ΜΙΑ "ΔΕΜΕΝΗ" ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Bodywork and Movement Therapies - Στο άρθρο αυτό περιγράφονται συνηθισμένα πατέντα μυοπεριτονιακής ασυμμετρίας, που αφορούν τρείς περιπτώσεις ενηλίκων με ιδιοπαθή σκολίωση όπου παρατηρούνται σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα, που δεν είχαν ωστόσο αντιμετωπισθεί χειρουργικά, ενώ εμφάνιζαν χρόνιο πόνο.

 Scoliosis-2

 

(Lucy Whyte Ferguson, D.C., El Prado/Taos, NM, USA, University of New Mexico School of Medicine: Pain Center, Albuquerque, NM, USA, Project ECHO Chronic Pain and Headache Management, Albuquerque, NM, USA)

Παρόλο που κατά την κλινική αξιολόγηση δεν εντοπιζόντουσαν στους παρασπονδυλικούς μύες μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points – TrPs), διαπιστώθηκε ότι εκείνοι οι μύες που ήταν εμφανώς υπεύθυνοι για την εμφάνιση του πόνου στη θωρακική - οσφυϊκή περιοχή, ευρίσκοντο σε απόσταση από τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον οι περιτονιακές ασυμμετρίες που παρατηρήθηκαν σε αυτούς τους μύες «έδεναν» τη σπονδυλική στήλη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούνται τα πλάγια κυρτώματα της.

Μέσα από την κλινική αξιολόγηση διαπιστώθηκε επίσης ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενείς, εμφάνιζαν σημαντική χαλαρότητα στους συνδέσμους, γεγονός που συνεισφέρει στην δημιουργία των σκολιωτικών κυρτωμάτων.

triggerpoints1a

 Η θεραπεία επικεντρώθηκε στην απελευθέρωση των TrPs που ήταν υπεύθυνα γα τον πόνο, στην απελευθέρωση των περιορισμών της εμπλεκόμενης περιτονίας, και αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των εμπλεκομένων αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης ήταν σημαντική ανακούφιση του μακροχρόνιου πόνου.

Ως εκ τούτου τεκμηριώνεται η διαγνωστική υπόθεση ότι οι μυοπεριτοναϊκές και περιτοναϊκές ασυμμετρίες μαζί με τους λειτουργικούς περιορισμούς, σε ένα βαθμό είναι υπεύθυνες για τον πόνο σε ενήλικες με σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα.

triggerpoints2aΗ θεραπευτική προσέγγιση βασιζόμενη στην απελευθέρωση των TrPs, την αποκατάσταση των περιορισμών στη περιτονία, παράλληλα με την αποκατάσταση της δυσλειτουργία στις εμπλεκόμενες αρθρώσεις , φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του χρόνιου, αλλά και του οξύ πόνου σε ενήλικες με σκολίωση που δεν έχει αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Οι διαπιστώσεις της μελέτης αυτής ενισχύουν εν μέρει την υπόθεση που έχει διατυπωθεί από τον Dr John Upledger σχετικά με την αιτιολογία της Ιδιοπαθούς σκολίωσης. Η Ιδιοπαθής σκολίωση θεωρείται αγνώστου αιτιολογίας. Ο Dr Upledger αποδίδει την αιτία εμφάνισης της σε περιορισμούς μέσα στο Κρανιοϊερό και περιτονιακό σύστημα του σώματος. Η προσαρμογή αυτών των συστημάτων σε πρότυπα τάσης, μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα στη δημιουργία και την διατήρηση της σκολίωσης.

ΠΗΓΗ

New articles in Journal of Bodywork and Movement Therapies available on ScienceDirect
Journal of Bodywork and Movement Therapies
New Articles in Press, 12 June-18 June 2013

Available online 14 June 2013
Lucy Whyte Ferguson

Τελευταία άρθρα

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 204 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.