Πόνος στην περιοχή του Μείζονος Τροχαντήρα, δηλαδή στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου, συνήθως αποδίδεται σε Θυλακίτιδα. Πόσο ακριβές όμως είναι αυτό;
Θυλακίτιδα του Μείζονος Τροχαντήρος ή Τροχαντηρίτιδα είναι η φλεγμονή του θυλάκου που βρίσκεται στο μείζονα τροχαντήρα του μηριαίου οστού. Ο θύλακας είναι ένα μικρός σάκος γεμάτος υγρό, ο οποίος αναπτύσσεται μεταξύ των δομών σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει υπερβολική κίνηση και τριβή μεταξύ των συναφών κατασκευών. Αυτοί οι θύλακες αναπτύσσονται για να ελαχιστοποιηθεί η τριβή μεταξύ των κινούμενων δομών και συχνά για να έχουν μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων. Ο θύλακας που σχετίζεται με τη θυλακίτιδα του μείζονος τροχαντήρα, βρίσκονται μεταξύ του μείζονα τροχαντήρα και των τενόντων του μυϊκού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των γλουτιαίων μυών. Αυτός ο θύλακας μπορεί συχνά να ερεθίζεται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ιδιαίτερα σε κεκλιμένες επιφάνειες, όπως οι σκάλες ή λόφοι, ή μετά από οξύ τραύμα.
Απάντηση στο ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν οι Long SS, Surrey DE, και Nazarian LN, από το τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημικού Νοσοκομείου Thomas Jefferson, Philadelphia των Η.Π.Α. (Department of Radiology, Thomas Jefferson, University Hospital, 132 South 10h St, Ste 796 C, Philadelphia, PA 19107) με την εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο PubMed: "Sonography of Greater Trochanteric Pain Syndrome and the Rarity of Primary Bursitis".
Οι μελετητές πραγματοποίησαν μια αναδρομική ανασκόπηση των υπερηχογραφικών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson, Philadelphia, για μια περίοδο 6 ετών και αφορούσαν πόνο στη περιοχή του Μείζονος Τροχαντήρα. Θέλησαν να διαπιστώσουν αν η αιτιολογία του πόνου σχετίζεται με τη Θυλακίτιδα του Μείζονος Τροχαντήρα, με ανωμαλίες στους τένοντες των γλουτιαίων μυών και της λαγοκνημιαίας ταινίας ή συνδυασμό των παραπάνω.
Μελέτησαν 877 ασθενείς, 602 γυναίκες, 275 άνδρες, μέση ηλικία 54 ετών (το εύρος ηλικίας κυμάνθηκε από 15 έως 87 ετών). Από τους 877 ασθενείς στους 700 (79,8%) δεν διαπιστώθηκε Θυλακίτιδα από τον υπέρηχο. Διαπιστώθηκε σε 177 (20,2%). Στους 438 (49,9%) διαπιστώθηκε τενοντοπάθεια στους γλουτιαίους μύες, σε τέσσερις (0,5%) ρήξη σε γλουτιαίο τένοντα και 250 (28,5%) σπασμό στην λαγονοκνημιαία ταινία.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της ανασκόπησης, ο πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου, στη περιοχή δηλαδή του Μείζονος Τροχαντήρα, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παθολογίας που αφορά τον Ελάσσων Γλουτιαίο μυ, τον Μέσο Γλουτιαίο μυ και την λαγονοκνημιαία ταινία. Η θυλακίτιδα είναι παρούσα στην μειοψηφία των ασθενών. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί μας επισημαίνουν την ανάγκη διερεύνησης της πραγματικής αιτίας του πόνου στη περιοχή του Μείζονος Τροχαντήρα, η οποία φυσικά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιλογή της θεραπευτικής προσέγγισης από τον θεραπευτή.
"Sonography of Greater Trochanteric Pain Syndrome and the Rarity of Primary Bursitis"
Suzanne S. Long, David E. Surrey and Levon N. Nazarian
American Journal of Roentgenology, Vol. 201: Issue. 5: Pages. 1083-1086
(Issue publication date: November 2013)
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ