ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ

Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής μπορεί να επιβαρύνει, ως μη φυσιολογική δράση μοχλού, επιπλέον 30 pounds στην ΑΜΣΣ. Αυτό ωθεί ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη εκτός ευθυγράμμισης (Rene Cailliet M.D. πρώην διευθυντής του τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Southern California).

Σε ασθενή με πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής 3 ίντσες, υπολογίζουμε ότι οι εκτείνοντες μύες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ) έχουν να αντιμετωπίσουν βάρος 42 pounds. Ο Rene Cailliet M.D. πρώην διευθυντής του τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Southern California έγραψε: "Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής μπορεί να επιβαρύνει, ως μη φυσιολογική δράση μοχλού, επιπλέον 30 pounds στην ΑΜΣΣ. Αυτό ωθεί ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη εκτός ευθυγράμμισης.  Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απώλεια 30% στη ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απώλειας της αυχενικής λόρδωσης, που εμποδίζει την δράση του υοειδές μυός στην προσπάθεια ανύψωσης της 1ης πλευράς κατά την φάση της εισπνοής. Ικανοποιητική δράση του υοειδούς μυός και των πρόσθιων σκαληνών στην ανύψωση της 1ης πλευράς είναι ζωτική για τον επαρκή αερισμό των πνευμόνων.  Ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα (κυρίως το παχύ έντερο) μπορεί να διαταραχθεί από την πρόσθια κλίση της κεφαλής, αποτέλεσμα των νωθρών περισταλτικών κινήσεων στα έντερα και των κενώσεων". Επίσης ο Cailliet επισημαίνει ότι οι περισσότερες προσπάθειες για τη διόρθωση της στάσης επικεντρώνονται στη σπονδυλική στήλη, τους ώμους και τη λεκάνη. Βέβαια όλες αυτές οι κατασκευές είναι σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι η θέση της κεφαλής επηρεάζει όλο το σύνολο. Το σώμα ακολουθεί τη κεφαλή. Ως εκ τούτου ολόκληρο το σώμα ευθυγραμμίζεται καλύτερα αν αρχικά αποκατασταθεί η λειτουργικότητα και η ευθυγράμμιση στο κεφάλι.

ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ

Από τον Erik Dalton Ph.D. , founder of ‘Freedom from Pain Institute’, USA

Για κάθε ίντσα πρόσθιας ολίσθησης της κεφαλής, αυξάνεται η επιβάρυνση πάνω στη σπονδυλική στήλη με επιπλέον 10 pounds
(Kapandji, Physiology of Joints, Vol. 3)


Τον Ιανουάριο του 2004 στο American Journal of Pain Management αναφέρθηκε η σχέση μεταξύ της κακής στάσης και περιπτώσεων όπως: χρόνιου πόνου στη μέση, στον αυχένα, σε πονοκεφάλους και παθήσεις που σχετίζονται με το στρες. Ο ευθειασμός στην ΑΜΣΣ ως αποτέλεσμα της κακής στάσης, προκαλεί τάση πάνω στους μύες, τους συνδέσμους, την περιτονία και τα οστά. Έρευνα που παρουσιάστηκε στο 31st Annual International Conference of the IEEE EMBS Minneapolis, Minnesota, USA, (2009) επισημαίνει: ‘Με τον καιρό η κακή στάση που προκαλεί χρόνιο πόνο, μυϊκό πόνο, τάση και πονοκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής μπορεί να προάγει την επιτάχυνση της γήρανσης των ενδοσπονδυλικών αρθρώσεων με αποτέλεσμα εκφυλιστικές παθήσεις.’

Φαίνεται λοιπόν ότι η κακή στάση επηρεάζει και διαμορφώνει όλες τις λειτουργίες του σώματος από την αναπνοή μέχρι την παραγωγή των ορμονών. Πόνος στη σπονδυλική στήλη, πονοκέφαλος, μεταβολές στη διάθεση, αρτηριακή πίεση, χωρητικότητα των πνευμόνων είναι μερικές από τις πολλές λειτουργίες που επηρεάζονται από την λανθασμένη στάση. Το 90% των διεγερτών και των θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο παράγονται από τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Dr. Roger Sperry (Nobel Prize Recipient for Brain Research)

Επιπρόσθετα, ο Dr Roger Sperry επισημαίνει ότι το 90% της ενέργειας του εγκεφάλου χρησιμοποιείται στη εξισορρόπηση του σώματος σε σχέση με τη δύναμη της βαρύτητας. Μόνο το 10% έχει να κάνει με τη σκέψη, τον μεταβολισμό και την επούλωση. Κατά συνέπεια μια πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής θα αναγκάσει τον εγκέφαλο να ‘κλέψει’ ενέργεια από τη σκέψη, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσει την αυξημένη δύναμη της βαρύτητας. Τον Μάρτιο του 2005 στο Mayo Clinic Health Letter αναφέρθηκαν τα ευρήματα του Dr. Sperry. Ανέφεραν επίσης ότι η παρατεταμένη πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε «μυόσπασμο, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αρθρίτιδα και ριζίτιδα».
Πόνος εκφυλιστικής αιτιολογίας στον αυχένα συνδυάζεται με προβλήματα ισορροπίας κυρίως στους ηλικιωμένους. Οι αισθητικοί μηχανοϋποδοχείς της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εξουσιάζουν την δυνατότητα του σώματος να ισορροπεί, ενώ οφείλουν να συνεργάζονται άψογα με το σύστημα ισορροπίας που βρίσκεται στο έσω αυτί, ώστε να επιτυγχάνεται η ισορροπία τόσο στην στατική στάση, όσο και στη βάδιση.

Ιδιοδεκτικά σήματα από τους πρώτους τέσσερεις αυχενικούς σπονδύλους είναι η βασική πηγή ερεθίσματος για τους ρυθμιστές των χημικών ουσιών που ελέγχουν τον πόνο (ενδορφίνες). Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής δραματικά μειώνει την παραγωγή ενδορφινών, λόγω του μειωμένου εύρους κίνησης στην ΑΜΣΣ. Ανεπαρκής παραγωγή ενδορφίνης απορυθμίζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, έτσι ώστε μη επώδυνα ερεθίσματα ο Εγκέφαλος τα αντιλαμβάνεται ως επώδυνα.

Ο Άγγλος φιλόσοφος Bertrand Russell κάποτε ανέφερε: ‘Ένα σωματικό σύστημα εκφράζει την ενέργεια του μέσω της λειτουργικότητας’. Οποιαδήποτε απώλεια της λειτουργικότητας, αναιρεί διεργασίες μέσα στο ανοικτά δυναμικό σύστημα του σώματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως δομικές ανωμαλίες…και το αντίθετο.

Όταν οι θεραπευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα, όπως είναι το μειωμένο εύρος κίνησης σε αρθρώσεις, πρέπει να κοιτούν πέρα από τα συμπτώματα και την ‘τεχνητή διαίρεση’ του σώματος σε τμήματα, ώστε να θεραπεύουν το σώμα ως σύνολο.

 

1. Cailliet R, Gross L, Rejuvenation Strategy. New York, Doubleday and Co. 1987
2. American Journal of Pain Management, January 2008, 4:36-39
3 31st Annual International Conference of the IEEE EMBS Minneapolis, Minnesota, USA, September 2-6, 2009.
4. Sperry, R. W. (1988) Roger Sperry's brain research. Bulletin of The Theosophy Science Study Group 26(3-4), 27-28

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από το ‘Erik Dalton Newsletter’

Τίτλος κειμένου: ‘Forward Heads = Funky Necks’

http://erikdalton.com/article_forward_head_posture.htm


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Τελευταία άρθρα

 • ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ | ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

  ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ | ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.

 • ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

  ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.

 • MUSCLE ENERGY TECHNIQUE (MET)

  MUSCLE ENERGY TECHNIQUE (MET)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.

 • "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

  "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.

 • ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

  ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Γνωρίστε την Κρανιοϊερή θεραπεία

  Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.

 • ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ - "Game Changer" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

  ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ - "Game Changer" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.

 • ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

  ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Γνωρίστε την Κρανιοϊερή θεραπεία

  Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.

 • ΕΥΡΗΜΑΤΑ MRI ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΒΡΑΧΟΥ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΕΥΡΗΜΑΤΑ MRI ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΒΡΑΧΟΥ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.

 • Ατλαντο-ινιακή ένωση: μια αμφίδρομη σχέση

  Ατλαντο-ινιακή ένωση: μια αμφίδρομη σχέση

  | Super User | Νέα-Εκδηλώσεις
  Εργαστηρίο

  Ατλαντο-ινιακή ένωση:
  μια αμφίδρομη σχέση

 • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
 • 210 7220562
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.