Η μάλαξη είναι μια από τις παλαιότερες αλλά και τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την μάλαξη συστηματικά για θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε τόσο θεραπευτικά , όσο και για πρόληψη. Ετυμολογικά η λέξη «μάλαξη» σημαίνει «αγγίζειν» με πρόθεση και ακρίβεια, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του ανθρώπου.
Η μάλαξη επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα προκαλώντας διέγερση των δερματικών, μυϊκών, και περιαρθρικών αισθητικών υποδοχέων, που με την σειρά τους μέσω νευρικών ώσεων, ενεργοποιούν τα ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου. Εκείνα με την σειρά τους πυροδοτούν αλλαγές στο σώμα, όπως για παράδειγμα στη λεμφική -αιματική κυκλοφορία, ενώ επιδρά στο συναισθηματικό μας χώρο, εναρμονίζοντας τον με την σωματική μας εικόνα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να συμφιλιωθούμε με αυτήν.
Κατά την διάρκεια της μάλαξης το σώμα του ασθενή πρέπει να είναι παρόν ώστε να αντιλαμβάνεται μέσω τον αισθητικών υποδοχέων του τα θεραπευτικά ερεθίσματα με τα ευεργετικά τους αποτελέσματα.
Το Νευρικό Σύστημα από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται επιλέγει ορισμένες μόνο πληροφορίες. Τα χρώματα, η γεύση, οι οσμές, οι ήχοι ερμηνεύονται μέσα στο Νευρικό Σύστημα, ώστε να γίνονται αντιληπτές και εκδηλώνονται ανάλογα με την ένταση και την διάρκεια τους. Το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την ένταση της αντίληψης του ερεθίσματος, αυξάνοντας ή ελαττώνοντας την.
Συμπερασματικά λοιπόν η μάλαξη βελτιώνει:
Στην θεραπευτική μάλαξη η σωματική επαφή έχει συγκεκριμένο στόχο, που θα πρέπει να είναι απόλυτα ελεγχόμενος, σεβόμενος την προσωπικότητα του δέκτη, τις κοινωνικές και θρησκευτικές του πεποιθήσεις χωρίς κριτική και προσπάθεια επηρεασμού
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 683 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ