ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΥΨΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ;

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ευθύνονται για το 25% του συνολικού μήκους της σπονδυλικής μας στήλης. Δεδομένου ότι ο μέσος όρος της σπονδυλικής στήλης ενηλίκων μετρά 60 έως 70 εκατοστά, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αντιπροσωπεύουν 15 έως 17,5 από αυτά τα εκατοστά. Στα νεαρά άτομα, ο γεμάτος με νερό, πηκτοειδής πυρήνας και ινώδης δακτύλιος είναι σταθεροί και εύκαμπτοι. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 40 ετών - νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο συνδετικό ιστό - οι σπονδυλικοί δίσκοι συχνά αρχίζουν να δείχνουν εκφυλιστικές μεταβολές.

Image1-discdegeneration-768x480-1Καθώς ο δίσκος αφυδατώνεται και χάνεται η ελαστικότητα του, το μήκος της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συρρικνωθεί κατά τρία εκατοστά ή και περισσότερο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να χάνουν ύψος με την ηλικία. Για να αντισταθεί το σώμα στις συμπιεστικές δυνάμεις της βαρύτητας, στον σχεδιασμό της σπονδυλική στήλη υπάρχουν ελαστικά τμήματα, με επικλινή προσανατολισμό, για να διευκολύνουν την προστασία και τη σταθερότητα της, επίσης υπάρχουν νευρολογικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούν μυϊκές ομάδες επιφορτισμένες να αντιστέκονται στη βαρύτητα. Έτσι, ο οργανισμός προσπαθεί να αντισταθεί στην απώλεια του ύψους του σώματος.

Σε μια μελέτη με τίτλο «Διατροφή του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου», μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι η απώλεια θρεπτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο, στην αυξημένη υποβάθμισης της μεσοκυττάριας ουσίας και τον εκφυλισμό του δίσκου. Παραδόξως, οι μεσοσπονδύλιου δίσκοι είναι από τους λίγους ανθρώπινους ιστούς που δεν διαθέτουν ανεξάρτητη παροχή αίματος. Ακόμη και τα δόντια, τα νύχια και τα μαλλιά μας διαθέτουν θρεπτικά αγγεία, αλλά οι δίσκοι όχι. Οι δακτυλιοειδείς ίνες απαιτούν γλυκόζη για επιβίωση ενώ ο πυρήνας επιτυγχάνει τη ρευστότητα του και αποβάλλει τα απόβλητα - κυρίως γαλακτικό οξύ - μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας που ονομάζεται απορρόφηση. Η απορρόφηση του νερού συμβαίνει καθώς τα μεμονωμένα τμήματα του σπονδυλικού σωλήνα κάμπτονται, εκτείνονται, και περιστρέφονται στις καθημερινές δραστηριότητες.

Image2-tensegrity-495x1024Σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη, οι σπονδυλικοί δίσκοι δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως κύριος απορροφητής κραδασμών. Αυτός ο ρόλος ανήκει σε ένα θαυμάσια σχεδιασμένο σύστημα μυοπεριτονιακών ελατηρίων. Παρατηρήστε στην Εικόνα πώς οι εύκαμπτες χρωματιστές ζώνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους μυς και τους συνδέσμους, σχηματίζουν μια διάταξη προέντασης (tensegrity) σαν σκηνή (tensegrity: Η χαρακτηριστική ιδιότητα μιας σταθερής τρισδιάστατης δομής αποτελούμενης από μέλη υπό τάση που είναι συνεχόμενα και μέλη υπό συμπίεση τα οποία δεν είναι). Όταν είναι υγιείς, αυτοί οι μαλακοί ιστοί μπορούν να διατηρήσουν τον διαχωρισμό των σπονδυλικών σωμάτων ακόμη και αν ο δίσκος αφαιρεθεί εντελώς. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, παραμένει το ερώτημα: Εάν η αποκατάσταση της λειτουργίας της αντιβαρύτητας είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, τότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποσυμπίεση του;

Image3-tire-768x432-1Κατά την απεικόνιση ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου, οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται τις εξωτερικές δακτυλιοειδείς ίνες ως κυκλικούς δακτυλίους σύνδεσης, παρόμοιο με ένα ελαστικό αυτοκινήτου, που στηρίζουν τον πηκτοειδή πυρήνα. Ωστόσο, πολλές από τις ομόκεντρες ίνες δακτυλιδιού του δίσκου δεν συνδέονται, ούτε ο δίσκος είναι στρογγυλός.
Η μητέρα φύση πύκνωσε έξυπνα την πρόσθια και πλάγια πλευρά, επιτρέποντας τις λεπτότερες οπίσθιες ίνες να απορροφούν τα υγρά, που είναι απαραίτητα για τη λίπανση, στη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων και του ύπνου. Παραδόξως, το 80% αυτής της απορρόφησης των υγρών συμβαίνει κυρίως την πρώτη ώρα του ύπνου.

 Αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καλύτερη θέση ανάπαυσης, για την αναζωογόνηση των δίσκων, είναι μια παρατεταμένη εμβρυϊκή θέση με τα γόνατα σε κάμψη, το πηγούνι μέσα και ευθειασμό της οσφυϊκής λόρδωσης. Με αυτή τη θέση ανοίγει το οπίσθιο τμήμα, επιτρέποντας στις λεπτότερες ακραίες σπονδυλικές πλάκες (οι σπονδυλικές ακραίες πλάκες είναι τα άνω και κάτω τμήματα των σπονδυλικών σωμάτων που διασυνδέονται με τους σπονδυλικούς δίσκους), να αναρροφούν νερό για να θρέψουν τον δίσκο.

fetal position sleeping1

Το μειονέκτημα του σχεδιασμού στο δίσκο είναι ότι λόγω έλλειψης συνοχής των οπίσθιων ινών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κήλης δίσκου. Υπάρχει όμως ελπίδα για τους τραυματισμένους δίσκους. Μια μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντηρητική φροντίδα ευνοεί την μείωση της προβολής του μεσοσπονδυλίου δίσκου βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων εξαιτίας συμπίεσης του ισχιακού νεύρου. Για παράδειγμα, οι ήπιες ασκήσεις υπερέκτασης που χρησιμοποιούνται συχνά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων πόνου στη μέση (μέθοδος McKenzie). Ωστόσο, ο κάθε θεραπευτής ανάλογα με την εκπαίδευση του μπορεί να επιτύχει, μέσω των χειρισμών του, ανάλογα αποτελέσματα. Για την βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους δραστηριότητες όπως το βάδισμα, το κολύμπι, ο διαλογισμός, κ.α.

 ΠΗΓΕΣ


1. https://erikdalton.com/blog/why-we-get-short/

2. Urban, J., & Roberts, S. (2003). Degeneration of the intervertebral disc. Arthritis Research & Therapy, 5(3), 120-130.

3. Urban J.P., Smith, S., & Fairbank, J.C. (2004). Nutrition of the intervertebral disc. Spine, 29(23), 2700-2709.

4. Altun, I., & Yüksel, K.Z. (2017). Lumbar herniated disc: spontaneous regression. Korean Journal of Pain, 30(1), 44-50.

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 273 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.