Σε τραυματισμό μαλακών μορίων, το σώμα αντιδρά με σχηματισμό ουλώδους ιστού. Με τον τρόπο αυτόν προσπαθεί να επανασυνδέσει τους τραυματισμένους ιστούς. Το κάνει όμως αδιακρίτως, ανεξάρτητα από το είδος του ιστού που επανασυνδέεται. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή γίνεται ανελαστική ενώ μειώνεται και η αιματική ροή.
Επίσης εάν τύχει να διέρχεται κάποιο νεύρο από αυτή τη περιοχή της περιτονία ή του σπλαχνικού ιστού παγιδεύεται ή έλκεται από τις προσφύσεις με αποτέλεσμα να εκπέμπει επώδυνα ερεθίσματα. Είναι γνωστό πως τα νεύρα απαιτούν ένα λειτουργικό περιβάλλον για να έχουν τη δυνατότητα να ολισθαίνουν και να διατείνονται. Καθώς όμως ο ουλώδης ιστός είναι ανελαστικός περιορίζοντας τη λειτουργικότητα της περιοχής, μειώνεται η αναγκαία διατροφή των νεύρων ή νευρικών απολήξεων της περιοχής, προκαλείται ισχαιμία και τελικά μπορεί να οδηγηθούν σε νέκρωση.
Το σώμα μας τείνει να δημιουργήσει ουλώδη ιστό ως απάντηση στη κακή χρήση του, σε υπέρχρηση, τραύμα και χειρουργική επέμβαση. Από φυσιολογική άποψη, ο ουλώδης ιστός είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος στην βλάβη των ιστών και μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων, ή όπου ένας τραυματισμός, κόψιμο, χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια έχει λάβει χώρα και έχει αποκατασταθεί από το ίδιο το σώμα.
Ο ουλώδης ιστός αποτελείται από την ίδια πρωτεΐνη (κολλαγόνο) όπως ο ιστός που αντικαθιστά. Ωστόσο αντί της τυχαίας σε σχήμα καλαθιού ύφανσης που βρίσκεται σε φυσιολογικό ιστό, οι σταυροειδή δεσμοι του κολλαγόνο στον ουλώδη ιστό σχηματίζουν μια παραμορφωμένη ευθυγράμμιση προς μια μόνο κατεύθυνση. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία σκληρότερου ιστού που στερείται τις τυπικές ιδιότητες, όπως απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, της ελεύθερης αιματικής ροής και της ελαστικότητας που βρίσκεται στον φυσιολογικό συνδετικό ιστό. Αυτές οι συμφύσεις μπορεί να είναι μεμβρανώδης ή τραχές, παχές ή λεπτές. Μπορεί να είναι μικρές ώστε να ενώσουν μεμονωμένα μυϊκά κύτταρα, βαθιά μέσα σε μια δομή, ή να αναπτύσσεται τόσο πολύ που να σύρει το γηρασμένο κορμό ενός ατόμου από το λαιμό μέχρι τη μέση, λυγίζοντας το άτομο προς τα εμπρός έτσι που κυριολεκτικά να μη μπορεί να σταθεί όρθιος.
Οι συμφύσεις χρειάζονται θεραπεία καθώς το σώμα δεν διαθέτει μηχανισμό να τις αντιμετωπίσει φυσιολογικά. Αν και το σώμα μπορεί μερικές φορές να προσαρμοστεί και να ανεχθεί μια ορισμένη ποσότητα ουλώδους ιστού, δεν θα λειτουργεί βέλτιστα ενώ μπορεί να προκληθεί περαιτέρω βλάβη. Υπάρχουν πολλά είδη και μορφές θεραπειών με τα χέρια (manual therapy) για την αντιμετώπιση του ουλώδους ιστού και όλες είναι χρήσιμες σε κάποιο βαθμό. Είναι διαπιστωμένο ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπευτική προσέγγιση, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι. Φυσικά οι πρόσφατες ουλές ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στη θεραπεία, εντούτοις υπάρχει ελπίδα και για τα πάρα πολύ παλιά τραύματα.
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ