Πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος είναι ένα συχνό σύμπτωμα μεταξύ νεαρών ατόμων ή αθλητών. Παρόλο, που έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία του, γίνεται ελάχιστη αναφορά στα Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου –Trigger Points-, ως επιβαρυντικό παράγοντα.
Συχνότητα εμφάνισης trigger points στη περιοχή του ισχίου και του μηρού σε ασθενείς με πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος
Πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος είναι ένα συχνό σύμπτωμα μεταξύ νεαρών ατόμων ή αθλητών. Παρόλο, που έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία του, γίνεται ελάχιστη αναφορά στα Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου –Trigger Points-, ως επιβαρυντικό παράγοντα.
Σχεδιάστηκε μια έρευνα σε στρατιώτες, με σκοπό την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ του πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και της ύπαρξης ενεργών ή σε λανθάνουσα κατάσταση ευρισκομένων trigger points στους μυς του ισχίου και του μηρού.
Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος μελέτης cross-sectional. Διενεργήθηκε στην στρατιωτική κλινική φυσικοθεραπείας Beer-Sheva. Μετείχαν 42 άνδρες και 23 γυναίκες, που παραπέμφθηκαν για φυσικοθεραπεία, 33 με διάγνωση πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και 32 με προβλήματα των άνω άκρων (χωρίς πόνο στο γόνατο, ομάδα ελέγχου). Όλοι οι μετέχοντες υποβλήθηκαν σε τυφλή κλινική αξιολόγηση, δηλαδή χωρίς να γνωρίζει ο εξεταστής σε ποια ομάδα ανήκαν. Οι μύες που εξετάστηκαν για την ύπαρξη ή όχι για ενεργών ή σε λανθάνουσα κατάσταση trigger points ήταν: ορθός μηριαίος, έσω πλατύς, έξω πλατύς και μέσος γλουτιαίος.
Σε έξι από τις οκτώ περιοχές που αξιολογήθηκαν, οι ασθενείς με πόνο στο γόνατο είχαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε ενεργή ή λανθάνουσα κατάσταση trigger points σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αναλύοντας κάθε μυ ξεχωριστά, επίσης αυτοί με πόνο στο γόνατο εμφάνισαν περισσότερα trigger points συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Η μεγαλύτερη διαφορά, σχεδόν στις μισές περιπτώσεις, εντοπίστηκε στον έσω πλατύ και τον έξω πλατύ.
Οι ασθενείς με πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα trigger points στους μύες του ισχίου και του μηρού σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ένα τα trigger points είναι η αιτία του πόνου ή συνέπεια αυτού.
Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.
Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν κάποιος διαμαρτύρεται για πόνο στη μέση; Μπορεί να είναι μυϊκός σπασμός, εμπλοκή νευρικής ρίζας, αρθρίτιδα ή πρόβλημα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Σπάνια συνδέουμε την άρθρωση του ισχίου (μηροκοτυλιαία άρθρωση) με τον πόνο στη μέση, παρόλο που σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης λειτουργικότητας της άρθρωσης του ισχίου και της παθολογίας στη σπονδυλική στήλη (1).
Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια ήπια Χειροθεραπεία, που επιδρά μέσω του συστήματος της περιτονίας αξιοποιώντας τη δυνατότητας του σώματος για αυτοθεραπεία. Έχει τη ρίζα της στην Κρανιακή Οστεοπαθητική, ενώ εμπνευστής της ήταν ο Αμερικανός Οστεοπαθητικός Dr John Upledger,Do. Το Διεθνές Ινστιτούτο Upledger (The Upledger Institute International), ευθυγραμμιζόμενο με τις νέες επιστημονικές έρευνες, συνεχώς εξελίσσει τα πρωτόκολλα και τη θεώρηση της Κρανιοϊερής θεραπείας, εστιάζοντας στην ασφάλεια, στην αξιολόγηση και στην θεραπευτική επίδραση.
Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.
Ο όρος κοκκυγοδυνία περιγράφει τον πόνο στον κόκκυγα, ή γύρω απ’ αυτόν, κυρίως κατά το κάθισμα. Η κατάσταση της κοκκυγοδυνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1600, αλλά ως όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Simpson, το 1859.
Αυχενική κεφαλαλγία/πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει προέλευση από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού και ακτινοβολεί προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημικρανίες και τις άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς πρόκειται για δευτερογενή πόνο, πόνο δηλαδή που προέρχεται από μια υποκείμενη πάθηση.
Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του.
Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας πεπλατυσμένος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του ως το ζελατινοειδές και εύπλαστο μέρος και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλει συγκρατώντας τον στην θέση του, είναι το πιο σκληρό και ινώδες μέρος.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 499 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ