ΓΙΑΤΙ Ο ΩΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ;

Το μεγάλο εύρος κίνησης του ώμου τον καθιστά ευάλωτο στους τραυματισμούς.

Όταν αναφερόμαστε σε τραυματισμούς στον ώμο τις περισσότερες φορές αφορά το πέταλο των στροφέων μυών. Το πέταλο των στροφέων μυών στον ώμο, είναι μια ομάδα τεσσάρων μυών, του υπερακανθίου, του υπακανθίου, του υποπλάτιου και του ελάσσονος στρογγύλου, η σύσπαση των οποίων εκτελεί τη κίνηση της έξω στροφής και απαγωγής στον ώμο. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν κοινή τενόντια κατάφυση στο μείζον βραχιόνιο όγκωμα, του βραχιονίου οστού.

Τη σωστή απάντηση στο αρχικό ερώτημα πρέπει να την αναζητήσουμε στις παρακάτω τρείς υποθέσεις:

  1. Λόγω υπέρχρησης
  2. Οι τένοντες στη περιοχή του ώμου έχουν διπλή λειτουργία, εκτός από τη βασική τους εργασία, λειτουργούν μερικώς και ως σύνδεσμοι
  3. Έχουν κακή εμβιομηχανική

Θέλοντας να δώσουμε μια πειστική απάντηση αυτή είναι η δεύτερη. Δηλαδή εκτός από τη βασική τους εργασία, λειτουργούν μερικώς και ως σύνδεσμοι. shoulderimpingeΣτις περισσότερες περιπτώσεις, οι σύνδεσμοι είναι οι κύριες δομές που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει στις αρθρώσεις της ποδοκνημικής, του ισχίου, του γόνατος κ.α., αντίθετα στη γληνοβραχιόνια άρθρωση του ώμου είναι ελάχιστοι. Οι βασικές δομές που συγκρατούν τη κεφαλή του βραχιονίου στον γληνοειδή βόθρο είναι οι τένοντες του πέταλου των στροφέων. Ο τένοντας του υποπλάτιου μυ ενισχύει το εμπρόσθιο τμήμα της άρθρωσης του ώμου, ο τένοντας του υπερακανθίου μυ το πλάγιο τμήμα, ενώ οι τένοντες του υπακανθίου και του ελάσσονος στρογγύλου ενισχύουν το οπίσθιο τμήμα της άρθρωσης. Οι τένοντες του πέταλου των στροφέων μυών κάνουν διπλή δουλειά. Είναι υπεύθυνοι για τις στροφικές κινήσεις του ώμου, καθώς και για τη συγκράτηση της κεφαλής του βραχιονίου στον γληνοειδή βόθρο. Αυτή η ανατομική διάταξη, ενισχύει το εύρος κίνησης της άρθρωσης, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα. Ταυτόχρονα όμως την κάνει επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Συμπερασματικά μπορούμε να ισχυριστούμε πως όσο μεγαλύτερο εύρος κίνησης έχει μια άρθρωση, τόσο πιο επιρρεπής είναι σε τραυματισμούς!

Πηγή

Let's Talk About ... Why Shoulders Are Frequently Injured, By Ben Benjamin , PhD

Τελευταία άρθρα

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 190 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.