Golfer's elbow

Ο όρος αγκώνας του παίκτη του Golf είναι λίγο παραπλανητικός. Οι παίκτες του golf αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού που υποφέρει από αυτόν τον τραυματισμό. Οι δομές που εμπλέκονται σε αυτόν τον τραυματισμό σχετίζονται με τον κερκιδικό καμπτήρα του καρπού. Οι ποδηλάτες, οι παίκτες του τένις, οι πιανίστες, οι βιολιστές, οι ζωγράφοι, οι εργάτες οικοδομών και τα άτομα που εργάζονται μεταφέροντας βάρη, υποφέρουν συχνά από αυτόν τον τραυματισμό. 

golf elbow

elbow golf01 Είναι επίσης συνηθισμένο σε όσους περνούν πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή τους, εντασσόμενο σε μια σύνθετη εικόνα που αναφέρεται ως σύνδρομο υπέρ-χρήσης.Ο τραυματισμός αυτός σχετίζεται με τον έσω επικόνδυλο του αγκώνα, συγκεκριμένα στην ένωση του τένοντα του κερκιδικού καμπτήρα του καρπού με το περιόστεο. Σε αυτή τη περιοχή ασκούνται μεγάλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια έντονων επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Αν δεν υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος ξεκούρασης μετά από μια έντονη προσπάθεια, τότε η ενόχληση μπορεί να επηρεάσει όλη την επιφάνεια του μυός μέχρι τα μετακάρπια οστά. Η διάρκεια των ενοχλήσεων μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα χρόνο, ανάλογα με την καλή ή λιγότερο καλή αντιμετώπιση. Αν ο ασθενής συνεχίζει τις δραστηριότητες που προκάλεσαν τον τραυματισμό, μπορεί να σχηματιστεί ινώδης ιστός, που θα παρατείνει την αποκατάσταση.

Συμπτώματα

elbow medepi cause02Ο αγκώνας του golf, χαρακτηρίζεται από:

• Πόνο και ευαισθητοποίηση, συνήθως γίνεται αντιληπτή στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα και μπορεί να επεκταθεί κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του αντιβραχίου. Ο πόνος επιδεινώνεται με την κάμψη του καρπού.
• Δυσκαμψία, ο αγκώνας δεν είναι λειτουργικός και ο σχηματισμός γροθιάς με το χέρι είναι επώδυνος
• Αδυναμία μυϊκή στη περιοχή
• Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε ένα ή περισσότερα δάκτυλα

 Επιβαρυντικοί Παράγοντες

• Ηλικία 40 ετών και άνω
• Εκτέλεση επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας τουλάχιστον δυο ώρες την ημέρα
• Παχυσαρκία
• Καπνιστής

Διάγνωση

Η διάγνωση συνήθως γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενή και την κλινική αξιολόγηση. Σε κάποιες περιπτώσεις η ακτινογραφία μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό να αποκλείσει άλλες αιτίες όπως κάταγμα στη περιοχή ή αρθρίτιδα. Σπάνια απαιτείται μαγνητική τομογραφία.

golf elbow.testΚλινική Αξιολόγηση

Κάμψη του καρπού με αντίσταση

Ζητήστε από τον ασθενή να έχει τον καρπό του σε έκταση, σταθεροποιείστε την περιοχή. Στη συνέχεια ζητήστε από τον ασθενή να κάνει κάμψη του καρπού. Διατηρείστε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα. Σε θετική δοκιμασία θα προκληθεί πόνος στον έσω επικόνδυλο ή στο αντιβράχιο.

Πρώτες Βοήθειες

Εφαρμογή πάγου για να μειωθεί ο πόνος.
Ανάπαυση. Ο πόνος ενδέχεται να υποχωρήσει προοδευτικά αν σταματήσει ο μηχανισμός που το προκάλεσε, φυσικά μπορεί να χρειασθούν αρκετές εβδομάδες για να σταματήσει ο εντελώς πόνος.
Νάρθηκας. Ένας άλλος τρόπος να υποχωρήσει ο πόνος είναι η εφαρμογή νάρθηκα, ώστε να προστατεύεται το μέλος από υπερβολικές κινήσεις. Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή του την ημέρα καλό είναι να εφαρμόζεται στην διάρκεια της νύκτας ώστε να συγκρατείται το μέλος σε ουδέτερη θέση.

Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδεικνύεται αποτελεσματική. Περιλαμβάνει:

tenniselbow-9• Απελευθέρωση Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου (trigger Points) στον κερκιδικό καμπτήρα του καρπού. Αυτό επιτυγχάνεται, είτε με ισχαιμική πίεση, είτε με την τεχνική της στεγνής βελόνας. Η θεραπεία συμπληρώνεται με διατάσεις και πρόγραμμα ισχυροποίησης του μυ.
Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση - Myofascial release. Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η τάση ή συμφύσεις στα μαλακά μόρια περιορίζουν την κινητικότητα, προκαλούν προσαρμογές στη κίνηση, αλλαγή στη λειτουργικότητα της περιοχής και τελικά την πρόκληση συμπτωματολογίας.
Τεχνικές ήπιων χειρισμών - Manual Therapy για διατήρηση ή βελτίωση της λειτουργικότητας της περιοχής.
Διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις ισχυροποίησης, ώστε να ενισχυθεί ο μυϊκός τόνος και να αυξηθεί η αντοχή κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τον πάσχοντα μυ αλλά συνολικά τη πάσχουσα περιοχή.
golfers elbow1Kinesiotape (ταινία υποστήριξης της κίνησης), μία εξαιρετικά ελαστική αυτοκόλλητη ταινία που υποστηρίζει τους μύες χωρίς να τους περιορίζει, καθώς σηκώνοντας το δέρμα μακριά από την περιτονία ενισχύει την ροή του αίματος επιταχύνοντας την διαδικασία της αναζωογόνησης του κολλαγόνου ή τη διαδικασία της επούλωσης, ακόμα και κατά την διάρκεια έντονης δραστηριότητας.
• Τελευταία εφαρμόζεται ένα νέο θεραπευτικό μέσο με ικανοποιητικά αποτελέσματα, που συντομεύει τον συνολικό χρόνο αποκατάστασης. Πρόκειται για τα Εξωσωματικά Ωστικά Κύματα Ήχου ή Κρουστικός Υπέρηχος. Η εφαρμογή του Εξωσωματικού Ωστικού Κύματος Ήχου (ESWT), ασκεί μια μηχανική-δύναμη πίεση και τάση στον τραυματισμένο ιστό με αποτέλεσμα: αύξηση της διαπερατότητας των κυτταρικών μεμβρανών, αύξηση της μικροσκοπικής κυκλοφορίας του αίματος και του μεταβολισμού προς τους υπό θεραπεία ιστούς.
• Ακόμη ο θεραπευτής μπορεί να επιλέξει την εφαρμογή Laser χαμηλής ισχύος (μείωση του οιδήματος και του πόνου, επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης) ή τον θεραπευτικό υπέρηχο για να επιτύχει τους σκοπούς της αποκατάστασης.

Σπάνια απαιτείται η χειρουργική αντιμετώπιση και μόνο εφόσον έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική η συντηρητική θεραπεία μετά από 12 μήνες.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Αυτή περιλαμβάνει:

• Προετοιμασία της περιοχής με διατάσεις πριν από έντονη ή επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα.
• Καλό μυϊκό σύστημα.
• Σωστή στάση και θέση του σώματος.
• Στις δραστηριότητες να συμμετέχουν περισσότερες της μίας αρθρώσεις.
• Εναλλαγές δραστηριοτήτων.
• Συχνά διαλείμματα.
• Βελτίωση της τεχνικής σε αθλητές.
• Σε περίπτωση πόνου σταματάμε και ξεκουράζουμε την επώδυνη περιοχή.
• Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα αργή αποκατάσταση αλλά και ευκολία στην εμφάνιση προβλημάτων στους τένοντες.

Πηγές

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/golfers-elbow/symptoms-causes/syc-20372868

https://www.massagetoday.com/articles/15156/Assessing-and-Treating-Golfers-Elbow

www.physio.gr

Τελευταία άρθρα

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 184 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.