Hits: 394
12 Απριλίου 2004
# Topics
Follow Us
SOCIAL SHARING

Η ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ελαφριά άσκηση, ακόμα ένας απλός περίπατος μισής ώρας την ημέρα, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Είναι γνωστό από καιρό ότι οι δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα και στην θεραπευτική προσέγγιση.

ΟRLANDO, Fla. March 29 – Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες που ασκήθηκαν μετά από εμφάνιση καρκίνου του μαστού, μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου από την νόσο κατά ένα τέταρτο έως το μισό, ανάλογα με το πόσο ενεργητικές ήσαν.

“We know that physical activity has been shown to improve the quality of life for women with breast cancer, we conclude it may also help them live longer as well as better”, σύμφωνα με τον Dr. Michelle Holmes of Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πόση άσκηση χρειάζεται για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από τις βιολογικές εξηγήσεις, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η μέτρια άσκηση είναι αναμφισβήτητα μια ασφαλής οδηγία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας των πασχόντων με πολλούς τρόπους. Ο Holmes παρουσίασε τα ευρήματα του την Δευτέρα 29 Μαρτίου στο Orlando, σε συνάντηση of the American Association for Cancer Research, όπου παρευρέθησαν 13,500 ερευνητές. Οι άνθρωποι που ασκούνται και περπατάνε είναι γνωστό ότι μειώνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι προβλήματα της καρδιάς, υπέρταση, οστεοπόρωση και διαβήτη. Αρκετές μελέτες ισχυρίζονται ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου, αλλά μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο στο ενδομήτριο, τα νεφρά και τον οισοφάγο.

Γενικά οι ιατροί συνιστούν τουλάχιστον 45 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του εντέρου επιταχύνοντας την κίνηση του φαγητού. Προλαμβάνεται επίσης ο καρκίνος του μαστού λόγω της καύσης λίπους και παραγωγής οιστρογόνων, που με την σειρά τους εμποδίζουν την καρκινική ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα του Holmes στηρίχθηκαν στην Nurses Health Study, όπου αναλύθηκε η υγεία περίπου 122,000 γυναικών νοσηλευτριών από το 1976. Οι ερευνητές μελέτησαν τις φυσικές δραστηριότητες 2,167 γυναικών όπου διαγνώστηκε καρκίνος του μαστού μετά την έναρξη της μελέτης. Η αξιολόγηση άρχιζε δυο χρόνια μετά αφού οι γυναίκες έμαθαν για το πρόβλημα τους. Για 16 χρόνια η συνεχής παρακολούθηση έδειξε ότι εκείνες που είχαν φυσικές δραστηριότητες είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Οι περισσότερες περπατούσαν για άσκηση. Εκείνες που περπατούσαν από μια έως τρεις ώρες την βδομάδα με αργό ρυθμό (3mph), μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά ένα τέταρτο, συγκρινόμενες με τις καθιστικές γυναίκες. Ανάλογα οι γυναίκες που περπατούσαν από τρεις έως οκτώ ώρες την βδομάδα μείωσαν τις πιθανότητες στο μισό.

Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές από το Vanderbilt University, ερεύνησαν τα αποτελέσματα της άσκησης σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου, που κατέχει στις Η.Π.Α, την πέμπτη θέση στην συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες. Μελετήθηκαν 832 γυναίκες στην Κίνα, όπου από το 1970 έχει διπλασιαστεί το ποσοστό εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου. Ο Charles Matthews είπε ότι εκείνες που ήταν ενεργητικές μέσα από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, την άσκηση, το περπάτημα και το ποδήλατο είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου.

“An active lifestyle, whether from exercise or other domains of life, conferred substantial benefit”.

 Πηγή: Associated Press

Αθηνά Κατσιμήτρου-Τιγγινάγκα, Mld/Cdt
Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 318 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.