Η λέξη σπονδυλολίσθηση είναι σύνθετη και ελληνική. Προέρχεται από τις λέξεις "σπόνδυλος" και "ολίσθηση". Σημαίνει ολίσθηση του σπονδύλου προς τα εμπρός σε σχέση με τον αμέσως από κάτω σπόνδυλο. Συνήθως συμβαίνει στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Ο5 σπόνδυλος) χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν συναντάται σε άλλες μοίρες της σπονδυλικής στήλης. Περίπου το 5% - 6% των ανδρών και το 2% - 3% των γυναικών πάσχουν από σπονδυλολίσθηση.
Προκαλείται συνήθως με τους παρακάτω μηχανισμούς:
Πρόκειται για μία ύπουλη νόσο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πόνος. Συμπτώματα που πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες είναι:
1- Πόνος στην μέση ιδιαίτερα μετά από άσκηση
2- Αυξημένη λόρδωση
3- Πόνος ή αδυναμία σε κάποιο άκρο
4- Απώλεια ελέγχου ούρησης
5- Συρρικνωμένοι ισχιοκνημιαίοι μύες
6- Αλλαγή του τρόπου βάδισης (περπάτημα σαν "πάπια")
Ανάλογα με τον βαθμό της ολίσθησης χαρακτηρίζονται:
ΒΑΘΜΟΣ 1 = ΟΛΙΣΘΗΣΗ 25% σε σχέση με τον κατώτερο σπόνδυλο.
ΒΑΘΜΟΣ 2 = ΟΛΙΣΘΗΣΗ 50%
ΒΑΘΜΟΣ 3 = ΟΛΙΣΘΗΣΗ 75%
ΒΑΘΜΟΣ 4 = ΟΛΙΣΘΗΣΗ 100%
ΒΑΘΜΟΣ 5 = ΟΛΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ( ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΤΩΣΗ).
Η ακτινογραφία της Σ.Σ. θα μας διαφωτίσει σε αυτή την περίπτωση, θα μας δείξει την θέση των σπονδύλων και τον βαθμό ολίσθησης. Αν υπάρχουν νευρολογικές αλλαγές τότε χρήσιμο είναι να υπάρχει μια μαγνητική τομογραφία που θα μας δείξει αν υπάρχει εμπλοκή σε νευρική ρίζα. Στην κλινική αξιολόγηση χρησιμοποιείται ένα ειδικό test "ο ασθενής ρίχνει το βάρος του στο επώδυνο κάτω άκρο ενώ ταυτόχρονα γέρνει προς τα πίσω (υπερέκταση)", αν αυτή η κίνηση αναπαράγει τον πόνο, τότε είναι θετικό το test.
Η θεραπεία δεν διαφέρει από την θεραπεία που εφαρμόζουμε για πόνο στην μέση, που προκαλείται από μηχανική ή πιεστική αιτία. Συνήθως είναι συντηρητική, ενώ σπάνια απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Ο σχεδιασμός της θεραπείας καθορίζεται από εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, από την κατανόηση του μηχανισμού που προκάλεσε το πρόβλημα και τέλος μέσα από τις πληροφορίες που συλλέγουμε βρίσκουμε την προοπτική της αποκατάστασης. Σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν αντενδείξεις ή παρενέργειες και το εφαρμόζουμε με τρόπο ασφαλή για τον ασθενή μας , ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα επανεκτιμούμε τα αποτελέσματα. Συστήνουμε στον ασθενή να απέχει από έντονες δραστηριότητες, αν υπάρχει φλεγμονή νευρικής ρίζας με μυϊκό σπασμό εφαρμόζουμε ιοντοφόρεση με στόχο την ταχύτερη ανακούφιση των έντονων συμπτωμάτων.
Πάντοτε το θεραπευτικό μας πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις με σκοπό να ενισχύσουμε εκείνους τους μύες που έχουν ρόλο σταθεροποιητικό της σπονδυλικής στήλης.
Η τεχνική "Manual Therapy", δηλαδή θεραπείας με ήπιους χειρισμούς, μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις και ποίο είναι το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής συγκριτικά με τις άλλες θεραπείες; Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής βρίσκεται ακριβώς στην φιλοσοφία της. Ο τελικός στόχος κάθε θεραπευτικού προγράμματος είναι να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα απαλλαγμένη από συμπτώματα. Μία βασική αρχή της τεχνικής "Manual Therapy" είναι :
"Η μορφή του σώματος αποτελεί την έκφραση της λειτουργικότητας του"
Αν μπορέσουμε έγκαιρα να αναγνωρίσουμε την δυσλειτουργία που υπάρχει και να την ανατάξουμε χρησιμοποιώντας τα χέρια μας παράλληλα με συγκεκριμένες θέσεις και στάσεις του ίδιου του σώματος του ασθενή, ανώδυνα, τότε θα επιτύχουμε τον στόχο που είναι η λειτουργικότητα απαλλαγμένη από συμπτώματα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει το σωστό περιβάλλον μέσα στο όποιο λειτουργεί το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
1) Σωστές στάσεις και σωστή χρησιμοποίηση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. Εκείνοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό να βελτιώσουν την τεχνική τους.
2) Ενθαρρύνονται δραστηριότητες όπως είναι το κολύμπι, το βάδισμα, το ποδήλατο κ.λ.π. .
3) Αν θεωρηθεί απαραίτητο χρήση ειδικών ζωνών για έντονες δραστηριότητες.
4) Καθημερινή άσκηση με ειδικές ασκήσεις σταθεροποίησης, που έχουν σχεδιαστεί από τον θεραπευτή και είναι προσαρμοσμένες ατομικά στον κάθε ασθενή.
5) Σε περίπτωση πόνου που επιμένει να απευθύνεστε σε έναν ειδικό που να μπορεί να αναγνωρίσει την αιτία.
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.
Τα φορτία και οι δυνάμεις συμπίεσης που δέχεται το σώμα, κατανέμονται ομοιόμορφα χάρη στο δυναμικό σύστημα tensegrity αντιβαρυτικής τάσης. Αυτό το μοντέλο θέλει τη θέση και τη στάση των οστών να εξαρτώνται κυρίως από την ισορροπία μεταξύ των μαλακών ιστών, αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε χειρισμό ανάταξης για την επαναφορά της σωστής "ευθυγράμμισης".
Στον γλουτό έχουν αποδοθεί περισσότερα σύνδρομα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος. Αυτό οφείλεται στη βιομηχανική πολυπλοκότητα του ισχιακού νεύρου και στις τεράστιες στρεπτικές δυνάμεις που ασκούνται στη λεκάνη και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 48 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ