ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΕΝΤΕΡΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ)

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ιατρική στη προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα τα διαφορετικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος τα κατηγοριοποίησε. Ωστόσο, σήμερα όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι τα διαφορετικά συστήματα του σώματος συνδέονται μεταξύ τους, ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν πλήρως κατανοητά μεμονωμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνδεση του εγκεφάλου με το έντερο.

Σύνδεση των σπλάχνων με τον εγκέφαλο

Ανατομική σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου

vagus 16x9Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο πεπτικό ή στο γαστρεντερικό σύστημα μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (μάχης ή φυγής) και του παρασυμπαθητικού (αναπλήρωσης και πέψης). Η ισορροπία των σημάτων από αυτές τις δυο πηγές, είναι σε θέση να επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την έκκριση των χυμών της πέψης ή της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα.

Το πεπτικό σύστημα έχει επίσης το δικό του νευρικό σύστημα, το εντερικό νευρικό σύστημα, που αποτελείται από περίπου 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα μέσα και γύρω από την περιοχή του γαστρεντερικού σωλήνα. Το εντερικό νευρικό σύστημα, λαμβάνει εισροές από το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργεί ανεξάρτητα από αυτά.

Το εντερικό νευρικό σύστημα, είναι επίσης διασυνδεδεμένο με εκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ρόλος αυτών των κυττάρων είναι να ερευνούν το πεπτικό σύστημα και να μεταφέρουν πληροφορίες, όπως αν υπάρχει φούσκωμα στο στομάχι, φλεγμονή/μόλυνση στον γαστρεντερικό σωλήνα ή ανεπαρκής ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Έτσι, ο εγκέφαλος και ο γαστρεντερικός σωλήνας επικοινωνούν αμφίδρομα μεταξύ τους.

Επίδραση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων στο έντερο

euerethisto-enteroΛόγω της ισχυρής σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου, το άγχος και ποικιλία αρνητικών συναισθημάτων, όπως η θλίψη, η κατάθλιψη, ο φόβος και ο θυμός μπορούν να επηρεάσουν το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά είναι σε θέση να πυροδοτήσουν αντιδράσεις, δηλαδή μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τις κινήσεις στην γαστρεντερική οδό και στο περιεχόμενο της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ευαισθητοποίηση του πεπτικού συστήματος, που γίνεται επιρρεπή σε φουσκώματα, επώδυνα ερεθίσματα, διευκολύνεται η κίνηση των βακτηριδίων και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλάζοντας τους τύπους των βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο. Γι' αυτό το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να συμβάλουν ή να επιδεινώσουν ποικίλες παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργίες σε τρόφιμα κ.α.).

Οι αρνητικές αλλαγές στο γαστρεντερικό σύστημα μπορούν να ανατροφοδοτήσουν τον εγκέφαλο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Για παράδειγμα, υπάρχει μια ερευνητική εργασία που αποδεικνύει ότι η αυξημένη φλεγμονή του εντέρου και οι αλλαγές στα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο, μπορούν να έχουν βαθιές επιδράσεις σε όλο το σώμα και να συμβάλλουν στη κόπωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την κατάθλιψη.

Θεραπεία

Visceral-ManipulationΔεδομένης της ισχυρής σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου, θεραπευτικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο (πνεύμα/σώμα), όπως είναι η Κρανιοϊερή Θεραπεία του Dr Upledger και η Σπλαχνική Κινητοποίηση, αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Μειώνουν τις επιδράσεις του άγχους στο σώμα, που καταπονούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενισχύεται η παρασυμπαθητική ανταπόκριση και μειώνεται η φλεγμονή. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι επίσης o διαλογισμός, η γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής κ.α.

Πηγές

Rev Neurosci. 2018 Aug 28;29(6):629-643. doi: 10.1515/revneuro-2017-0072. "Gut microbiome and depression: what we know and what we need to know", Winter G1, Hart RA1, Charlesworth RPG1, Sharpley CF2.
Brain-gut connection explains why integrative treatments can help relieve digestive ailments. Posted www.health.harvard.edu April 11, 2019, 10:30 am. Michelle Dossett, MD, PhD, MPH

 

 

 

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 124 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.