«ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Ακολουθεί τη νοσηλεία των πολυτραυματιών και οφείλει να έχει ρεαλιστικό στόχο την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ) επανένταξή τους, παρούσας της σωματικής δυσλειτουργίας. Η αναφορά μας στα κεφαλαιώδη προβλήματα της νοσηλείας των πολυτραυματιών (και όχι « ατόμων με ειδικές ανάγκες» , όπως επιβάλει ο συνειδητός ή, μη, κοινωνικός ρατσισμός …), δικαίως παραπέμπει τον κοινό νου στις αντίστοιχες ελλείψεις του επόμενου σταδίου : Αποκατάσταση.

Άρθρο του Σπύρου Τσάμη, Δημοσιογράφου

ΜΕΡΟΣ 2ο

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Ακολουθεί τη νοσηλεία των πολυτραυματιών και οφείλει να έχει ρεαλιστικό στόχο την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ , ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ , ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ) επανένταξή τους, παρούσας της σωματικής δυσλειτουργίας.

imagesΗ αναφορά μας στα κεφαλαιώδη προβλήματα της νοσηλείας των πολυτραυματιών (και όχι « ατόμων με ειδικές ανάγκες », όπως επιβάλει ο συνειδητός ή, μη, κοινωνικός ρατσισμός …), δικαίως παραπέμπει τον κοινό νου στις αντίστοιχες ελλείψεις του επόμενου σταδίου:

Αποκατάσταση 

Ο ορισμός της, όπως τον υπαγορεύει η προσωπική εμπειρία του υπογράφοντος είναι ο εξής: Πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση του πάσχοντος από ομάδα ειδικευμένων θεραπευτών με στόχο την εξασφάλιση αυτόνομης διαβίωσης του.

Ο συντονισμός της είναι αποστολή του Φυσίατρου και μέλη της εκτός του ίδιου, οφείλουν να είναι Φυσικοθεραπευτές, Γυμναστές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νευροψυχολόγος, Λογοθεραπευτής, Διαιτολόγος, Εργοθεραπευτής. Κυρίως αυτοί. Την παρουσία τους επιβάλλει η ίδια η αποστολή της Αποκατάστασης: Η επιστροφή του τετραπληγικού ή παραπληγικού στην καθημερινή ζωή, η επανένταξή του στην παραγωγική διαδικασία. Μέσω παροχής ψυχοσωματικών κινήτρων για την αφύπνιση των κινητικών αποθεμάτων του.

Αρκεί η υπενθύμιση της ύπαρξης αναρίθμητων θυμάτων στο θυσιαστήριο της ασφάλτου ώστε να κατανοήσουμε τις μεγάλες ανάγκες ύπαρξης σωστής διαδικασίας Αποκατάστασης στην Ελλάδα.

Καλύπτονται; Από τον φορέα που εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή από το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους, όχι. Μας χωρίζουν 15 μήνες από την καταγραφή των ελλείψεων του ΕΙΑΑ στα σχετικά ρεπορτάζ που έγραψα στην <<Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία>>. Τα ίδια προβλήματα παραμένουν. Τεράστιοι, ανεκμετάλλευτοι χώροι νοσηλείας, απουσία δικού του νευροχειρουργού, έλλειψη προσωπικού, ανεπάρκεια συντήρησης κλιματισμού, κακός φωτισμός, ανεπαρκής εξοπλισμός γευμάτων (όσων φτάνουν στους νοσηλευόμενους), ανεπάρκεια στην διαδικασία ζύγισης τους. Ήταν δηλώσεις στελέχους του Ιδρύματος των Αγίων Αναργύρων, του Φυσίατρου, επιμελητού Α και προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του ΕΙΑΑ, Νίκου Τασιόπουλου.

Σαφώς, υπήρξαν και βελτιώσεις, Ενάμιση χρόνο μετά την δημοσίευση , λοιπόν:
 

Στους περισσοτέρους θαλάμους τοποθετήθηκε κλιματισμός, όχι σε όλους ακόμη …. Αποκαταστάθηκε η διαδικασία ζύγισης όσων κάθονται σε αναπηρικά αμαξίδια, παραμένει όμως απηρχαιωμένος ο εξοπλισμός των γευμάτων, όσων φθάνουν μπροστά τους …. Διαρκής είναι η απουσία δικού του Νευροχειρούργου. Αναφερόμαστε στην Ιατρική ειδικότητα που « καλείται » από την βλάβη του Νωτιαίου Μυελού, αυτήν αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα κυρίως ενός ατυχήματο , όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης των άκρων …. Συστάθηκε πριν από έξι μήνες η τρίτη κλινική στο ΕΙΑΑ, χωρίς όμως να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, ώστε να την υποδεχθεί μετά την μεταφορά εκεί του γειτονικού Ογκολογικού Νοσοκομείου. Ως γνωστόν υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά μακριά από τον δικό του χώρο … Υπάρχει εντός του Ιδρύματος, διπλάσιος αριθμός κρεβατιών από εκείνον που αναφέρει ο νόμος του ΕΣΥ με αποτέλεσμα την παρουσία υδροκέφαλων κλινικών 65 κρεβατιών.Θυμηθείτε πως ο νόμος του ΕΣΥ αναφέρει ως μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρεβατιών τα 35 - 40. Άμεση συνέπεια της ανυπαρξίας του προβλεπόμενου αριθμού κρεβατιών είναι η απουσία της αναλογίας του αριθμού των γιατρών με αυτόν των ασθενών, άρα και της παροχής εκ μέρους των γιατρών του αναγκαίου χρόνου επίβλεψης σε κάθε ασθενή ….

Συμπερασματικά: Ναι αλλαγές έγιναν, όμως δεν αφορούν στον χαρακτήρα του ΕΙΑΑ. Τώρα δηλαδή προσφέρει μόνον δυνατότητες αποκατάστασης με μικρά περιθώρια υποστήριξης από άλλες ειδικότητες γιατρών, όσων βρίσκονται εκεί ως σύμβουλοι κατά αραιά διαστήματα. Εκτός των ελλείψεων, όσων προαναφέρθηκαν, αυτή είναι μια ακόμη σημαντική παράμετρος.

Απούσας, λοιπόν, της έννοιας του μοναδικού οργανωμένου κέντρου Αποκατάστασης με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό όλων των κοινωνικών ομάδων, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τους, μεταξύ άλλων συντηρείται και η αυθαιρεσία. Αρκετά ιδιωτικά κέντρα φυσικοθεραπείας έχουν αναρτήσει στις προσόψεις τους την επωνυμία <<Κέντρο Αποκατάστασης>>. Αυτό το κρούσμα συνιστά εκ μέρους τους συνειδητή παραπλάνηση του κοινού γιατί απλώς δεν καλύπτουν τις υπηρεσίες, όσες προϋποθέτει και συνεπάγεται ο όρος Αποκατάσταση

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 552 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.