ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ - ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Το Ισχιακό Νεύρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεύρα του ανθρωπίνου σώματος, που σχηματίζεται από σύμπλεγμα μικρότερων. Ξεκινά από την κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης, την οσφύ, περνά πίσω από την άρθρωση του ισχίου, συνεχίζει στον γοφό μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Ο πόνος που γίνεται αντιληπτός στην πορεία αυτού του νεύρου ονομάζεται Ισχιαλγία. 

Βοηθείστε τον εαυτό σας στην αντιμετώπιση της Ισχιαλγίας!

ishyalgiaΑνάλογα με την διάρκειά του ο πόνος μπορεί να χαρακτηριστεί ως οξύς -διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα- ή χρόνιος -ο πόνος που συνεχίζεται έξι μήνες μετά την αρχική του εμφάνιση. Βασική αιτία είναι η ευαισθητοποίηση του νεύρου λόγω φλεγμονής και ενδονευρικού οιδήματος, που οφείλεται σε προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, σπονδυλική στένωση -αποτέλεσμα οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης-, ή σπονδυλολίσθησης. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό ότι η επίσκεψη σε ιατρό ή φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχουν, όμως, κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει ο ίδιος ο ασθενής για τον έλεγχο των συμπτωμάτων:

Οδηγίες – Πρώτες Βοήθειες

1) Αν έχετε οξύ - έντονο πόνο που περιορίζει την λειτουργικότητα σας, αυτό συνήθως είναι ένδειξη φλεγμονής, οπότε πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητες σας. Χρήσιμη είναι η εφαρμογή πάγου στην επώδυνη περιοχή για 10 έως 15 λεπτά, δύο με τρεις φορές την  ημέρα. Στη περίπτωση όπου ο πόνος συνεχίζεται για περισσότερο από 7 ημέρες, τότε επιβάλλεται η επίσκεψη σε ιατρό. Αν, όμως, τα συμπτώματα αφορούν χρόνια περιορισμένη λειτουργικότητα και αίσθημα κακουχίας, πιθανόν δεν υπάρχει φλεγμονή, αλλά αλλαγή στην μορφολογία της σπονδυλικής στήλης. Τότε η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Φυσικά αυτή είναι μια κατάσταση προοδευτικά επιδεινούμενη, οπότε η αποκατάσταση της μορφολογίας και λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης, από εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή, είναι επιβεβλημένη. 

2) Μην αποφεύγετε ήπιες δραστηριότητες που βοηθούν στην διατήρηση του μυϊκού τόνου και της λειτουργικότητας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της επούλωσης. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε μικρούς περιπάτους στα όρια της αντοχής σας, ή να κολυμπάτε το καλοκαίρι.

3) Εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την κάμψη του κορμού, ή στην καθιστή θέση, ή τις πρωινές ώρες, τότε οι ειδικές ασκήσεις που αρχικά παρουσίασε ο Φυσικοθεραπευτής Robin McKenzie από την Νέα Ζηλανδία μπορούν να σας βοηθήσουν.  

Αυτές είναι «η σφίγγα», «η κόμπρα», «ασκήσεις έκτασης από όρθια στάση». Επαναλάβατε τις ασκήσεις 10 με 12 φορές, αργά, διατηρώντας την τελική θέση για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Φυσικά, την επιλογή των κατάλληλων ασκήσεων για καθένα ξεχωριστά θα την κάνει ο εκπαιδευμένος φυσικοθεραπευτής, αφού πρώτα αξιολογήσει την κατάστασή σας. Αν προκαλούν πόνο στην περιοχή της μέσης, αλλά όχι στην περιοχή του κάτω άκρου, τότε συνεχίστε. Σε περίπτωση που προκαλείτε επιδείνωση του πόνου στο πόδι, τότε σταματήστε την άσκηση.

jkma-50-494-g002-l

Αν προκαλούν πόνο στην περιοχή της μέσης, αλλά όχι στην περιοχή του κάτω άκρου, τότε συνεχίστε. Σε περίπτωση που προκαλείτε επιδείνωση του πόνου στο πόδι, τότε σταματήστε την άσκηση.

4) Πάντα πρέπει να κάμπτετε τα γόνατα όταν θέλετε να σηκώσετε ένα αντικείμενο από κάτω.

McKenzie-Back-Figure-65) Σε περίπτωση που το σώμα σας παρουσιάζει την “σκολιωτική αναλγητική θέση” για να προστατεύσει την πάσχουσα νευρική ρίζα από επιπλέον τραυματισμό, τότε μπορεί να σας βοηθήσει η άσκηση «είδωλο στον καθρέπτη». Στηρίξτε τον κορμό στον τοίχο με τον δύσκαμπτο γοφό προς τα έξω. Απομακρύνετε τα πόδια σας περίπου 20 εκατοστά από τον τοίχο και ενώστε τα. Ολισθήστε τον κορμό σας πάνω στον τοίχο 8 με 10 φορές αργά, μερικές φορές την ημέρα. Αυτή η άσκηση είναι για πρώτες βοήθειες και επιβάλλεται να επισκεφτείτε άμεσα τον φυσικοθεραπευτή σας για περαιτέρω εκτίμηση και αποκατάσταση. 

 6) Αναπευτικές θέσεις ύπνου είναι οι παρακάτω:

Untitled-1 copy

 

Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην συντηρητική αντιμετώπιση της Ισχυαλγίας. Περίπου το 95% των ασθενών βελτιώνονται χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση, πάντα όμως με την καθοδήγηση του ειδικού θεραπευτή.

Τελευταία άρθρα

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 177 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.