Μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να δείξει μια επώδυνη κατάσταση στη περιοχή του πέλματος, ακριβώς πριν τα δάκτυλα. Ο πόνος συνήθως είναι εντοπισμένος κάτω από τη κεφαλή του 2ου, 3ου, και 4ου μεταταρσίου οστού ή απομονωμένος στη κεφαλή του 1ου μεταταρσίου. Τα μετατάρσια οστά είναι επιμήκη οστά που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος, αμέσως πριν από τα δάκτυλα.
Ο πόνος προκαλείται όταν η κεφαλή ενός ή περισσότέρων μεταταρσίων οστών γίνει επώδυνη ή φλεγμένη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής φόρτισης της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες όπως: ακατάλληλα υποδήματα, από επαναλαμβανόμενες έντονες δραστηριότητες, από ανατομικές διαταραχές της μορφολογίας του άκρου πόδα (παραμορφωμένα δάκτυλα) ή συνολικά του ποδιού, από χειρουργικές επεμβάσεις στη περιοχή, από τραυματικές κακώσεις (κάταγμα μεταταρσίων, διάστρεμμα ποδοκνημικής, Νεύρωμα Morton) και λόγω γήρανσης.
Σχεδόν όλοι μπορούμε να παρουσιάσουμε μεταταρσαλγία. Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου:
1. Αθλητές που οι δραστηριότητες τους περιλαμβάνουν τρέξιμο ή άλματα.
2. Συνήθως γυναίκες που φορούν υποδήματα με ψηλό τακούνι. Αυτό γιατί μεταφέρουν το βάρος στην πρόσθια επιφάνεια του πέλματος.
3. Υπέρβαροι άνθρωποι.
4. Ασθενείς που πάσχουν από κάποια μορφής αρθρίτιδας.
Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, καυστικός, επαναλαμβανόμενος ή χρόνιος. Επιδεινώνεται με τη βάδιση (κυρίως ξυπόλυτοι), την ορθοστασία, το τρέξιμο, την κάμψη των δακτύλων, αλλά ανακουφίζεται με την ξεκούραση. Μπορεί να συνυπάρχει μούδιασμα ή βελόνιασμα στα δάκτυλα.
Δεν πρέπει να αγνοείται πόνος που διαρκεί περισσότερο από δύο – τρεις ημέρες. Αν ο πόνος που νοιώθετε δεν υποχωρεί με την ξεκούραση, την αλλαγή των υποδημάτων ή επαναλαμβάνεται τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.
Η διάγνωση στηρίζεται στο λεπτομερές ιστορικό (ηλικία, φύλλο, επαγγελματική δραστηριότητα, χόμπι, συνολική λειτουργική ικανότητα, ιστορικό τραυματισμών, κ.α.), σε διαγνωστικές μεθόδους όπως είναι η ακτινογραφία (να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάταγμα τάσης σε κάποιο μετατάρσιο, αρθρίτιδα ή άλλο πρόβλημα) και το πελματογράφημα.
1. Κάκωση των συνδέσμων της περιοχής.
2. Διαταραχή της βάδισης με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οι γειτονικές ή απομακρυσμένες αρθρώσεις.
3. Δημιουργία κάλων.
4. Χρόνια δυσκαμψία της περιοχής.
5. Σπάνια νέκρωση του 2ου μεταταρσίου οστού (Freiberg’s disease).
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν κάποιος διαμαρτύρεται για πόνο στη μέση; Μπορεί να είναι μυϊκός σπασμός, εμπλοκή νευρικής ρίζας, αρθρίτιδα ή πρόβλημα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Σπάνια συνδέουμε την άρθρωση του ισχίου (μηροκοτυλιαία άρθρωση) με τον πόνο στη μέση, παρόλο που σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης λειτουργικότητας της άρθρωσης του ισχίου και της παθολογίας στη σπονδυλική στήλη (1).
Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια ήπια Χειροθεραπεία, που επιδρά μέσω του συστήματος της περιτονίας αξιοποιώντας τη δυνατότητας του σώματος για αυτοθεραπεία. Έχει τη ρίζα της στην Κρανιακή Οστεοπαθητική, ενώ εμπνευστής της ήταν ο Αμερικανός Οστεοπαθητικός Dr John Upledger,Do. Το Διεθνές Ινστιτούτο Upledger (The Upledger Institute International), ευθυγραμμιζόμενο με τις νέες επιστημονικές έρευνες, συνεχώς εξελίσσει τα πρωτόκολλα και τη θεώρηση της Κρανιοϊερής θεραπείας, εστιάζοντας στην ασφάλεια, στην αξιολόγηση και στην θεραπευτική επίδραση.
Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.
Ο όρος κοκκυγοδυνία περιγράφει τον πόνο στον κόκκυγα, ή γύρω απ’ αυτόν, κυρίως κατά το κάθισμα. Η κατάσταση της κοκκυγοδυνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1600, αλλά ως όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Simpson, το 1859.
Αυχενική κεφαλαλγία/πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει προέλευση από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού και ακτινοβολεί προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημικρανίες και τις άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς πρόκειται για δευτερογενή πόνο, πόνο δηλαδή που προέρχεται από μια υποκείμενη πάθηση.
Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του.
Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας πεπλατυσμένος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του ως το ζελατινοειδές και εύπλαστο μέρος και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλει συγκρατώντας τον στην θέση του, είναι το πιο σκληρό και ινώδες μέρος.
Ο πόνος στην μέση είναι ένα πρόβλημα που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους και δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο. Σύμφωνα με το National Center for Health Statistics (U.S.A.), περίπου ένας στους τέσσερεις ενήλικες αναφέρει ότι τον προηγούμενο μήνα είχε κρίση πόνου στη μέση που διήρκησε τουλάχιστον μια ημέρα, ενώ το 25% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν ανάφεραν ότι τους προηγούμενους τρεις μήνες είχαν παρουσιάσει πόνο στη μέση.
Σε ασθενείς με πόνο στην έξω επιφάνεια του γόνατος μπορεί να εμπλέκεται η αρθρική ένωση κνήμης και περόνης. Μια από τις βασικές λειτουργίες της αρθρικής ένωσης κνήμης – περόνης είναι να αποτρέπει τις στροφικές τάσεις τού άκρου ποδιού κατά την βάδιση.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ