ΣΥΜΠΙΕΣΤΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΕΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ

Η αποτελεσματική διαχείριση του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος, επιτυγχάνεται με την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία (MLD) και την συμπιεστική περίδεση του πάσχοντος μέλους (CDT). Μετά το πέρας της αποσυμφορητικής θεραπείας, για να διατηρηθούν τα ευεργετικά αποτελέσματά της, επιβάλλεται ο ασθενής να φορέσει στην πάσχουσα περιοχή κατάλληλο συμπιεστικό ένδυμα επίπεδης πλέξης επί μέτρο. 

Η αποτελεσματικότητα του ενδύματος είναι συνδεδεμένη με την σωστή επιλογή υλικού, την ακριβή μέτρηση και απαιτεί εμπειρία και γνώση από τον θεραπευτή. Καθε λεμφοίδημα απαιτεί εξατομικευμένη μέτρηση, λαμβάνοντας υπόψιν αρκετούς παράγοντες όπως το στάδιο, ο τύπος του οιδήματος, η ηλικία, η φυσική κατάσταση του ασθενή, συνοδές παθολογίες, η ανταπόκριση του πάσχοντος μέλους στην θεραπεία MLD/CDT, η δυνατότητα υποστήριξης στο σπίτι, η ψυχολογία του ασθενή και η εμπειρία του σε χρήση συμπιεστικών ενδυμάτων.IMG 4934

Σκοπός των συμπιεστικών ενδυμάτων είναι να παρέχουν στο πάσχον μέλος διαρκή συμπίεση με τρόπο άνετο, καθιστώντας ταυτόχρονα το προσβεβλημένο μέλος λειτουργικό, εξασφαλίζοντας στον πάσχοντα ευκολία στις καθημερινές κινήσεις και καλαίσθητη εμφάνιση.

Τα ενδύματα επίπεδης πλέξης, κατασκευάζονται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πάσχοντος, ως εκ τούτου, μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς με λεμφοίδημα.

Ο ασθενής οφείλει να είναι ενήμερος ότι η οιδηματώδης περιοχή επηρεάζεται από ποικίλες συνθήκες όπως για παράδειγμα, η αυξομείωση του σωματικού βάρους, η καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κ.α. Παρόλο, που τις περισσότερες φορές το ένδυμα εφαρμόζει ιδανικά, υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν αποκλίσεις. Εάν προκύψουν σοβαρές αποκλίσεις στην εφαρμογή, το συμπιεστικό ένδυμα πρέπει να αντικατασταθεί.

Τα ενδύματα επίπεδης πλέξης κατασκευάζονται κατόπιν μέτρησης, πάντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πάσχοντος. Ο θεραπευτής που εφάρμοσε την αποσυμφωρητική θεραπεία στον πάσχοντα είναι ο μόνος κατάλληλος να αναλάβει την μέτρηση, την επιλογή του υλικού, την κατάλληλη ύφανση και την κατάλληλη συμπιεστική κλάση για τον ασθενή του.

Σε ήπια οιδήματα, σε παιδιά, σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές προτείνονται ενδύματα συμπιεστικής κλάσης I.

Σε μέτρια οιδήματα, κυρίως οιδήματα άνω άκρων προτείνονται ενδύματα συμπιεστικής κλάσης II.

Σε μεγάλα οιδήματα με ίνωση, κυρίως οιδήματα κάτω άκρων προτείνονται ενδύματα συμπιεστικής κλάσης III.

Σπάνια προτείνονται ενδύματα συμπιεστικής κλάσης IV κάτω άκρων μόνο.

Τα νήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ενδυμάτων περιέχουν αναλογία πολυαμίδης, ελαστίνης και βισκόζης. Σε ασθενIMG 2987είς με αλλεργία στις συνθετικές ίνες ή ασθενείς με κίνδυνο λοιμώξεων, χρησιμοποιούνται νήματα με βαμβακερές ίνες ή ίνες ασημιού.

Τα συμπιεστικά ενδύματα μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορα χρώματα. Η επιλογή του χρώματος γίνεται από τον ασθενή βάσει της αισθητικής του άποψης.

Το συμπιεστικό ένδυμα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εμφάνισης του ασθενή. Είναι πολύ σημαντικό αυτός που το φοράει να νιώθει άνετα και να μην ντρέπεται γι αυτό. Οι μπεζ αποχρώσεις των ενδυμάτων είναι κοντά στο χρώμα του δέρματος και παρέχουν μία κάποια διακριτικότητα καθώς δεν διακρίνονται εύκολα από μακριά, όμως είναι συνυφασμένες με ιατρικά προβλήματα. Αντίθετα τα διάφορα χρώματα που υπάρχουν, ενώ είναι ευδιάκριτα, δίνουν ένα ιδιαίτερο στυλ και μία πιο ευχάριστη εικόνα, ειδικά εάν έχει επιλεγεί να υπάρχει κάποιο σχέδιο πάνω στο ένδυμα.

SAM 0914new

Είναι αναγκαίο ο ασθενής να αντιληφθεί πως το ειδικό συμπιεστικό ένδυμα είναι απαραίτητο για την διαφύλαξη τόσο της υγείας του, όσο και της ποιότητας της ζωής του.

 

Αθηνά Κατσιμήτρου-Τιγγινάγκα, Mld/Cdt
Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

 • ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  ΛΕΚΑΝΗ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αιτία βρίσκεται στη ίδια τη σπονδυλική στήλη, και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εστιάζεται εκεί. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, εκτός της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν αλλαγές στη μορφολογία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να διευρύνουμε τον θεραπευτικό μας ορίζοντα, συμπεριλαμβάνοντας στο πλάνο μας και άλλες περιοχές του σώματος.

 • ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου. Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.

 • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Αναφέρεται συχνά πως «αν κάνουμε μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους χωρίς συμπτωματολογία, είναι πιθανό να βρεθούν ενδείξεις ανώδυνης δυσλειτουργίας» ή «αν σκανάρουμε άτομα με επώδυνα συμπτώματα, συχνά δεν θα βρούμε εμφανείς δυσλειτουργίες ή ανωμαλίες».

 • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

  "Το να κάθεσαι είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και είναι πιο επισφαλή από το να πετάς με αλεξίπτωτο. Καθόμαστε μέχρι θανάτου", λέει ο James Levine, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo, σε συνέντευξή του στους LA Times. «Η καρέκλα υπάρχει για να μας σκοτώσει».

 • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.

 • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

 • ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.

 • ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

  Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα περίπλοκο ορμονικό σύστημα που εργάζεται για την επιβίωση μας. Ανταμείβει τις ευεργετικές δράσεις απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στο σώμα, ενισχύοντας επιπλέον την επιθυμία για περισσότερες. Η ομοιόσταση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον μέσω της ρύθμισης των ορμονών. Οι Χειροθεραπευτές έχουν το προνόμιο να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω της αφής.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 282 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.