Το μεγάλο εύρος κίνησης του ώμου τον καθιστά ευάλωτο στους τραυματισμούς.
Όταν αναφερόμαστε σε τραυματισμούς στον ώμο τις περισσότερες φορές αφορά το πέταλο των στροφέων μυών. Το πέταλο των στροφέων μυών στον ώμο, είναι μια ομάδα τεσσάρων μυών, του υπερακανθίου, του υπακανθίου, του υποπλάτιου και του ελάσσονος στρογγύλου, η σύσπαση των οποίων εκτελεί τη κίνηση της έξω στροφής και απαγωγής στον ώμο. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν κοινή τενόντια κατάφυση στο μείζον βραχιόνιο όγκωμα, του βραχιονίου οστού.
Τη σωστή απάντηση στο αρχικό ερώτημα πρέπει να την αναζητήσουμε στις παρακάτω τρείς υποθέσεις:
Θέλοντας να δώσουμε μια πειστική απάντηση αυτή είναι η δεύτερη. Δηλαδή εκτός από τη βασική τους εργασία, λειτουργούν μερικώς και ως σύνδεσμοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σύνδεσμοι είναι οι κύριες δομές που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει στις αρθρώσεις της ποδοκνημικής, του ισχίου, του γόνατος κ.α., αντίθετα στη γληνοβραχιόνια άρθρωση του ώμου είναι ελάχιστοι. Οι βασικές δομές που συγκρατούν τη κεφαλή του βραχιονίου στον γληνοειδή βόθρο είναι οι τένοντες του πέταλου των στροφέων. Ο τένοντας του υποπλάτιου μυ ενισχύει το εμπρόσθιο τμήμα της άρθρωσης του ώμου, ο τένοντας του υπερακανθίου μυ το πλάγιο τμήμα, ενώ οι τένοντες του υπακανθίου και του ελάσσονος στρογγύλου ενισχύουν το οπίσθιο τμήμα της άρθρωσης. Οι τένοντες του πέταλου των στροφέων μυών κάνουν διπλή δουλειά. Είναι υπεύθυνοι για τις στροφικές κινήσεις του ώμου, καθώς και για τη συγκράτηση της κεφαλής του βραχιονίου στον γληνοειδή βόθρο. Αυτή η ανατομική διάταξη, ενισχύει το εύρος κίνησης της άρθρωσης, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα. Ταυτόχρονα όμως την κάνει επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Συμπερασματικά μπορούμε να ισχυριστούμε πως όσο μεγαλύτερο εύρος κίνησης έχει μια άρθρωση, τόσο πιο επιρρεπής είναι σε τραυματισμούς!
Let's Talk About ... Why Shoulders Are Frequently Injured, By Ben Benjamin , PhD
Η σύγχρονη συνήθεια της καθιστικής ζωής είναι από τις βασικές αιτίες του πόνου στη μέση. Χρησιμοποιώντας τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα μπορούμε να μειώσουμε τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Στην Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιούμε ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, αποβλέποντας να ενδυναμώσουμε την ικανότητα του ασθενή στην ίαση.
Η διαχείριση του πόνου στη μέση με συντηρητικό τρόπο, που περιλαμβάνει τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και σπονδυλικής κινητοποίησης, ως συμπλήρωμα της συνήθους ιατρικής θεραπείας, καταφέρνει να βελτιώσει τα αποτελέσματα της.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Τον τελευταίο καιρό, από την επιστημονική κοινότητα υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για έρευνες και αναλύσεις σχετικά με την κατανόηση του θέματος της φλεγμονής.
Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 190 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ