ. Δεν πρέπει να αμελούμε τους έξω στροφείς του ισχίου. Η οποιαδήποτε παρέμβασή μας επιβάλλεται να συμπληρώνεται και από τη βελτίωση της μηχανικής, προσαρμόζοντας το ποδήλατο ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο σώμα του αναβάτη.
Όταν έχουμε να κάνουμε με τη νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι ασθενείς πολλές φορές διστάζουν να συζητήσουν για την κατάσταση τους εξαιτίας της θέσης του πόνου. Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης παράλληλα με προσεκτική κλινική αξιολόγηση τους βοηθά να εκφραστούν ελεύθερα, ώστε ο θεραπευτής να σχεδιάσει το απαραίτητο θεραπευτικό πλάνο.
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ