Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι στην καθημερινότητα μας. Είμαστε στη δουλεία μας, στο μανάβικο, στο γυμναστήριο, την νύχτα, κάθε στιγμή της ημέρας πιάνουμε το κινητό μας τηλέφωνο για να δούμε αν έχουμε μηνύματα, τι γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Πολλοί από εμάς αναγνωρίζουμε ότι η κυριαρχία των ψηφιακών τεχνικών συσκευών στη ζωή μας ,όπως τα smartphones και τα tablets, δεν μας ωφελεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη να είναι επιζήμιες για την υγεία και τις σχέσεις μας. Αυτή η συνειδητοποίηση επιβάλλεται να μας ενεργοποιήσει για να αντιδράσουμε. Η αντίδραση είναι η «ψηφιακή αποτοξίνωση».
Τι είναι η «ψηφιακή αποτοξίνωση»; Είναι μια χρονική περίοδος – μια ημέρα, μια ώρα, ένα σαββατοκύριακο, μια εβδομάδα- χωρίς πρόσβαση στις συσκευές μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχουμε για email, μηνύματα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν παίζουμε παιχνίδια στο tablet, κ.λπ. Μπορεί να φαίνεται επώδυνο, αλλά δεν είναι αν το προσαρμόσουμε στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής μας. Για να αντιληφθούμε την αξία της ψηφιακής αποτοξίνωσης, ας αναλογιστούμε την αρνητική επίδραση της υπερβολικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας. Σύμφωνα με την Καναδή Elenna Mosoff, life and leadership coach, προκαλεί:
• Σύνδρομο σύγκρισης (αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε τόσο καλοί όσο άλλοι), κατάθλιψη, άγχος και φόβος απώλειας (Fear Of Missing Out – FOMO)
• Αδυναμία επικέντρωσης
• Έλλειψη σύνδεσης ή οικειότητας με τους ανθρώπους γύρω μας στη πραγματική ζωή
• Καταπόνηση των ματιών, ξηροφθαλμία, πόνο στην πλάτη και τον αυχένα, σύνδρομα καταπόνησης
• Διαταραχές ύπνου, αϋπνία, που μπορεί να προκληθεί από το μπλε φως των ψηφιακών συσκευών, όπως smartphones, tablets, laptop κ.λπ.
Το μπλε φως είναι ένα μήκος κύματος φωτός για ενεργοποίηση. Το λαμβάνουμε από το φως της ημέρας για ενεργοποίηση στις δραστηριότητες μας, όταν οι περισσότεροι είμαστε ξύπνιοι και χρειαζόμαστε ενέργεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο.
Αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω τότε χρειαζόμαστε ψηφιακή αποτοξίνωση. Αυτή η συνειδητοποίηση θα ενισχύσει τη θέληση για αποτοξίνωση. Βάζοντας όρια, εστιάζουμε σε ανθρώπους που είναι παρόντες στη ζωή μας, στις στιγμές που ζούμε, αποκτάμε επίγνωση της πραγματικότητας, φιλτράροντας αυτά που έχουν αξία.
• Να μην ελέγχουμε το τηλέφωνο μας μέχρι τις 10 το πρωί και να το απενεργοποιούμε μετά τις 10 το βράδυ
• Ορίζουμε και κοινοποιούμε συγκεκριμένες εργάσιμες ώρες που απαντάμε σε επαγγελματικά μηνύματα
• Τοποθετούμε τις συσκευές μας σε σημεία χωρίς εύκολη πρόσβαση τις ώρες αποτοξίνωσης
• Επιλέγουμε τμηματική αποτοξίνωση, π.χ. μια εβδομάδα από παιχνίδια στο κινητό, μια άλλη εβδομάδα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.
• Ορίζουμε μια ώρα την ημέρα ή ένα σαββατοκύριακο ή την ώρα του φαγητού κ.λπ. που δεν θα χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές μας συσκευές
Στη πραγματικότητα δεν υπάρχουν κανόνες για το πως θα γίνει η αποτοξίνωση λέει η Elenna Mosoff: «Πειραματιστείτε και διασκεδάστε με αυτό. Χρησιμοποιείστε τον χρόνο σας χωρίς ψηφιακή τεχνολογία για να συνδεθείτε με τα άτομα που είναι σημαντικά για εσάς. Πηγαίνετε μια βόλτα, κάντε κάποιο μάθημα ή ότι άλλο σας ευχαριστεί. Μια ψηφιακή συσκευή είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο, αλλά πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι για το πως το χρησιμοποιούμε ώστε να κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας αντί να την ορίζει».
Η σύγχρονη συνήθεια της καθιστικής ζωής είναι από τις βασικές αιτίες του πόνου στη μέση. Χρησιμοποιώντας τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα μπορούμε να μειώσουμε τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Στην Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιούμε ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, αποβλέποντας να ενδυναμώσουμε την ικανότητα του ασθενή στην ίαση.
Η διαχείριση του πόνου στη μέση με συντηρητικό τρόπο, που περιλαμβάνει τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και σπονδυλικής κινητοποίησης, ως συμπλήρωμα της συνήθους ιατρικής θεραπείας, καταφέρνει να βελτιώσει τα αποτελέσματα της.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φαίνεται πως επικρατεί.
Η επίδραση της εφαρμογής ξηράς βελόνας, στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, στην ένταση του πόνου και την ανικανότητα στον αυχένα σε σύγκριση με την ισχαιμική πίεση.
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Τον τελευταίο καιρό, από την επιστημονική κοινότητα υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για έρευνες και αναλύσεις σχετικά με την κατανόηση του θέματος της φλεγμονής.
Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 94 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ