Η χειρουργική επέμβαση υπακρωμιακής αποσυμπίεσης είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία για ασθενείς με πόνο στον ώμο. Η διαδικασία αυτή επιλέγεται συχνά σε ασθενείς με «σύνδρομο πρόσκρουσης» για να διευρύνει τον υπακρωμιακό χώρο και να συμβάλει στη μείωση της βιομηχανικής πρόσκρουσης.
Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα αυτής της χειρουργικής επέμβασης, βάζοντας ακόμη και τη διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης σε αμφισβήτηση. Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine αξιολόγησε τα αποτελέσματα 9 κλινικών δοκιμών σε περισσότερους από 1000 ασθενείς με πόνο στον ώμο. Οι συγγραφείς συνέκριναν την υπακρωμιακή χειρουργική αποσυμπίεση με χειρουργική επέμβαση placebo και άσκηση.
Η μελέτη επεσήμανε ότι η χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης δεν παρείχε σημαντικό όφελος σε σύγκριση με τη placebo επέμβαση ή τη θεραπεία με άσκηση. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η χειρουργική επέμβαση δεν παρείχε κανένα πρόσθετο όφελος όσο αφορά τον πόνο, τη λειτουργικότητα και τη ποιότητα ζωής 6 και 12 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Υπάρχει μάλιστα το σοβαρό ενδεχόμενο η ωφέλεια από την χειρουργική επέμβαση να σχετίζεται περισσότερο με την μετεγχειρητική αποκατάσταση και την εφαρμογή βαθμιαίας άσκησης.
Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι η διάγνωση «σύνδρομο πρόσκρουσης» στηρίζεται καθαρά σε βιομηχανικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη υποκείμενους επιβαρυντικούς παράγοντες που είναι σε θέση να προκαλέσουν πρόσκρουση, όπως η αλλαγή της ευθυγράμμισης της άρθρωσης του ώμου, η δυσκαμψία ή απώλεια της δυναμικής σταθερότητας, αντί αυτού απλά η εστίαση είναι να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος! Φαίνεται υπερβολικά απλοϊκή προσέγγιση. Στη πραγματικότητα όμως δεν αντιμετωπίζεται η υποκείμενη αιτία του πόνου. Έτσι, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ακόμη και η διάγνωση «σύνδρομο πρόσκρουσης».
Ανεξάρτητα από την αιτία του πόνου πρέπει να επικεντρωθούμε να επιτύχουμε την μέγιστη λειτουργικότητα στην άρθρωση του ώμου, την μυϊκή ενδυνάμωση, κυρίως στο πέταλο των στροφέων και των μυών της ωμοπλάτης, να ενδυναμώσουμε την δυναμική σταθερότητα και προοδευτικά να βελτιώσουμε την ιδιοδεκτικότητα της περιοχής. Δηλαδή να εστιάσουμε στα λειτουργικά ελλείμματα παρά στη δομική διάγνωση. Ας μη ξεχνάμε πως σύμφωνα με τον Andrew Taylor Still, M.D πατέρα της Οστεοπαθητικής, το σώμα λειτουργεί ως μία μονάδα και πως η δομή του σώματος είναι στενά συνδεδεμένη με την λειτουργία του.
«Subacromial decompression surgery for adults with shoulder pain: a systematic review with meta-analysis»
Lähdeoja T1,2, Karjalainen T1,3, Jokihaara J1,4, Salamh P5, Kavaja L6,7, Agarwal A8, Winters M9, Buchbinder R3, Guyatt G10, Vandvik PO11,12, Ardern CL13,14.
Η σύγχρονη συνήθεια της καθιστικής ζωής είναι από τις βασικές αιτίες του πόνου στη μέση. Χρησιμοποιώντας τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα μπορούμε να μειώσουμε τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Στην Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιούμε ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, αποβλέποντας να ενδυναμώσουμε την ικανότητα του ασθενή στην ίαση.
Η διαχείριση του πόνου στη μέση με συντηρητικό τρόπο, που περιλαμβάνει τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και σπονδυλικής κινητοποίησης, ως συμπλήρωμα της συνήθους ιατρικής θεραπείας, καταφέρνει να βελτιώσει τα αποτελέσματα της.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Τον τελευταίο καιρό, από την επιστημονική κοινότητα υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για έρευνες και αναλύσεις σχετικά με την κατανόηση του θέματος της φλεγμονής.
Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 60 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ