«ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Η προσωπική εμπειρία ως αποτέλεσμα του σοβαρού τραυματισμού μου τον Σεπτέμβριο του 1993 στις εγκαταστάσεις του 'STAR CHANNEL', λειτουργεί καταλυτικά. Μεταξύ άλλων, με υποχρεώνει (αποτελεί τον ορισμό της ηθικής υποχρέωσης, απέναντι στους έλληνες παθόντες , όσους συνάντησα από τότε σε νοσοκομεία ή κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού…) να τονίζω σε κάθε ευκαιρία, τα θεμελιώδη όσο και τα επιμέρους προβλήματα , από την στιγμή της εκδήλωσης του σωματικού προβλήματος - συνήθως λόγω κάκωσης του νωτιαίου μυελού - ως και την διάρκεια της επανένταξης τους στη νεοελληνική κοινωνία.

Άρθρο του Σπύρου Τσάμη, Δημοσιογράφου

 

νοσηλειαΑπό το Φθινόπωρο του 1998 ως σήμερα, αναφέρθηκα σε αυτά με άρθρα μου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είτε μέσω της παρουσίας μου ως καλεσμένος σ΄ εκπομπές του MEGA . Ευχαριστώ το φιλόξενο site www.physio.gr για τη νέα ευκαιρία να τονίσω τα στοιχεία αυτά, καθώς εξελίχθηκαν στην εποχή μας σε κεφαλαιώδη προβλήματα της χώρας. Πως νομιμοποιείται κανείς να το ισχυρίζεται αυτό, κυρίως λόγω του γνωστού τραγικού απολογισμού των τροχαίων ατυχημάτων…

Απούσας επίσημης στατιστικής, κατά προσέγγιση ετησίως, τουλάχιστον το 10% των τραυματιών από τροχαία, κληρονομεί τετραπληγία, παραπληγία ή άλλες μορφές αναπηρίας , ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού….Σωματικά προβλήματα, ικανά ν΄ αλλάξουν τους ρυθμούς της ζωής τους.

Τι συμβαίνει στην χώρα μας μετά από την μεταφορά τους από τον τόπο του ατυχήματος σε νοσοκομειακή μονάδα ; Νοσηλεία . Ποιες είναι οι συνθήκες της;

Κρεβάτια - προσωπικό……..

Οι ανάγκες λοιπόν, των τραυματιών αυτών (κυρίως από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ), λόγω των τροχαίων αλλά και άλλες αιτίες (εργατικά ατυχήματα κ.λ.π) επιχειρείται να καλυφθούν, ανεπιτυχώς αρχικά εξαιτίας του μειωμένου αριθμού τους, από 20 κρεβάτια στο ΚΑΤ, 20 στο Ασκληπιείο της Βούλας, 10 στο Θριάσιo, 6 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ στο Ίδρυμα των Αγίων Αναργύρων, προσέξτε υπάρχουν συνολικά 200 κρεβάτια αλλά χρησιμοποιούσαν μόνο τα 140 γιατί τα υπόλοιπα 60 ήταν κλειδωμένα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ από τον Σεπτέμβριο χρησιμοποιούνται 125 κρεβάτια για τις ανάγκες του Ιδρύματος… 

Τότε λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του, το Ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων. Εκεί, λοιπόν, τους τελευταίους μήνες, το Ογκολογικό χρησιμοποιεί 60 από τα κρεβάτια του Ιδρύματος Αναπήρων, όσα δηλαδή ήταν ανενεργά ως την στιγμή της μετακίνησής του. Αν κάνετε απλή προσθαφαίρεση, περισσεύουν 15 κρεβάτια…. Αυτά υπάρχουν αλλά δεν χρησιμοποιούνται γιατί στους χώρους τους δημιουργήθηκαν γραφεία γιατρών… .

Κατακλίσεις……

Συνολικά, λοιπόν, για τη νοσηλεία τους, υπάρχουν 200 κρεβάτια μόνο στην Αθήνα. Διακόσια κρεβάτια, λοιπόν για περίπου 5000 τραυματίες, ετησίως. Αριθμός κατά προσέγγιση, εξηγήσαμε γιατί…
Όσοι, λοιπόν, δεν βρίσκουν κρεβάτι σ΄ ένα από αυτά τα νοσοκομεία, αναγκαστικά μεταφέρονται σε γενικά νοσοκομεία. Ένα από τ΄ αποτελέσματα στο κορμί τους, απούσας της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτείται σε σοβαρούς τραυματισμούς εντός εξειδικευμένων νοσοκομειακών μονάδων, είναι να κληρονομούν κατακλίσεις. Κατάκλιση ίσον πληγή <άνοιγμα> λόγω της απουσίας ιδιαίτερης φροντίδας (π.χ. μετακίνηση του σώματος σε τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλο τρόπο από καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό.)
Έτσι μεγάλος αριθμός πολυτραυματιών, όσοι αντέχουν οικονομικά, σπεύδουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Οι ίδιοι , σαφώς συνοδευόμενοι αρχικά ή μονίμως από οικείους τους, δεχόμενοι επισκέψεις συγγενών, φίλων….Αναλυτικά, όλα αυτά ώστε να κατανοήσουμε την αιμορραγία συναλλάγματος.
Διαρκώς, σε δυο γειτονικά Αγγλικά νοσοκομεία (Στόουκ Μάντεβιλ και Πάντοκς), υπάρχουν, τουλάχιστον, δέκα έλληνες νοσηλευόμενοι. Μόνο για τα νοσήλια , απαιτούνται 14.000 λίρες κάθε τρίμηνο κατ΄ άτομο (περίπου 30 εκ. δραχμές). Υπολογίστε την κολοσσιαία συναλλαγματική αιμορραγία…..

Πως θα κτιστεί εδώ, η αναγκαία εξειδικευμένη νοσοκομειακή μονάδα, κυρίως για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης , εδώ που μετράμε αναρίθμητα θύματα της ασφάλτου; < Είτε άμεσα από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε έμμεσα από τον περιορισμό της συναλλαγματικής αιμορραγίας > είναι η απάντηση.

Την ίδια ανάγκη τονίζει και η πληροφορία ότι αυτήν την εποχή υπάρχει, εντός των αναπτυγμένων ιατρικών κοινωνιών, πυρετός πειραμάτων που δείχνουν, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της International Medical Society Of Paraplegia (I.M.S.O.P. ) Χάνς Φράνκελ, τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών ενός σοβαρά τραυματισμένου σώματος. Απαιτείται η καλή ψυχοσωματική κατάσταση του πάσχοντος, ώστε να εφαρμοστούν με επιτυχία στο σώμα του οι προσδοκώμενες νέες ιατρικές μέθοδοι, ιδιαίτερα για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, είτε με μεταφορά ομάδας νεύρων από άλλο σημείο του ιδίου σώματος στην τραυματισμένη περιοχή και άμεση προστασία της με ναρκωτικές ουσίες, είτε με αποκατάσταση της επικοινωνίας του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού με μικροτσίπ. Σαφής προοπτική αυτών είναι η επαναφορά των λειτουργιών (βάδιση, επαναλειτουργία της κύστης κ.λ.π. ).

 

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.



  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 193 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.