ΣΥΜΠΙΕΣΤΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΕΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ

Η αποτελεσματική διαχείριση του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος, επιτυγχάνεται με την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία (MLD) και την συμπιεστική περίδεση του πάσχοντος μέλους (CDT). Μετά το πέρας της αποσυμφορητικής θεραπείας, για να διατηρηθούν τα ευεργετικά αποτελέσματά της, επιβάλλεται ο ασθενής να φορέσει στην πάσχουσα περιοχή κατάλληλο συμπιεστικό ένδυμα επίπεδης πλέξης επί μέτρο. 

Η αποτελεσματικότητα του ενδύματος είναι συνδεδεμένη με την σωστή επιλογή υλικού, την ακριβή μέτρηση και απαιτεί εμπειρία και γνώση από τον θεραπευτή. Καθε λεμφοίδημα απαιτεί εξατομικευμένη μέτρηση, λαμβάνοντας υπόψιν αρκετούς παράγοντες όπως το στάδιο, ο τύπος του οιδήματος, η ηλικία, η φυσική κατάσταση του ασθενή, συνοδές παθολογίες, η ανταπόκριση του πάσχοντος μέλους στην θεραπεία MLD/CDT, η δυνατότητα υποστήριξης στο σπίτι, η ψυχολογία του ασθενή και η εμπειρία του σε χρήση συμπιεστικών ενδυμάτων.IMG 4934

Σκοπός των συμπιεστικών ενδυμάτων είναι να παρέχουν στο πάσχον μέλος διαρκή συμπίεση με τρόπο άνετο, καθιστώντας ταυτόχρονα το προσβεβλημένο μέλος λειτουργικό, εξασφαλίζοντας στον πάσχοντα ευκολία στις καθημερινές κινήσεις και καλαίσθητη εμφάνιση.

Τα ενδύματα επίπεδης πλέξης, κατασκευάζονται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πάσχοντος, ως εκ τούτου, μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς με λεμφοίδημα.

Ο ασθενής οφείλει να είναι ενήμερος ότι η οιδηματώδης περιοχή επηρεάζεται από ποικίλες συνθήκες όπως για παράδειγμα, η αυξομείωση του σωματικού βάρους, η καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κ.α. Παρόλο, που τις περισσότερες φορές το ένδυμα εφαρμόζει ιδανικά, υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν αποκλίσεις. Εάν προκύψουν σοβαρές αποκλίσεις στην εφαρμογή, το συμπιεστικό ένδυμα πρέπει να αντικατασταθεί.

Τα ενδύματα επίπεδης πλέξης κατασκευάζονται κατόπιν μέτρησης, πάντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πάσχοντος. Ο θεραπευτής που εφάρμοσε την αποσυμφωρητική θεραπεία στον πάσχοντα είναι ο μόνος κατάλληλος να αναλάβει την μέτρηση, την επιλογή του υλικού, την κατάλληλη ύφανση και την κατάλληλη συμπιεστική κλάση για τον ασθενή του.

Σε ήπια οιδήματα, σε παιδιά, σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές προτείνονται ενδύματα συμπιεστικής κλάσης I.

Σε μέτρια οιδήματα, κυρίως οιδήματα άνω άκρων προτείνονται ενδύματα συμπιεστικής κλάσης II.

Σε μεγάλα οιδήματα με ίνωση, κυρίως οιδήματα κάτω άκρων προτείνονται ενδύματα συμπιεστικής κλάσης III.

Σπάνια προτείνονται ενδύματα συμπιεστικής κλάσης IV κάτω άκρων μόνο.

Τα νήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ενδυμάτων περιέχουν αναλογία πολυαμίδης, ελαστίνης και βισκόζης. Σε ασθενIMG 2987είς με αλλεργία στις συνθετικές ίνες ή ασθενείς με κίνδυνο λοιμώξεων, χρησιμοποιούνται νήματα με βαμβακερές ίνες ή ίνες ασημιού.

Τα συμπιεστικά ενδύματα μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορα χρώματα. Η επιλογή του χρώματος γίνεται από τον ασθενή βάσει της αισθητικής του άποψης.

Το συμπιεστικό ένδυμα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εμφάνισης του ασθενή. Είναι πολύ σημαντικό αυτός που το φοράει να νιώθει άνετα και να μην ντρέπεται γι αυτό. Οι μπεζ αποχρώσεις των ενδυμάτων είναι κοντά στο χρώμα του δέρματος και παρέχουν μία κάποια διακριτικότητα καθώς δεν διακρίνονται εύκολα από μακριά, όμως είναι συνυφασμένες με ιατρικά προβλήματα. Αντίθετα τα διάφορα χρώματα που υπάρχουν, ενώ είναι ευδιάκριτα, δίνουν ένα ιδιαίτερο στυλ και μία πιο ευχάριστη εικόνα, ειδικά εάν έχει επιλεγεί να υπάρχει κάποιο σχέδιο πάνω στο ένδυμα.

SAM 0914new

Είναι αναγκαίο ο ασθενής να αντιληφθεί πως το ειδικό συμπιεστικό ένδυμα είναι απαραίτητο για την διαφύλαξη τόσο της υγείας του, όσο και της ποιότητας της ζωής του.

 

Αθηνά Κατσιμήτρου-Τιγγινάγκα, Mld/Cdt
Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.