Hits: 347
12 Μαϊος 2006
Κατηγορία
Πολυτραυματίες - Μ.Ε.Θ.
# Topics
Follow Us
Social sharing

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

Συνάδελφοι (αλλά και όσοι έχετε άποψη και κυρίως δυνατότητα λήψης αποφάσεων στο συγκεκριμένο εγχώριο πρόβλημα...), στην Φραγκφούρτη φορείς πολυταυματιών κυρίως από χώρες που θα εκπροσωπηθούν στο Παγκόσμιο κύπελλο όσο και ιδιώτες (κυρίως παραπληγικοί) οργάνωσαν συνάντηση με αυτοσκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών από τις -κατά χώρα- συνθήκες στους τομείς νοσηλεία, αποκατάσταση, κοινωνική επανένταξη των πολυτραυματιών!

 ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΜΗ - ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ (2-6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006)

Συνάδελφοι (αλλά και όσοι έχετε άποψη και κυρίως δυνατότητα λήψης αποφάσεων στο συγκεκριμένο εγχώριο πρόβλημα...), στην Φραγκφούρτη φορείς πολυταυματιών κυρίως από χώρες που θα εκπροσωπηθούν στο Παγκόσμιο κύπελλο όσο και ιδιώτες (κυρίως παραπληγικοί) οργάνωσαν συνάντηση με αυτοσκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών από τις -κατά χώρα- συνθήκες στους τομείς νοσηλεία, αποκατάσταση, κοινωνική επανένταξη των πολυτραυματιών!

Προσοχή: "Πο-λυτ-ραυ-μα-τί-ες" αποκαλούνται διεθνώς. Αυτή η αποκρουστική διατύπωση περί "ειδικών αναγκών" που λέγεται ακόμη στην χώρα μας και υπάρχει ως και στον τίτλο των φορέων (οργανώσεων, ομοσπονδιών), αποκηρρύσσεται γιατί όπως συμφωνήσαμε "special needs" δεν υπάρχουν..."!

Η ανάγκη αξιοπρεπούς τρόπου ζωής στο αναπηρικό αμαξίδιο ή κάθε άλλης κατηγορίας συνανθρώπου (τυφλοί κ.λ.π), είναι ο ορισμός της γενικής ανάγκης, εχθρικέ κοινωνικέ περίγυρε της πατρίδας μου...

Την ιδέα της συνάντησης όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης ενεργειών (συνέντευξη Τύπου ή, ανάρτηση πανό σε γήπεδα ή, άλλους κοινόχρηστους χώρους των Γερμανικών πόλεων...) στην διάρκεια της διοργάνωσης, είχαν φορείς πολυτραυματιών από την Λατινική Αμερική!

Δέχθηκα τιμητική πρόσκληση με αφορμή τις δυο συνεντεύξεις Τύπου που έχω δώσει για τις σχετικές νεοελληνικές ελλείψεις, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου ανταποκρίθηκε και βρέθηκα εκεί (2-6 Απριλίου) δίπλα σε παραπληγικούς από το Μεξικό, το Εκουαδόρ, την Παραγουάη, την Ουκρανία, την Αγκόλα, το Τόγκο, την Τυνησία, την Γκάνα, την Σλοβενία. Μεταξύ άλλων, έμαθα λοιπόν:

Η Τυνησία αυτοπροσδιορίζεται "τουριστική χώρα" (κι εκείνη...) μέσω χρήσης τεχνητών μέσων πρόσβασης (ράμπες κάθε είδους, ανυψωτικοί μηχανισμοί για τα αμαξίδια) και τείνει να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ της!
Ακούς Ελλάδα με τα απροσπέλαστα πεζοδρόμια, χώρους διασκέδασης, μέσα μεταφοράς, τους δικούς σου αρχαιολογικούς χώρους, όλα ανεπαρκή για την εξυπηρέτηση των πολυτραυματιών όπως και κάθε άλλος χώρος συνύπαρξης πολιτών;

Η πρόσβαση στην Ακρόπολη (ακόμα κι εκεί...) ήταν αδύνατη ως το 2004 κι εξασφαλίστηκε, όχι για κάθε μνημείο του ιερού βράχου, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων...

Ακόμη, στο Τόγκο(!) τιμωρούνται τα λίγα γυμναστήρια ή οι γυμναστές που αυτοπροβάλλονται σαν "Κέντρα Αποκατάστασης" ή γνώστες των υπηρεσιών της, ενώ προσφέρουν μόνο σωματική άσκηση!
Κι εδώ γυμναστήρια έχουν αναρτήσει χωρίς έλεγχο και επιπτώσεις τις λέξεις "Κέντρο Αποκατάστασης" στη πρόσοψή τους, ενώ το πρόβλημα ανυπαρξίας παροχής των πολυδιάστατων υπηρεσιών τους, είναι συνολικό...

Το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Άγιους Αναργύρους, το μόνο προσβάσιμο απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς τον δικό του νευροχειρουργό (!) και με άλλες ζωτικές ελλείψεις, φυτοζωεί!
 

Πρόκειται για ενδεικτικά συμπεράσματα μου, όχι για το σύνολο τους, που εκθέτει την σχετική εγχώρια έλλειψη. Ως γνωστόν, το πρόβλημα είναι θεμελιώδες (επιχείρημα είναι οι αναπηρίες που κληρονομούν τα αναρίθμητα θύματα της κορυφαίας μάστιγας, των τροχαίων...) και αφορά πολλές κατηγορίες πληθυσμού!
 

Το κόστος κατασκευής ή, αγοράς ραμπών δεν είναι υπέρογκο ενώ οι νέες ιατρικές προοπτικές (βλαστοκύτταρα και όχι μόνο...) για τις ρήξεις νωτιαίου μυελού, απαιτούν ως εύλογη προϋπόθεση της πετυχημένης εφαρμογή τους την καλή ψυχοσωματική κατάσταση του πολυτραυματία! Στην Ελλάδα, αυτή επιτυγχάνεται μόνο μέσω του ηρωισμού λόγω του αφιλόξενου-εχθρικού περίγυρου...

Σπύρος Τσάμης

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.