ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ

Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής μπορεί να επιβαρύνει, ως μη φυσιολογική δράση μοχλού, επιπλέον 30 pounds στην ΑΜΣΣ. Αυτό ωθεί ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη εκτός ευθυγράμμισης (Rene Cailliet M.D. πρώην διευθυντής του τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Southern California).

Σε ασθενή με πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής 3 ίντσες, υπολογίζουμε ότι οι εκτείνοντες μύες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ) έχουν να αντιμετωπίσουν βάρος 42 pounds. Ο Rene Cailliet M.D. πρώην διευθυντής του τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Southern California έγραψε: "Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής μπορεί να επιβαρύνει, ως μη φυσιολογική δράση μοχλού, επιπλέον 30 pounds στην ΑΜΣΣ. Αυτό ωθεί ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη εκτός ευθυγράμμισης.  Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απώλεια 30% στη ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απώλειας της αυχενικής λόρδωσης, που εμποδίζει την δράση του υοειδές μυός στην προσπάθεια ανύψωσης της 1ης πλευράς κατά την φάση της εισπνοής. Ικανοποιητική δράση του υοειδούς μυός και των πρόσθιων σκαληνών στην ανύψωση της 1ης πλευράς είναι ζωτική για τον επαρκή αερισμό των πνευμόνων.  Ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα (κυρίως το παχύ έντερο) μπορεί να διαταραχθεί από την πρόσθια κλίση της κεφαλής, αποτέλεσμα των νωθρών περισταλτικών κινήσεων στα έντερα και των κενώσεων". Επίσης ο Cailliet επισημαίνει ότι οι περισσότερες προσπάθειες για τη διόρθωση της στάσης επικεντρώνονται στη σπονδυλική στήλη, τους ώμους και τη λεκάνη. Βέβαια όλες αυτές οι κατασκευές είναι σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι η θέση της κεφαλής επηρεάζει όλο το σύνολο. Το σώμα ακολουθεί τη κεφαλή. Ως εκ τούτου ολόκληρο το σώμα ευθυγραμμίζεται καλύτερα αν αρχικά αποκατασταθεί η λειτουργικότητα και η ευθυγράμμιση στο κεφάλι.

ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ

Από τον Erik Dalton Ph.D. , founder of ‘Freedom from Pain Institute’, USA

Για κάθε ίντσα πρόσθιας ολίσθησης της κεφαλής, αυξάνεται η επιβάρυνση πάνω στη σπονδυλική στήλη με επιπλέον 10 pounds
(Kapandji, Physiology of Joints, Vol. 3)


Τον Ιανουάριο του 2004 στο American Journal of Pain Management αναφέρθηκε η σχέση μεταξύ της κακής στάσης και περιπτώσεων όπως: χρόνιου πόνου στη μέση, στον αυχένα, σε πονοκεφάλους και παθήσεις που σχετίζονται με το στρες. Ο ευθειασμός στην ΑΜΣΣ ως αποτέλεσμα της κακής στάσης, προκαλεί τάση πάνω στους μύες, τους συνδέσμους, την περιτονία και τα οστά. Έρευνα που παρουσιάστηκε στο 31st Annual International Conference of the IEEE EMBS Minneapolis, Minnesota, USA, (2009) επισημαίνει: ‘Με τον καιρό η κακή στάση που προκαλεί χρόνιο πόνο, μυϊκό πόνο, τάση και πονοκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής μπορεί να προάγει την επιτάχυνση της γήρανσης των ενδοσπονδυλικών αρθρώσεων με αποτέλεσμα εκφυλιστικές παθήσεις.’

Φαίνεται λοιπόν ότι η κακή στάση επηρεάζει και διαμορφώνει όλες τις λειτουργίες του σώματος από την αναπνοή μέχρι την παραγωγή των ορμονών. Πόνος στη σπονδυλική στήλη, πονοκέφαλος, μεταβολές στη διάθεση, αρτηριακή πίεση, χωρητικότητα των πνευμόνων είναι μερικές από τις πολλές λειτουργίες που επηρεάζονται από την λανθασμένη στάση. Το 90% των διεγερτών και των θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο παράγονται από τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Dr. Roger Sperry (Nobel Prize Recipient for Brain Research)

Επιπρόσθετα, ο Dr Roger Sperry επισημαίνει ότι το 90% της ενέργειας του εγκεφάλου χρησιμοποιείται στη εξισορρόπηση του σώματος σε σχέση με τη δύναμη της βαρύτητας. Μόνο το 10% έχει να κάνει με τη σκέψη, τον μεταβολισμό και την επούλωση. Κατά συνέπεια μια πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής θα αναγκάσει τον εγκέφαλο να ‘κλέψει’ ενέργεια από τη σκέψη, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσει την αυξημένη δύναμη της βαρύτητας. Τον Μάρτιο του 2005 στο Mayo Clinic Health Letter αναφέρθηκαν τα ευρήματα του Dr. Sperry. Ανέφεραν επίσης ότι η παρατεταμένη πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε «μυόσπασμο, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αρθρίτιδα και ριζίτιδα».
Πόνος εκφυλιστικής αιτιολογίας στον αυχένα συνδυάζεται με προβλήματα ισορροπίας κυρίως στους ηλικιωμένους. Οι αισθητικοί μηχανοϋποδοχείς της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εξουσιάζουν την δυνατότητα του σώματος να ισορροπεί, ενώ οφείλουν να συνεργάζονται άψογα με το σύστημα ισορροπίας που βρίσκεται στο έσω αυτί, ώστε να επιτυγχάνεται η ισορροπία τόσο στην στατική στάση, όσο και στη βάδιση.

Ιδιοδεκτικά σήματα από τους πρώτους τέσσερεις αυχενικούς σπονδύλους είναι η βασική πηγή ερεθίσματος για τους ρυθμιστές των χημικών ουσιών που ελέγχουν τον πόνο (ενδορφίνες). Η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής δραματικά μειώνει την παραγωγή ενδορφινών, λόγω του μειωμένου εύρους κίνησης στην ΑΜΣΣ. Ανεπαρκής παραγωγή ενδορφίνης απορυθμίζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, έτσι ώστε μη επώδυνα ερεθίσματα ο Εγκέφαλος τα αντιλαμβάνεται ως επώδυνα.

Ο Άγγλος φιλόσοφος Bertrand Russell κάποτε ανέφερε: ‘Ένα σωματικό σύστημα εκφράζει την ενέργεια του μέσω της λειτουργικότητας’. Οποιαδήποτε απώλεια της λειτουργικότητας, αναιρεί διεργασίες μέσα στο ανοικτά δυναμικό σύστημα του σώματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως δομικές ανωμαλίες…και το αντίθετο.

Όταν οι θεραπευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα, όπως είναι το μειωμένο εύρος κίνησης σε αρθρώσεις, πρέπει να κοιτούν πέρα από τα συμπτώματα και την ‘τεχνητή διαίρεση’ του σώματος σε τμήματα, ώστε να θεραπεύουν το σώμα ως σύνολο.

 

1. Cailliet R, Gross L, Rejuvenation Strategy. New York, Doubleday and Co. 1987
2. American Journal of Pain Management, January 2008, 4:36-39
3 31st Annual International Conference of the IEEE EMBS Minneapolis, Minnesota, USA, September 2-6, 2009.
4. Sperry, R. W. (1988) Roger Sperry's brain research. Bulletin of The Theosophy Science Study Group 26(3-4), 27-28

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από το ‘Erik Dalton Newsletter’

Τίτλος κειμένου: ‘Forward Heads = Funky Necks’

http://erikdalton.com/article_forward_head_posture.htm


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 519 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.