Η τεχνική της 'στεγνής ή ξηράς βελόνας' χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση και θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου (ΜΣΠΠ). Ερευνητές σχεδίασαν μελέτη για να αξιολογήσουν τις νευροφυσιολογικές και κλινικές επιδράσεις σε ασθενείς με ΜΣΠΠ, πριν και μετά από την εφαρμογή της
Από τη δεκαετία του '80, οι Αμερικανοί γιατροί J. Travel και D.G. Simons με επιστημονικές έρευνες τεκμηρίωσαν ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε μικροτραυματισμούς στις ίνες των σκελετικών μυών, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να συσπώνται, να «σκληραίνουν», να «κονταίνουν» και να χάνουν την ελαστικότητά τους, πυροδοτώντας πόνο στον ασθενή, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα επώδυνα αυτά σημεία των μυών είναι γνωστά ως Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου - trigger points -.
Η τεχνική της 'στεγνής ή ξηράς βελόνας' χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση και θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου (ΜΣΠΠ). Ερευνητές σχεδίασαν μελέτη για να αξιολογήσουν τις νευροφυσιολογικές και κλινικές επιδράσεις σε ασθενείς με ΜΣΠΠ, πριν και μετά από την εφαρμογή της.
Δείγμα 20 ασθενών (3 άνδρες, 17 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 31.7), με Μυοπεριτονιακό Σημείο Πυροδότησης Πόνου στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, έλαβε μια συνεδρία με εν τω βάθει στεγνή βελόνα. Τα αποτελέσματα της απόκρισης στη νευρομυϊκή σύναψη (NMJR), στην αλλαγή του ηλεκτρικού δυναμικού του δέρματος (SSR), στην ένταση του πόνου (PI), και στην ουδό του πόνου σε πιεστικό ερέθισμα (PPT), μετρήθηκαν πριν και αμέσως μετά την εφαρμογή της στεγνής βελόνας.
Μετά την εφαρμογή της τεχνική της στεγνής βελόνας:
• Υπήρξε σημαντική βελτίωση στη αλλαγή του ηλεκτρικού δυναμικού του δέρματος, τόσο στη περίοδο της λανθάνουσας κατάστασης (διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης), όσο και στο εύρος
• Μείωση του πόνου
• Βελτίωση στην ουδό του πόνου σε πιεστικό ερέθισμα για πρόκληση πόνου.
• Η νευρομυϊκή σύναψη που ήταν μειωμένη πριν τη συνεδρία, επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την εφαρμογή της τεχνικής.
Μια συνεδρία με εφαρμογή της τεχνικής της στεγνής βελόνας, σε μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, αποδείχτηκε αποτελεσματική για την βελτίωση του πόνου του ασθενή. Φυσικά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
«Neurophysiological and clinical effects of dry needling in patients with upper trapezius myofascial trigger points»
Maryam Abbaszadeh-Amirdehi, PhD, PT a,*,
Noureddin Nakhostin Ansari, PhD, PT b,
Soofia Naghdi, PhD, PT b, Gholamreza Olyaei, PhD, PT b,
Mohammad Reza Nourbakhsh, PhD, PT c
a Department of Physiotherapy, School of Rehabilitation, Babol University of Medical Sciences, Babol,
Iran
b Department of Physiotherapy, School of Rehabilitation, Tehran University of Medical Sciences,
Tehran, Iran
c Department of Physical Therapy, University of North Georgia, Dahlonega, Georgia, USA
Η σύγχρονη συνήθεια της καθιστικής ζωής είναι από τις βασικές αιτίες του πόνου στη μέση. Χρησιμοποιώντας τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα μπορούμε να μειώσουμε τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Στην Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιούμε ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, αποβλέποντας να ενδυναμώσουμε την ικανότητα του ασθενή στην ίαση.
Η διαχείριση του πόνου στη μέση με συντηρητικό τρόπο, που περιλαμβάνει τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και σπονδυλικής κινητοποίησης, ως συμπλήρωμα της συνήθους ιατρικής θεραπείας, καταφέρνει να βελτιώσει τα αποτελέσματα της.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Τον τελευταίο καιρό, από την επιστημονική κοινότητα υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για έρευνες και αναλύσεις σχετικά με την κατανόηση του θέματος της φλεγμονής.
Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ