ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

Η εμπλοκή του Μηριαίου Νεύρου ως αιτία πόνου στην πρόσθια άνω επιφάνεια του μηρού. Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

a man supportingfemoralΤο Μηριαίο Νεύρο είναι μια από τι μεγαλύτερες νευρικές δομές στο πόδι. Οι κλάδοι του παρέχουν την αισθητικότητα στη περιοχή του άνω μηρού και ελέγχουν τον τετρακέφαλο μυ, υπεύθυνο για την έκταση του γόνατος. Η πρόσκρουση του Μηριαίου Ν. μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως: μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο στον μηρό και μερικές φορές στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις λυγίζει το γόνατο. Πρώτο μέλημα στην θεραπευτική προσέγγιση είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας.

Αν η αιτία είναι η συμπίεση το νεύρου, ο θεραπευτικός στόχος είναι η αποσυμπίεση. Χειροθεραπεία (Manual Therapy) που θα συνδυάζει  κινητοποίηση των μαλακών μορίων -με επικέντρωση σε μυοσκελετικές δομές που έχουν παγιδέψει το νεύρο- και τεχνικές νευρικής κινητοποίησης, μπορεί να δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.  Παρόλο, που είναι πτωχή η βιβλιογραφία για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών αυτών, εντούτοις, μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους αυξάνοντας το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, μειώνοντας τον πόνο, το οίδημα, αυξάνοντας την ελαστικότητα και βελτιώνοντας την μυϊκή λειτουργία.    

Επιπρόσθετα, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, αερόβια προπόνηση και γνωστική-συμπεριφορική εκπαίδευση έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία για τη θεραπεία της παγίδευσης του μηριαίου νεύρου στη περιοχή του ισχίου. Προοδευτική διάταση, είτε από τον θεραπευτή, είτε από τον ίδιο τον ασθενή, φαίνεται να είναι χρήσιμη για την femoral1αποσυμπίεση του μηριαίου νεύρου λόγω παθολογίας στη σπονδυλική στήλη στο επίπεδο του δεύτερου οσφυϊκού σπονδύλου έως του τέταρτου (Ο2-Ο4). Βέβαια, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι επιθετικές/απότομες διατάσεις μπορούν να ερεθίσουν το νεύρο και να προκαλέσουν υποτροπή οπότε χρειάζεται προσοχή.

Στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι χρήσιμες για να διευκολύνουν τη μεταφορά φορτίων μεταξύ της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης, του ισχίου και του κάτω άκρου, όταν έχουν διαπιστωθεί μεταβολές ή ελλείματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Η αερόβια προπόνηση μπορεί να είναι χρήσιμη λόγω της γενικής θετικής επίδρασης που έχει στη συνολική διαχείριση του πόνου και η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποκτήσει μια αίσθηση ελέγχου του πόνου με την κατανόηση του μηχανισμού πρόκλησης του πόνου και των στρατηγικών αντιμετώπισης.      

ΠΗΓΗ

https://erikdalton.com/blog/femoral-nerve-entrapment/

Τελευταία άρθρα

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 164 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.