ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜ2

Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις σχετικά με το Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης - ATM

ATM11

 • Πόσο διαρκούν τα οφέλη της θεραπευτικής αγωγής με το ΑΤΜ2;

Όπως σε κάθε είδος θεραπευτικής τεχνικής, η διάρκεια των θετικών αποτελεσμάτων μπορεί να ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Πολύ μεγάλη σημασία έχει ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες του θεραπευτή. Σε περίπτωση επίμονου πόνου να αναζητεί άμεση βοήθεια.

 

 • Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται αυτή η θεραπευτική αγωγή;

Έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στη περιοχή της λεκάνης, της μέση με ή χωρίς ισχιαλγία, αλλά και θωρακικού ή αυχενικού πόνου μπορούν να βοηθηθούν από το ΑΤΜ2. Σε αυτές συγκαταλέγονται ποικίλες περιπτώσεις όπως: δυσλειτουργίες αρθρώσεων, μεσοσπονδυλίων δίσκων, υποκινητικότητα ή υπερκινητικότητα (αστάθεια) της σπονδυλικής στήλης. Ο πιο σπουδαίος παράγοντας στην εφαρμογή είναι η εύρεση μίας ανώδυνης στάσης.Εάν κινήσεις που προηγουμένως ήταν επώδυνες καθίστανται ανώδυνες χρησιμοποιώντας το ΑΤΜ2, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο ασθενής θα ωφεληθεί. 

 

 • Ποιες είναι οι αντενδείξεις στην χρήση του ΑΤΜ2;

Όλες οι αντενδείξεις που ισχύουν για την Θεραπεία με Ήπιους Χειρισμούς (Manual Therapy), την Κινησιοθεραπεία και την Θεραπεία με Έλξεις ισχύουν εξίσου και για το ΑΤΜ2. Αντενδείκνυται η χρήση του μηχανήματος από εγκύους. Το ΑΤΜ2 είναι ένα ιατρικό εργαλείο σχεδιασμένο να γίνεται χρήση αυτού υπό την επίβλεψη αρμόδιων θεραπευτών που γνωρίζουν τις σχετικές υποδείξεις κι αντενδείξεις όπως αυτές αναφέρονται στο εγχειρίδιο λειτουργίας που προορίζεται για τους κλινικούς γιατρούς.

 

 • Τι συμβαίνει εάν δεν βρεθεί κάποια ανώδυνη στάση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η στάση βρίσκεται αρκετά εύκολα, όμως σε άλλες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν μερικά επιπλέον λεπτά και διάφορες δοκιμές για την ρύθμιση των ζωνών ως προς τα ύψη και το σφίξιμο. Εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρίσκεται κάποια ανώδυνη στάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται άλλες θεραπευτικές μέθοδοι ή προσεγγίσεις.

 

 • Πόσο ασφαλές είναι το ΑΤΜ2;

Το ΑΤΜ2 έχει σκοπό να οδηγήσει τον χρήστη από μία επώδυνη σε μία ανώδυνη κατάσταση. Καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίας οι ζώνες συγκράτησης εμποδίζουν την σταθεροποιημένη περιοχή να επανέλθει στην πρότερη επώδυνη στάση της. Όσο η θεραπευτική αγωγή εκτελείται από έναν αρμόδιο, ειδικό θεραπευτή και ακολουθούνται οι προφυλάξεις και οι οδηγίες χρήσης του εγχειριδίου λειτουργίας, το ΑΤΜ2 είναι μία εξαιρετικά ασφαλής μέθοδος θεραπείας.

 

 • Προκαλεί το ΑΤΜ2 εξάρτηση;

Εάν το ΑΤΜ2 αποδείξει ότι βοηθάει και προσφέρει στους χρήστες ελάττωση του άλγους, αύξηση της κινητικότητας και το σπουδαιότερο έλεγχο της δυσλειτουργίας τους, σίγουρα οι ασθενείς θα μάθουν να στηρίζονται σ' αυτό για τους συγκεκριμένους σκοπούς, ακριβώς όπως μαθαίνουμε να στηριζόμαστε σε οποιοδήποτε καλό και χρήσιμο πράγμα στη ζωή. Ωστόσο, η ιδέα του ΑΤΜ2 προβλέπει την χρήση του μηχανήματος μόνο όταν υπάρχει κάποια μορφή δυσλειτουργίας. Όταν το λειτουργικό πρόβλημα έχει επιλυθεί, ο/η ασθενής ενθαρρύνεται να συνεχίσει να απολαμβάνει μία δραστήρια ζωή χωρίς το ΑΤΜ2, έχοντας κατά νουν ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο εάν το χρειαστεί πάλι στο μέλλον. Επιπλέον φαίνεται πως καθώς το ΑΤΜ2 αποτελεί μία ενεργή και θετική θεραπευτική αγωγή, όσο περισσότερο το χρησιμοποιεί κανείς τόσο τα αποτελέσματά του παρατείνονται, και κατά συνέπεια η χρήση του γίνεται λιγότερο αναγκαία. Σε περιπτώσεις επεισοδίων υποτροπιάζοντος άλγους, συστήνεται η τακτική εκτέλεση των ενεργών θεραπευτικών ασκήσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του θεραπευτή.

 

 • Είμαι φυσικοθεραπευτής, ειδικός στην Θεραπεία με Ήπιους Χειρισμούς. Μπορεί αυτό το μηχάνημα να μου δώσει καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι τα χέρια μου μόνο;

Το ΑΤΜ2 αναπτύχθηκε από έναν αυστραλό φυσικοθεραπευτή, εκπαιδευμένο κι ένθερμο υποστηρικτή της Θεραπείας με Ήπιους Χειρισμούς, αυτό δε το γεγονός βρίσκεται σε συμφωνία με όλη την σύγχρονη φιλοσοφία της Θεραπείας με Ήπιους Χειρισμούς. Ένας από τους πρώτους κλινικούς γιατρούς που χρησιμοποίησαν αυτό το μηχάνημα το περιγράφει ως έναν εκλεπτυσμένο κάθετο ογκόλιθο. Στην πραγματικότητα οι πιο έμπειροι θεραπευτές τείνουν να δουν τα πλεονεκτήματα του ΑΤΜ2 σχεδόν αμέσως. Η επιτυχία της θεραπευτικής αγωγής με το ΑΤΜ2 εξαρτάται από την προσεχτική και λεπτομερή κλινική αξιολόγηση από τους θεραπευτές. Η προσωπική εμπειρία μας δείχνει ότι αν και η θεραπευτική αγωγή της ΑΤΜ είναι ιδιαίτερα απλή και σαφής, όσο πιο εξασκημένος είναι ο θεραπευτής τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα προκύψουν.

 

 • Τι θα αποκομίσει ο θεραπευτής από την απόκτηση του ΑΤΜ2;

Οι αντιδράσεις των ασθενών στα αποτελέσματα του ΑΤΜ2, καθώς και η απλότητα και η ευκολία των θεραπευτικών αγωγών θα είναι τα μεγαλύτερα οφέλη του θεραπευτή. Άλλοι συμπεριλαμβάνουν μία βελτιωμένη φήμη, μειωμένες κλινικές δαπάνες. 

 

 • Τι θα παρακινήσει τους ασθενείς να κάνουν τις ΑΤΜ συνεδρίες τους;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα προγράμματα ασκήσεων για τους ασθενείς που υποφέρουν από πόνο ατη σπονδυλική στήλη είναι το ζήτημα του κινήτρου. Τα περισσότερα θεραπευτικά προγράμματα ασκήσεων για την μέση είναι περίπλοκα ενώ απαιτείταιι να εκτελεστούν πολλές φορές πριν γίνουν εμφανή τα αποτελέσματά τους.Επίσης δεν δίνουν άμεση λύση στο πρόβλημα του πόνου, που αν υπάρχει θα καθυστερήσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, και θα περιορίσει ακόμη και τον βαθμό του κινήτρου. Καθώς το ΑΤΜ2 παρέχει με την κατάλληλη χρήση άμεση ελάττωση του άλγους και γενικά ένα αίσθημα ευεξίας το κίνητρο για την εκτέλεση των ασκήσεων είναι  φανερά ισχυρό. Οι ασθενείς θέλουν να να νιώθουν καλά.

 

 • Είναι το ΑΤΜ2 ένα όργανο ασκήσεων;

Ο κύριος στόχος του ΑΤΜ2 είναι να επαναφέρει στο φυσιολογικό εύρος κίνησης περιοχές που υπολειτουργούν, δηλαδή έχουν μειωμένο εύρος κίνησης. Για να το επιτύχει αυτό διορθώνει τις συνιστώσες του παθητικού, ενεργητικού και νευρικού ελέγχου των περιορισμένων κινήσεων. Επειδή οι συνεδρίες είναι εύκολες και μικρής διάρκειας (συνήθως τρία σετ ασκήσεων των δέκα επαναλήψεων) θα ήταν μη ρεαλιστικό να ισχυριστούμε ότι πραγματοποιείται άσκηση ενδυνάμωσης. Ίσως θα ήταν ορθότερο να ισχυριστούμε ότι κατά την διάρκεια των συνεδριών λαμβάνει χώρα νευρομυϊκή εξάσκηση στις κινήσεις που μέσω του μηχανήματος γίνονται φυσιολογικές και ανώδυνες. Αυτό φαίνεται να είναι αρκετό για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων στους ασθενείς. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, το ΑΤΜ2 μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα εξαίρετο όργανο ασκήσεων.

 

 • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ΑΤΜ2 και των οργάνων άσκησης της μέσης;

Η διαφορά είναι πολύ σημαντική. Το ΑΤΜ2 έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει αμέσως το άλγος ενώ εκτελούνται κινήσεις υπό αντίσταση, οι οποίες έχουν στόχο να επαναφέρουν στο φυσιολογικό εύρος επώδυνες ή περιορισμένες κινήσεις. Όταν το άλγος έχει εξαλειφτεί λόγω της μηχανικής επανατοποθέτησης του σώματος μέσω των ζωνών συγκράτησης, το σώμα αποκτά μία βέλτιστη στάση, και οι μύες ενεργοποιούνται πλέον μ' έναν θετικό τρόπο. Όταν υπάρχει άλγος, οι μύες με εντολή του εγκεφάλου προσαρμόζουν την λειτουργικότητα τους ώστε να προστατεύσουν τις επώδυνες περιοχές από νέο τραυματισμό. αλλοιώνοντας το πατέντο της κίνησης των. Είναι επιβλαβές και λάθος να εκτελούνται ασκήσεις με άλγος. Εάν υπάρχει άλγος αντενδείκνυται τα συνήθη όργανα άσκησης. 

 

 • Γιατί να εκτελούνται ασκήσεις στην ουδέτερη ζώνη;

Ασκήσεις στην ουδέτερη ζώνη είναι εκείνες που εκτελούνται γύρω και κοντά στην μέση γραμμή του σώματος ( μία νοητή ευθεία γραμμή από την κορυφή της κεφαλής έως το ενδιάμεσο σημείο των άκρων ποδών).
Εδώ και λίγο καιρό είναι γνωστό πως αυτή η περιοχή είναι πολύ ευάλωτη σε όσους υποφέρουν από άλγος στην μέση επειδή οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι είναι εκ φύσεως χαλαροί σε αυτή την θέση, και η ικανότητα των μυών να ελέγχουν και να σταθεροποιούν το σώμα στην ουδέτερη ζώνη είναι περιορισμένη. Πολλοί που υπέφεραν από άλγος στην μέση θα θυμούνται ότι ασήμαντες κινήσεις μέσα σ' αυτή την ουδέτερη ζώνη επιδείνωναν τον πόνο τους. Το ΑΤΜ2 ως εργαλείο λειτουργικής θεραπευτικής αγωγής στοχεύει στην αποκατάσταση αυτής της ευάλωτης περιοχής, και πολλές ασκήσεις ΑΤΜ θα εκτελούνται μέσα στην ουδέτερη ζώνη προς την κατεύθυνση που προηγουμένως παρουσίαζε τα συμπτώματα και που τώρα πλέον είναι ανώδυνη χάριν των ζωνών συγκράτησης του ΑΤΜ2.

 

 • Ωφελεί το ΑΤΜ2 ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα;

Πολλοί άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ισχυρίζονται ότι νιώθουν «ελαφρύτεροι», «πιο χαλαροί», «πιο ενεργητικοί» ακόμη και «ψηλότεροι» μετά από μερικά λεπτά επάνω στο ΑΤΜ2. Επιπλέον έχει καταμετρηθεί μία αύξηση του βεληνεκούς των χτυπημάτων στο γκολφ και στο τέννις αμέσως μετά την χρήση του μηχανήματος. Ως εκ τούτου πιστεύουμε πως το ΑΤΜ2 συμβάλλει σημαντικά στο να κάνει ανθρώπους χωρίς συμπτώματα να νιώθουν και να λειτουργούν καλύτερα.

Τελευταία άρθρα

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Τα τελευταία χρόνια, λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων για την αποτελεσματικότητα της στη μείωση του πόνου, της αναπηρίας, την αποφυγή της φοβίας και της pipetting potential cure for brain disordersκαταστροφολογίας (αντίληψης ότι θα συμβεί το χειρότερο εξαιτίας του πόνου), υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση στη Νευροεπιστήμη του Πόνου (Pain Neuroscience Education - PNE). Διδάσκει τους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους με χρόνιο πόνο, την βιολογία και τη φυσιολογία της εμπειρίας του πόνου, συμπεριλαμβανομένων διεργασιών όπως η κεντρική ευαισθητοποίηση, η περιφερική ευαισθητοποίηση, η αλλοδυνία και η νευροπλαστικότητα.

  Με πρώτη ματιά, αυτό το νευροβιολογικό μοντέλο δεν συμβαδίζει με το παραδοσιακό Βιοϊατρικό μοντέλο που χρησιμοποιούμε στην Χειροθεραπεία (Manual Therapy). Παραδοσιακά το Βιοϊατρικό μοντέλο εστιάζει στην ανατομία, την παθολογοανατομία και την εμβιομηχανική. Η αποτελεσματικότητα του όμως είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω της αδυναμίας του να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιληφθούν τι τους συμβαίνει, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου, ώστε να αποφύγουν τη φοβία και την καταστροφολογία.

  Αυτή η αντίθεση μεταξύ της Χειροθεραπείας και της Νευροεπιστήμης του Πόνου, έχει φαινομενικά πολώσει τους οπαδούς της καθεμιάς προσέγγισης, με την μία να αντιλαμβάνεται την προσέγγιση ως προσέγγιση με χειρισμούς “hands-on” και την άλλη ως προσέγγιση χωρίς χειρισμούς “hands-off’. Αυτή η αντίληψη είναι τελείως λανθασμένη. Η ενδεδειγμένη αντίληψη περιλαμβάνει τη σύνθεση των δυο.  

  Δεν είναι όλα τα αγγίγματα το ίδιο

  manual therapy head s01Ο πρωταρχικός τρόπος για να αντιληφθούμε το σώμα μας στο περιβάλλον είναι μέσω της αίσθησης της αφής, αρχής γενομένης από το άγγιγμα της μαμάς και του μωρού. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Boehme και τους συναδέλφους του, ορισμένες μορφές αφής μπορεί να έχουν πιο ισχυρό αντίκτυπο από άλλες (1). Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, επειδή ο εγκέφαλος προσπαθεί να προβλέψει τις αισθητηριακές συνέπειες κάθε πράξης, αποδίδει λιγότερη σημασία στο αυτό-άγγιγμα αφού τα ερεθίσματα αυτά είναι αναμενόμενα. Δηλαδή, ο εγκέφαλος δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο άγγιγμα από κάποιον άλλο (πρωτότυπο ερέθισμα – novel stimuli)αφού δεν είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα. Αν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το νέο άγγιγμα κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας, με τον ασθενή ενεργά εμπλεκόμενο, ενισχύει την αισθητική επιρροή, που οδηγεί σε αυξημένη διέγερση του νευρικού συστήματος και μεγαλύτερο θεραπευτικό αντίκτυπο.

  Ενίσχυση της Ομοιόστασης

  Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών, της θερμοκρασίας του σώματος, της οξύτητας-αλκαλικότητας (pH), της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με στόχο να διατηρούνται οι ιστοί μας οξυγονωμένοι και τα κύτταρα μας με καλή θρέψη. Για να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερή κατάσταση, το σώμα μας εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα αποθέματα ενέργειας. Η κορτιζόλη αυξάνει τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος και έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και μεταξύ άλλων οργάνων στον εγκέφαλο. Η κορτιζόλη δεν έχει καλή φήμη, αλλά σε καταστάσεις «μάχης-φυγής», η κορτιζόλη μετριάζει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, καταστέλλει το πεπτικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα επικοινωνεί με περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση, τα κίνητρα και τον φόβο.

  Οι βιοχημικοί μεσολαβητές όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη μας βοηθούν να προσαρμοστούμε, αρκεί να είναι ενεργοποιημένοι, όταν τους χρειαζόμαστε, με ισορροπημένο τρόπο και μετά να απενεργοποιούνται όταν τελειώσει η πρόκληση. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, αυτές οι «ορμόνες του στρες» μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα, π.χ. υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, συσσώρευση κοιλιακού λίπους κ.λπ. Όταν υπάρχει ανισορροπία στους βιοχημικούς μεσολαβητές,  τότε χρησιμοποιούμε τον όρο αλλοστατικό φορτίο. Αν αυτό συνεχιστεί τότε έχουμε αλλοστατική υπερφόρτωση, όπως συμβαίνει στο τοξικό στρες.

  Πως η Χειροθεραπεία μειώνει την αλλοστατική υπερφόρτωση μέσω των ορμονών;

  Καθώς η νευροχημική ισορροπία που έχουν εξελιχθεί εδώ και χιλιετίες διαταράσσεται από τη σημερινή σύγχρονη ζωή, οι άνθρωποι γίνονται πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, το άγχος και τον πόνο.

  Το ακρωνύμιο DOSE (Ντοπαμίνη, Οκυτωκίνη, Σεροτονίνη και Ενδορφίνες) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ορμονική τετράδα που είναι υπεύθυνη για να νιώθουμε καλά, και παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διεγείρουμε την έκκρισή τους, θα επικεντρωθούμε σε αυτούς που μπορούμε να πετύχουμε με τα χέρια μας.

  pexels andreaΣτους ασθενείς αρέσει να θέτουν και να επιτυγχάνουν θεραπευτικούς στόχους, όπως την ελευθερία στη κίνηση, στη βελτίωση της στάσης και την ενίσχυση της απόδοσης με λιγότερο πόνο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κατανόηση μας όσο αφορά τη δράση της ντοπαμίνης -την ορμόνη της ευτυχίας- για να τους ενισχύσουμε αυτή την επιθυμία. Αρχικά βάζουμε μικρούς ρεαλιστικούς θεραπευτικούς στόχους, ώστε ο εγκέφαλος του ασθενή να «γιορτάζει» κάθε φορά που επιτυγχάνει τον στόχο του και στη συνέχεια προχωράμε στον επόμενο. Η ορμόνη της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης θα του δώσει ώθηση πριν καν ξεκινήσει η συνεδρία της Χειροθεραπείας.

  Το φιλικό, ασφαλές και ταυτιζόμενο συναισθηματικά περιβάλλον, ενισχύει τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών που ενεργοποιεί τη ροή της ωκυτοκίνης στον ασθενή. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η διαπροσωπική αφή όχι μόνο διεγείρει την απελευθέρωση της οκυτωκίνης, αλλά μειώνει επίσης το καρδιαγγειακό στρες και ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία (2).

  Ο πιο αποτελεσματικός και φυσικός τρόπος για την ενίσχυση της έκκρισης σεροτονίνης είναι μέσω της άσκησης, της βιοκοινωνικής σύνδεσης και της αποτελεσματικής Χειροθεραπείας. Μην εκπλαγείτε αν ο ασθενής σας κοιμηθεί στο εξεταστικό τραπέζι κατά τη διάρκεια των χειρισμών, καθώς η έκκριση σεροτονίνης είναι ένα βασικό συστατικό του ύπνου. Παράλληλα με την Χειροθεραπεία, για την έκκριση σεροτονίνης ρόλο παίζει ο σεβασμός και προσοχή που δίνεται στον ασθενή από την πρώτη επαφή.

  Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται από το νευρικό σύστημα ως απάντηση σε αγχωτικές καταστάσεις, απειλή ή πόνο. Προσωρινά αντιμετωπίζουν τον πόνο με τον ίδιο τρόπο όπως η φαρμακευτική αγωγή (π.χ. μορφίνη, κωδεΐνη). Σε συνδυασμό με τη σεροτονίνη βοηθούν την ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αργή, παρατεταμένη εν τω βάθει εργασία στους ιστούς διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών ανακουφίζοντας τον πόνο. Σε βάθος χρόνου, με την πρόοδο των συνεδριών αυξάνεται η εμπιστοσύνη στη θεραπευτική παρέμβαση.   

  Συμπεράσματα

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Καθώς ο θεραπευτικός στόχος μας είναι η ισορροπία, η χαλάρωση και η επούλωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνικές μας για να δώσουμε ώθηση σε αυτές τις βασικές ορμόνες της ευτυχίας, ενισχύοντας παράλληλα την εκπαίδευση των ασθενών στη νευροεπιστήμη του πόνου.

  Πηγές

  1. Boehme R, Hauser S, Gerling G, Heilig M, and Olausson H, Distinction of self produced touch and social touch at cortical and spinal cord levels PNAS (2019) 116 (6) 2290-2299; published ahead of print.
  2. Gutkowska, J., Jankowski, M., & Antunes-Rodrigues, J. (2014). The role of oxytocin in cardiovascular regulation. Brazilian Journal of Medical and Biological Research.
  3. Vigotsky, A., & Bruhns, R. (2015) The role of descending modulation in manual therapy and its analgesic implications: a narrative review. Pain Research and Treatment.
 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν κάποιος διαμαρτύρεται για πόνο στη μέση; Μπορεί να είναι μυϊκός σπασμός, εμπλοκή νευρικής ρίζας, αρθρίτιδα ή πρόβλημα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Σπάνια συνδέουμε την άρθρωση του ισχίου (μηροκοτυλιαία άρθρωση) με τον πόνο στη μέση, παρόλο που σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης λειτουργικότητας της άρθρωσης του ισχίου και της παθολογίας στη σπονδυλική στήλη (1).

 • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια ήπια Χειροθεραπεία, που επιδρά μέσω του συστήματος της περιτονίας αξιοποιώντας τη δυνατότητας του σώματος για αυτοθεραπεία. Έχει τη ρίζα της στην Κρανιακή Οστεοπαθητική, ενώ εμπνευστής της ήταν ο Αμερικανός Οστεοπαθητικός Dr John Upledger,Do. Το Διεθνές Ινστιτούτο Upledger (The Upledger Institute International), ευθυγραμμιζόμενο με τις νέες επιστημονικές έρευνες, συνεχώς εξελίσσει τα πρωτόκολλα και τη θεώρηση της Κρανιοϊερής θεραπείας, εστιάζοντας στην ασφάλεια, στην αξιολόγηση και στην θεραπευτική επίδραση.

 • ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.

 • ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

  ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Ο όρος κοκκυγοδυνία περιγράφει τον πόνο στον κόκκυγα, ή γύρω απ’ αυτόν, κυρίως κατά το κάθισμα. Η κατάσταση της κοκκυγοδυνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1600, αλλά ως όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Simpson, το 1859.

 • ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Αυχενική κεφαλαλγία/πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει προέλευση από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού και ακτινοβολεί προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημικρανίες και τις άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς πρόκειται για δευτερογενή πόνο, πόνο δηλαδή που προέρχεται από μια υποκείμενη πάθηση.  

 • Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του.

 • ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

  ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή  μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας  πεπλατυσμένος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του ως το ζελατινοειδές και εύπλαστο μέρος και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλει συγκρατώντας τον στην θέση του, είναι το πιο σκληρό και ινώδες  μέρος. 

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ο πόνος στην μέση είναι ένα πρόβλημα που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους και δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο. Σύμφωνα με το National Center for Health Statistics (U.S.A.), περίπου ένας στους τέσσερεις ενήλικες αναφέρει ότι τον προηγούμενο μήνα είχε κρίση πόνου στη μέση που διήρκησε τουλάχιστον μια ημέρα, ενώ το 25% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν ανάφεραν ότι τους προηγούμενους τρεις μήνες είχαν παρουσιάσει πόνο στη μέση.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 162 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.