Συχνά γίνεται μια σύγχυση μεταξύ των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου -trigger points- και των Σημείων Ευαισθησίας -tender points-. Ας δούμε επιγραμματικά τις βασικές τους διαφορές:
Το trigger point, είναι ένα σημείο πάνω στον μυ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ενεργό όταν είναι επώδυνο στην πίεση ή προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό, ενώ περιορίζει την κινητικότητα της περιοχής και ελαττώνει την μυϊκή ισχύ. Αρκετές φορές μεταπηδάει σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας μόνο περιορισμό της κινητικότητας και της μυϊκής ισχύος, αλλά μόλις οι συνθήκες το ευνοήσουν μετατρέπεται εκ νέου σε ενεργό.
Τα trigger points γενικά περιλαμβάνουν τεταμένες λωρίδες μυϊκών ινών - ζώνη τάσης.
Υπάρχουν επίσης σκληρά εξογκώματα ή οζίδια στην περιοχή.
Προκαλούνται μετά από τραυματισμό ή επαναλαμβανόμενο μικροτραυματισμό.
Συνδέονται με μια μορφή χρόνιου μυϊκού πόνου που ονομάζεται Σύνδρομο Μυοπεριτονιακού Πόνου –Myofascial Pain Syndrome-.
1. Ψηλαφητό οζίδιο, που συχνά βρίσκεται στη γαστέρα του μυός
2. Είναι μοναδικό
3. Αλλοδυνία και υπεραλγησία στο trigger point
4. Προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό
5. Δεν προκαλείται ευαισθησία ή πόνος πέρα από το σημείο του trigger point
6. Πρόκληση "Αντανακλαστικής Μυϊκής Σύσπασης", με την ψηλάφηση ή την ισχαιμική πίεση (local twitch response)
7. Σε υλικό βιοψίας βρέθηκε τοπικός σπασμός του μυ
8. Υπάρχει περιφερειακός μηχανισμός πρόκλησης
Τα tender points χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην διάγνωση της ινομυαλγίας. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σημεία στο σώμα που προκαλούν πόνο όταν ασκείται πάνω τους πίεση 4 κιλών περίπου. Στην ινομυαλγία ελέγχονται 18 συγκεκριμένα σημεία, σε εννέα περιοχές του σώματος, τόσο στην δεξιά, όσο και στην αριστερή πλευρά του. Για την διάγνωση της ινομυαλγίας απαιτείται πόνος στα 11 από τα 18 σημεία.
1. Δεν υπάρχει ψηλαφητό οζίδιο
2. Βρίσκονται κοντά στους τένοντες των μυών
3. Είναι πολλαπλά
4. Αλλοδυνία και υπεραλγησία έξω από τα tender points
5. Αυξημένος πόνος μετά από συναισθηματική επιβάρυνση
6. Στο υλικό βιοψίας δεν υπάρχουν ιστολογικές αλλαγές
7. Πιθανή πρόκληση λόγω κεντρικής αιτιολογίας – Κεντρικό Νευρικό Σύστημα
Από το πλήθος των διαφορών προκύπτει πως δεν υπάρχει μια κοινή αιτιολογία και παθοφυσιολογία μεταξύ των trigger points και των tender points.
Schmerz. 2011 Feb;25(1):93-103; quiz 104. doi: 10.1007/s00482-010-0965-4.
[Differences between myofascial trigger points and tender points].
Mense S1.
Alvarez, D.J. and Rockwell, P.G. (2002, February, 15). "Trigger Points: Diagnosis and Management." American Family Physician, 65/No. 4, Retrieved May 25, 2008, from http://www.aafp.org/afp/20020215/653.html
Fibromyalgia Tender Points Identified By The American College of Rheumatology in 1990. Retrieved May 25, 2008, from FM Partnership Web site © 2008 Karen Lee Richards Last updated: 12/26/08
Η σύγχρονη συνήθεια της καθιστικής ζωής είναι από τις βασικές αιτίες του πόνου στη μέση. Χρησιμοποιώντας τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα μπορούμε να μειώσουμε τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Στην Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιούμε ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, αποβλέποντας να ενδυναμώσουμε την ικανότητα του ασθενή στην ίαση.
Η διαχείριση του πόνου στη μέση με συντηρητικό τρόπο, που περιλαμβάνει τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και σπονδυλικής κινητοποίησης, ως συμπλήρωμα της συνήθους ιατρικής θεραπείας, καταφέρνει να βελτιώσει τα αποτελέσματα της.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Τον τελευταίο καιρό, από την επιστημονική κοινότητα υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για έρευνες και αναλύσεις σχετικά με την κατανόηση του θέματος της φλεγμονής.
Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ