ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜ2

Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις σχετικά με το Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης - ATM

ATM11

 • Πόσο διαρκούν τα οφέλη της θεραπευτικής αγωγής με το ΑΤΜ2;

Όπως σε κάθε είδος θεραπευτικής τεχνικής, η διάρκεια των θετικών αποτελεσμάτων μπορεί να ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Πολύ μεγάλη σημασία έχει ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες του θεραπευτή. Σε περίπτωση επίμονου πόνου να αναζητεί άμεση βοήθεια.

 

 • Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται αυτή η θεραπευτική αγωγή;

Έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στη περιοχή της λεκάνης, της μέση με ή χωρίς ισχιαλγία, αλλά και θωρακικού ή αυχενικού πόνου μπορούν να βοηθηθούν από το ΑΤΜ2. Σε αυτές συγκαταλέγονται ποικίλες περιπτώσεις όπως: δυσλειτουργίες αρθρώσεων, μεσοσπονδυλίων δίσκων, υποκινητικότητα ή υπερκινητικότητα (αστάθεια) της σπονδυλικής στήλης. Ο πιο σπουδαίος παράγοντας στην εφαρμογή είναι η εύρεση μίας ανώδυνης στάσης.Εάν κινήσεις που προηγουμένως ήταν επώδυνες καθίστανται ανώδυνες χρησιμοποιώντας το ΑΤΜ2, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο ασθενής θα ωφεληθεί. 

 

 • Ποιες είναι οι αντενδείξεις στην χρήση του ΑΤΜ2;

Όλες οι αντενδείξεις που ισχύουν για την Θεραπεία με Ήπιους Χειρισμούς (Manual Therapy), την Κινησιοθεραπεία και την Θεραπεία με Έλξεις ισχύουν εξίσου και για το ΑΤΜ2. Αντενδείκνυται η χρήση του μηχανήματος από εγκύους. Το ΑΤΜ2 είναι ένα ιατρικό εργαλείο σχεδιασμένο να γίνεται χρήση αυτού υπό την επίβλεψη αρμόδιων θεραπευτών που γνωρίζουν τις σχετικές υποδείξεις κι αντενδείξεις όπως αυτές αναφέρονται στο εγχειρίδιο λειτουργίας που προορίζεται για τους κλινικούς γιατρούς.

 

 • Τι συμβαίνει εάν δεν βρεθεί κάποια ανώδυνη στάση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η στάση βρίσκεται αρκετά εύκολα, όμως σε άλλες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν μερικά επιπλέον λεπτά και διάφορες δοκιμές για την ρύθμιση των ζωνών ως προς τα ύψη και το σφίξιμο. Εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρίσκεται κάποια ανώδυνη στάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται άλλες θεραπευτικές μέθοδοι ή προσεγγίσεις.

 

 • Πόσο ασφαλές είναι το ΑΤΜ2;

Το ΑΤΜ2 έχει σκοπό να οδηγήσει τον χρήστη από μία επώδυνη σε μία ανώδυνη κατάσταση. Καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίας οι ζώνες συγκράτησης εμποδίζουν την σταθεροποιημένη περιοχή να επανέλθει στην πρότερη επώδυνη στάση της. Όσο η θεραπευτική αγωγή εκτελείται από έναν αρμόδιο, ειδικό θεραπευτή και ακολουθούνται οι προφυλάξεις και οι οδηγίες χρήσης του εγχειριδίου λειτουργίας, το ΑΤΜ2 είναι μία εξαιρετικά ασφαλής μέθοδος θεραπείας.

 

 • Προκαλεί το ΑΤΜ2 εξάρτηση;

Εάν το ΑΤΜ2 αποδείξει ότι βοηθάει και προσφέρει στους χρήστες ελάττωση του άλγους, αύξηση της κινητικότητας και το σπουδαιότερο έλεγχο της δυσλειτουργίας τους, σίγουρα οι ασθενείς θα μάθουν να στηρίζονται σ' αυτό για τους συγκεκριμένους σκοπούς, ακριβώς όπως μαθαίνουμε να στηριζόμαστε σε οποιοδήποτε καλό και χρήσιμο πράγμα στη ζωή. Ωστόσο, η ιδέα του ΑΤΜ2 προβλέπει την χρήση του μηχανήματος μόνο όταν υπάρχει κάποια μορφή δυσλειτουργίας. Όταν το λειτουργικό πρόβλημα έχει επιλυθεί, ο/η ασθενής ενθαρρύνεται να συνεχίσει να απολαμβάνει μία δραστήρια ζωή χωρίς το ΑΤΜ2, έχοντας κατά νουν ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο εάν το χρειαστεί πάλι στο μέλλον. Επιπλέον φαίνεται πως καθώς το ΑΤΜ2 αποτελεί μία ενεργή και θετική θεραπευτική αγωγή, όσο περισσότερο το χρησιμοποιεί κανείς τόσο τα αποτελέσματά του παρατείνονται, και κατά συνέπεια η χρήση του γίνεται λιγότερο αναγκαία. Σε περιπτώσεις επεισοδίων υποτροπιάζοντος άλγους, συστήνεται η τακτική εκτέλεση των ενεργών θεραπευτικών ασκήσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του θεραπευτή.

 

 • Είμαι φυσικοθεραπευτής, ειδικός στην Θεραπεία με Ήπιους Χειρισμούς. Μπορεί αυτό το μηχάνημα να μου δώσει καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι τα χέρια μου μόνο;

Το ΑΤΜ2 αναπτύχθηκε από έναν αυστραλό φυσικοθεραπευτή, εκπαιδευμένο κι ένθερμο υποστηρικτή της Θεραπείας με Ήπιους Χειρισμούς, αυτό δε το γεγονός βρίσκεται σε συμφωνία με όλη την σύγχρονη φιλοσοφία της Θεραπείας με Ήπιους Χειρισμούς. Ένας από τους πρώτους κλινικούς γιατρούς που χρησιμοποίησαν αυτό το μηχάνημα το περιγράφει ως έναν εκλεπτυσμένο κάθετο ογκόλιθο. Στην πραγματικότητα οι πιο έμπειροι θεραπευτές τείνουν να δουν τα πλεονεκτήματα του ΑΤΜ2 σχεδόν αμέσως. Η επιτυχία της θεραπευτικής αγωγής με το ΑΤΜ2 εξαρτάται από την προσεχτική και λεπτομερή κλινική αξιολόγηση από τους θεραπευτές. Η προσωπική εμπειρία μας δείχνει ότι αν και η θεραπευτική αγωγή της ΑΤΜ είναι ιδιαίτερα απλή και σαφής, όσο πιο εξασκημένος είναι ο θεραπευτής τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα προκύψουν.

 

 • Τι θα αποκομίσει ο θεραπευτής από την απόκτηση του ΑΤΜ2;

Οι αντιδράσεις των ασθενών στα αποτελέσματα του ΑΤΜ2, καθώς και η απλότητα και η ευκολία των θεραπευτικών αγωγών θα είναι τα μεγαλύτερα οφέλη του θεραπευτή. Άλλοι συμπεριλαμβάνουν μία βελτιωμένη φήμη, μειωμένες κλινικές δαπάνες. 

 

 • Τι θα παρακινήσει τους ασθενείς να κάνουν τις ΑΤΜ συνεδρίες τους;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα προγράμματα ασκήσεων για τους ασθενείς που υποφέρουν από πόνο ατη σπονδυλική στήλη είναι το ζήτημα του κινήτρου. Τα περισσότερα θεραπευτικά προγράμματα ασκήσεων για την μέση είναι περίπλοκα ενώ απαιτείταιι να εκτελεστούν πολλές φορές πριν γίνουν εμφανή τα αποτελέσματά τους.Επίσης δεν δίνουν άμεση λύση στο πρόβλημα του πόνου, που αν υπάρχει θα καθυστερήσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, και θα περιορίσει ακόμη και τον βαθμό του κινήτρου. Καθώς το ΑΤΜ2 παρέχει με την κατάλληλη χρήση άμεση ελάττωση του άλγους και γενικά ένα αίσθημα ευεξίας το κίνητρο για την εκτέλεση των ασκήσεων είναι  φανερά ισχυρό. Οι ασθενείς θέλουν να να νιώθουν καλά.

 

 • Είναι το ΑΤΜ2 ένα όργανο ασκήσεων;

Ο κύριος στόχος του ΑΤΜ2 είναι να επαναφέρει στο φυσιολογικό εύρος κίνησης περιοχές που υπολειτουργούν, δηλαδή έχουν μειωμένο εύρος κίνησης. Για να το επιτύχει αυτό διορθώνει τις συνιστώσες του παθητικού, ενεργητικού και νευρικού ελέγχου των περιορισμένων κινήσεων. Επειδή οι συνεδρίες είναι εύκολες και μικρής διάρκειας (συνήθως τρία σετ ασκήσεων των δέκα επαναλήψεων) θα ήταν μη ρεαλιστικό να ισχυριστούμε ότι πραγματοποιείται άσκηση ενδυνάμωσης. Ίσως θα ήταν ορθότερο να ισχυριστούμε ότι κατά την διάρκεια των συνεδριών λαμβάνει χώρα νευρομυϊκή εξάσκηση στις κινήσεις που μέσω του μηχανήματος γίνονται φυσιολογικές και ανώδυνες. Αυτό φαίνεται να είναι αρκετό για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων στους ασθενείς. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, το ΑΤΜ2 μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα εξαίρετο όργανο ασκήσεων.

 

 • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ΑΤΜ2 και των οργάνων άσκησης της μέσης;

Η διαφορά είναι πολύ σημαντική. Το ΑΤΜ2 έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει αμέσως το άλγος ενώ εκτελούνται κινήσεις υπό αντίσταση, οι οποίες έχουν στόχο να επαναφέρουν στο φυσιολογικό εύρος επώδυνες ή περιορισμένες κινήσεις. Όταν το άλγος έχει εξαλειφτεί λόγω της μηχανικής επανατοποθέτησης του σώματος μέσω των ζωνών συγκράτησης, το σώμα αποκτά μία βέλτιστη στάση, και οι μύες ενεργοποιούνται πλέον μ' έναν θετικό τρόπο. Όταν υπάρχει άλγος, οι μύες με εντολή του εγκεφάλου προσαρμόζουν την λειτουργικότητα τους ώστε να προστατεύσουν τις επώδυνες περιοχές από νέο τραυματισμό. αλλοιώνοντας το πατέντο της κίνησης των. Είναι επιβλαβές και λάθος να εκτελούνται ασκήσεις με άλγος. Εάν υπάρχει άλγος αντενδείκνυται τα συνήθη όργανα άσκησης. 

 

 • Γιατί να εκτελούνται ασκήσεις στην ουδέτερη ζώνη;

Ασκήσεις στην ουδέτερη ζώνη είναι εκείνες που εκτελούνται γύρω και κοντά στην μέση γραμμή του σώματος ( μία νοητή ευθεία γραμμή από την κορυφή της κεφαλής έως το ενδιάμεσο σημείο των άκρων ποδών).
Εδώ και λίγο καιρό είναι γνωστό πως αυτή η περιοχή είναι πολύ ευάλωτη σε όσους υποφέρουν από άλγος στην μέση επειδή οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι είναι εκ φύσεως χαλαροί σε αυτή την θέση, και η ικανότητα των μυών να ελέγχουν και να σταθεροποιούν το σώμα στην ουδέτερη ζώνη είναι περιορισμένη. Πολλοί που υπέφεραν από άλγος στην μέση θα θυμούνται ότι ασήμαντες κινήσεις μέσα σ' αυτή την ουδέτερη ζώνη επιδείνωναν τον πόνο τους. Το ΑΤΜ2 ως εργαλείο λειτουργικής θεραπευτικής αγωγής στοχεύει στην αποκατάσταση αυτής της ευάλωτης περιοχής, και πολλές ασκήσεις ΑΤΜ θα εκτελούνται μέσα στην ουδέτερη ζώνη προς την κατεύθυνση που προηγουμένως παρουσίαζε τα συμπτώματα και που τώρα πλέον είναι ανώδυνη χάριν των ζωνών συγκράτησης του ΑΤΜ2.

 

 • Ωφελεί το ΑΤΜ2 ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα;

Πολλοί άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ισχυρίζονται ότι νιώθουν «ελαφρύτεροι», «πιο χαλαροί», «πιο ενεργητικοί» ακόμη και «ψηλότεροι» μετά από μερικά λεπτά επάνω στο ΑΤΜ2. Επιπλέον έχει καταμετρηθεί μία αύξηση του βεληνεκούς των χτυπημάτων στο γκολφ και στο τέννις αμέσως μετά την χρήση του μηχανήματος. Ως εκ τούτου πιστεύουμε πως το ΑΤΜ2 συμβάλλει σημαντικά στο να κάνει ανθρώπους χωρίς συμπτώματα να νιώθουν και να λειτουργούν καλύτερα.

Τελευταία άρθρα

 • ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ | ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

  ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ | ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.

 • ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

  ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.

 • MUSCLE ENERGY TECHNIQUE (MET)

  MUSCLE ENERGY TECHNIQUE (MET)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.

 • "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

  "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.

 • ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

  ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Γνωρίστε την Κρανιοϊερή θεραπεία

  Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.

 • ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ - "Game Changer" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

  ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ - "Game Changer" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.

 • ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

  ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Γνωρίστε την Κρανιοϊερή θεραπεία

  Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.

 • ΕΥΡΗΜΑΤΑ MRI ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΒΡΑΧΟΥ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΕΥΡΗΜΑΤΑ MRI ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΒΡΑΧΟΥ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.

 • Ατλαντο-ινιακή ένωση: μια αμφίδρομη σχέση

  Ατλαντο-ινιακή ένωση: μια αμφίδρομη σχέση

  | Super User | Νέα-Εκδηλώσεις
  Εργαστηρίο

  Ατλαντο-ινιακή ένωση:
  μια αμφίδρομη σχέση

 • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
 • 210 7220562
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 555 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.