Οι ορμόνες ενδεχομένως να είναι υπεύθυνες για την υψηλότερη συχνότητα της ημικρανίας στις γυναίκες. Οι ορμόνες είναι χημικά μόρια που δρουν ως μηνύματα για το συντονισμό της βιοχημικής δραστηριότητας των κυττάρων και των πολυκυτταρικών οργανισμών.
Οι ορμόνες:
Σύμφωνα με την παρακάτω μελέτη, τα διαφορετικά επίπεδα των ορμονών του φύλου, ενδεχομένως εξηγούν γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας σε σχέση με τους άνδρες.
Maite Artero-Morales, Sara González-Rodríguez, Antonio Ferrer-Montiel. TRP Channels as Potential Targets for Sex-Related Differences in Migraine Pain. Frontiers in Molecular Biosciences, 2018; 5 DOI: 10.3389/fmolb.2018.00073
Οι ορμόνες του φύλου, επηρεάζουν τους κυτταρικούς μηχανισμούς που ελέγχουν την αντίσταση στη πυροδότηση της ημικρανίας, προσφέροντας μια πιθανή οδό για περισσότερο εξατομικευμένες θεραπείες.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Molecular Biosciences, ισχυρίζεται ότι οι ορμόνες του φύλου, επηρεάζουν τα κύτταρα γύρω από το τρίδυμο νεύρο και τα σχετιζόμενα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι. Τα οιστρογόνα –που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας- φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ευαισθητοποίηση αυτών των κυττάρων που πυροδοτούν την ημικρανία.
«Μπορούμε να παρατηρήσουμε σημαντικές διαφορές, στο πειραματικό μας μοντέλο για την ημικρανία, μεταξύ ανδρών και γυναικών και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους μοριακούς συσχετισμούς που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις διαφορές», εξηγεί ο καθηγητής Antonio Ferrer-Montiel από το Πανεπιστήμιο Miguel Hernández της Ισπανίας.
«Παρόλο που πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία, πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στις οποίες υπόκειται το τριδυμοαγγειακό σύστημα, από τις ορμόνες του φύλου, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο που δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτός».
Ο Ferrer-Montiel και η ομάδα του, έκαναν ανασκόπηση δεκαετιών στη βιβλιογραφία για τον ρόλο των ορμονών του φύλου, την ευαισθησία στην ημικρανία και στην αντίδραση των κυττάρων στην πυροδότηση της ημικρανίας, για να προσδιορίσουν τον ρόλο συγκεκριμένων ορμονών. Μερικές ορμόνες φαίνεται να προστατεύουν από την ημικρανία, όπως η τεστοστερόνη, ενώ άλλες, όπως η προλακτίνη, φαίνεται να την επιδεινώνουν. Το επιτυγχάνουν μετατρέποντας τα κυτταρικά κανάλια ιόντων, που ελέγχουν τις αντιδράσεις των κυττάρων στα εξωτερικά ερεθίσματα, περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτα στις ημικρανίες.
Ορισμένες ορμόνες απαιτούν περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο ρόλος τους. Ωστόσο, τα οιστρογόνα ξεχωρίζουν ως καθοριστικός παράγοντας για την κατανόηση της εμφάνισης της ημικρανίας. Αρχικά έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικός παράγοντα για τις εμμηνορροϊκές γυναίκες και τη συσχέτιση κάποιων τύπων ημικρανίας με τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με το επίπεδο των ορμονών στη εμμηνόρροια. Τα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας δείχνουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, ευαισθητοποιούν τα κύτταρα γύρω από το τρίδυμο νεύρο πυροδοτώντας ευκολότερα ημικρανία.
Ο Ferrer-Montiel, προειδοποιεί ότι η μελέτη τους είναι σε αρχικό στάδιο. Ο ρόλος των οιστρογόνων και άλλων ορμονών στην ημικρανία είναι πολύπλοκος και απαιτεί πολύ περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του.
Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για μελέτες που να εστιάζουν στη σχέση μεταξύ των εμμηνορρυσιών ορμονών και της ημικρανίας. Η τρέχουσα εργασία τους βασίζεται σε μοντέλα in vitro και σε ζώα, τα οποία δεν είναι εύκολο να μεταφραστούν σε ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία. Βλέπουν όμως ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον και σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα τους.
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.
Τα φορτία και οι δυνάμεις συμπίεσης που δέχεται το σώμα, κατανέμονται ομοιόμορφα χάρη στο δυναμικό σύστημα tensegrity αντιβαρυτικής τάσης. Αυτό το μοντέλο θέλει τη θέση και τη στάση των οστών να εξαρτώνται κυρίως από την ισορροπία μεταξύ των μαλακών ιστών, αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε χειρισμό ανάταξης για την επαναφορά της σωστής "ευθυγράμμισης".
Στον γλουτό έχουν αποδοθεί περισσότερα σύνδρομα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος. Αυτό οφείλεται στη βιομηχανική πολυπλοκότητα του ισχιακού νεύρου και στις τεράστιες στρεπτικές δυνάμεις που ασκούνται στη λεκάνη και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 94 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ