Hits: 246
26 Νοεμβρίου 2009
# Topics
Follow Us
SOCIAL SHARING

9η ΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ"

ΑΡΧΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡ. ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

ΑΡΧΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡ. ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κύριες και κύριοι καλημέρα,

Αισίως σας υποδέχομαι για ένατη συνεχόμενη χρονιά στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», στην Ημερίδα «Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία», που οργανώνει το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου.

Κοιτώντας γύρω μου βλέπω όλους εσάς, βλέπω σχεδόν όλη τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Διοικητή κ. Δημάρατο, τον Αναπληρωτή Διοικητή κ. Βαλασόπουλο, τον Διοικητικό Διευθυντή κ. Σιγάλα, στον οποίο τόσο εγώ προσωπικά, όσο και εκ μέρους των συναδέλφων μου θέλω να ευχαριστήσω για την στήριξη που μας προσφέρει και να τονίσω την αποφασιστική του συμβολή στην οργανωτική επιτυχία αυτής της ημερίδας, βλέπω ακόμα τον Διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας που πάντα είναι κοντά μας, την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής υπηρεσίας η οποία πάντα αντιμετωπίζει με κατανόηση τα αιτήματα μας, βλέπω επίσης συνεργάτες από πιο παλιά, τον Ορθοπεδικό κ. Σταύρο Βουτζούλια, πρώην Διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής, αναπολώ πολλές φορές την συνεργασία που είχαμε πετύχει, εκπροσώπους συλλόγων όπως ο σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι και ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπείας και έχω την πεποίθηση ότι κάτι πετύχαμε αυτά τα εννέα χρόνια μαζί.

Μιας που μιλήσαμε για παρουσίες ας αναφερθούμε και στις απουσίες.

Στους περισσότερους από εσάς είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια το τμήμα μας, εκτός των άλλων, στηρίχθηκε τόσο ηθικά, όσο και υλικά από το ‘Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο’, που είναι και ο ιδρυτής του νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» και από τον Πρόεδρο του κ. Ευστάθιο Φραγκούλη. Η στήριξη αυτή εκφράσθηκε με παροχή εξοπλισμού,(πρέπει να σημειώσω ότι το 2009 έγινε δωρεά δύο Γερανών – ορθοστάτες, για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς), όπως και με ετήσιες υποτροφίες για την εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών του τμήματος σε νέες τεχνικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, (μάλιστα για το έτος 2009 εδόθησαν δύο υποτροφίες για την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του Λεμφοιδήματος).

Οι ημερίδες μας ήταν υπό την αιγίδα του Ε.Α.Ι. και την έναρξη της εκήρυσε ο Πρόεδρος κ. Φραγκούλης, της παρουσίας του οποίου, για λόγους προφανώς σοβαρούς, στερούμεθα δυστυχώς αυτή τη φορά.

Το όραμα μας που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας είναι επιτέλους να αποκτήσει νόημα και στέγη η «ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο μας. Πραγματικά νοιώθω ντροπή να μην προσφέρεται εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση του Λεμφοιδήματος μετά από μαστεκτομή σε κανένα Δημόσιο Νοσοκομείο της χώρας.

Αναλάβαμε κάποιες πρωτοβουλίες:

Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

1. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε με τη βοήθεια του Ε.Α.Ι. την εκπαίδευση του προσωπικού του τμήματος σε εξειδικευμένες θεραπείες για τους ασθενείς με καρκίνο.
2. Την ενεργή παρουσία μας σε επιστημονικές εκδηλώσεις, συνέδρια κ.α. με ανάλογο περιεχόμενο, άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, ώστε να βρεθεί τρόπος επικοινωνίας και προσέγγισης των σύνθετων προβλημάτων των ασθενών. Μετά από εισήγηση του Ορθοπεδικού κ. Βουτζούλια συμμετέχω στο Δ.Σ. της Εταιρείας μελέτης των οστικών μεταστάσεων. Σε πρώτη ματιά θα πει κανείς τι κάνει ένας φυσικοθεραπευτής σε μια τόσο εξειδικευμένη εταιρεία. Η απάντηση είναι προσπαθώ να βρω τον ρόλο που μπορεί να έχει η φυσικοθεραπεία προς όφελος των ασθενών και τον τρόπο να επικοινωνώ καλύτερα με τις άλλες επιστημονικές ομάδες.
3. Τον προγραμματισμό επιστημονικών εκδόσεων με θέμα την Ογκολογική Αποκατάσταση. Πριν από τις δύο εκδόσεις που έγιναν, μία στην 8η ημερίδα το 2008, και μία η φετινή που έχετε στα χέρια σας, δεν υπήρχε ελληνική βιβλιογραφία που να αναφέρεται στην Ογκολογική Αποκατάσταση με την έννοια πάντα της λειτουργικότητας.
4. Την εισήγηση προς τον Π.Σ.Φ. για τη δημιουργία τμήματος «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ», με στόχο την εξειδίκευση όσων φυσιοθεραπευτών ενδιαφέρονται στα ογκολογικά περιστατικά.
5. Αποκορύφωμα βέβαια αυτής της προσπάθειας είναι η ετήσια οργάνωση της Ημερίδας μας.

Για να πετύχουμε έχουμε την ανάγκη συμπαράστασης από όλους εσάς.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου,
Από τον Π.Σ.Φ.
Από την Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου,
Από τους συλλόγους των ασθενών,
Από όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα.

Μόνο αν το όραμα μας γίνει όραμα σας μπορούμε να πετύχουμε.

Η λέξη κλειδί είναι Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Με αυτές τις σκέψεις ξεκινούν οι εργασίες της 9ης Ημερίδας 'Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία'.

PHOTO GALLERY:

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 'FAMILY VOICES'

 

Καλή τύχη στην αναζήτηση σας...

Αθηνά Κατσιμήτρου-Τιγγινάγκα, Mld/Cdt
Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 229 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.