Physio.gr

Κυριακή, 02 Απριλίου 2017 12:07

ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΚΩΝΑ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

Ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα (Cubital Tunnel Syndrome)

ulnar5

Ο όρος ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα ή νευρίτις του ωλένιου νεύρου ή σύνδρομο ωλένιου σωλήνα του αγκώνα, αναφέρεται στη παγίδευση (συμπίεση) ή βλάβη ή ερεθισμό του ωλένιου νεύρου κάπου στη πορεία του κατά μήκος του άνω άκρου.

ΩΛΕΝΙΟ ΝΕΥΡΟ

ulnar6Η πορεία του ωλενίου νεύρο στο άνω άκρο ξεκινά από τη περιοχή του αυχένα, συγκεκριμένα από τα νευρολογικά επίπεδα Α7, Α8, Θ1, συνεχίζει στην έσω αύλακα του δικεφάλου βραχιονίου μυ, περνά πίσω από το έσω μεσομύϊο διάφραγμα, για να συνεχίσει πίσω από την παρατροχίλια απόφυση (στην παρατροχίλια αύλακα) του βραχιονίου οστού. Στον πήχη πορεύεται ανάμεσα στον ωλένιο καμπτήρα του καρπού και του εν τω βάθει κοινό καμπτήρα των δακτύλων. Φτάνει στην παλάμη περνώντας πάνω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού και αποσχίζεται σε δυο κλάδους τον επιπολής (αισθητικό) και τον εν τω βάθει (κινητικό).

agkonas2Το ωλένιο νεύρο έχει στενή σχέση με την άρθρωση του αγκώνα, ακολουθώντας πορεία σε περιορισμένο χώρο γύρω από την παρατροχίλια απόφυση με ελάχιστο μαλακό ιστό να το προστατεύει. Σε αυτή τη θέση το νεύρο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε τραυματισμούς λόγω πίεση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν στηριζόμαστε με τους αγκώνες στην άκρη του τραπεζιού.

Συνηθισμένες αιτίες συμπίεσης

• Κάμψη του αγκώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης προκαλούν διάταση του νεύρου στο επίπεδο του αγκώνα με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του.
• Σε κάποιους ανθρώπους κατά την κάμψη του αγκώνα το νεύρο γλιστρά από την πίσω επιφάνεια προς τα πλάγια. Με τον καιρό αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του νεύρου.
• Στήριξη στους αγκώνες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του νεύρου και συμπτωματολογία.
• Οίδημα στην περιοχή του αγκώνα.
• Απευθείας τραυματισμός του νεύρου.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

• Προηγούμενο κάταγμα ή εξάρθρωση στον αγκώνα
• Αρθρίτιδα
• Οίδημα
• Κύστη κοντά στην άρθρωση του αγκώνα
• Επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένες δραστηριότητες με κάμψη στον αγκώνα

Συμπτώματα

ulnar• Πόνος στην έσω επιφάνεια του αγκώνα
• Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο παράμεσο και το μικρό δάκτυλο. Συχνά, αυτά τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν. Συμβαίνουν πιο συχνά όταν ο αγκώνας κάμπτεται, όπως κατά την οδήγηση ή κρατώντας το τηλέφωνο. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα, επειδή τα δάχτυλά τους είναι μουδιασμένα.
• Αίσθηση απώλειας ελέγχου στον παράμεσο και το μικρό δάκτυλο, ειδικά όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολη η κίνηση στα δάκτυλά ή ο χειρισμός αντικειμένων.
• Μειωμένη δύναμη στα δάκτυλά και δυσκολία συντονισμού. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε περισσότερους σοβαρές περιπτώσεις.
• Σε σοβαρές περιπτώσεις συμπίεσης ή όταν το νεύρο παραμένει συμπιεσμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να συμβεί απώλεια μυϊκής μάζας. Όταν αυτό συμβεί δεν μπορεί να αναστραφεί.

Διάγνωση

ulnar1Η διάγνωση στηρίζεται σε λεπτομερές ιστορικό του ασθενή, που περιλαμβάνει πληροφορίες για την φύση της εργασίας, τις δραστηριότητες του, καθώς και την φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνει. Στη συνέχεια ακολουθεί η κλινική εξέταση για καθοριστεί η περιοχή συμπίεσης του νεύρου. Η ακτινογραφία δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη συμπίεση του νεύρου, αλλά μας δίνει πληροφορίες αν υπάρχει αρθρίτιδα ή κάποιο οστεόφυτο που επηρεάζει το νεύρο στη πορεία του. Χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του νεύρου μπορούμε να έχουμε από το ηλεκτρομυογράφημα.

 

 

 

 

 

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητή ή χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία: Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χρήση νάρθηκα τη νύχτα για να διατηρεί τον αγκώνα σε έκταση και εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Φυσικοθεραπεία

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει:

ulnar31. ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - MYOFASCIAL RELEASE: Εστιάζει στην απελευθέρωση της τάσης, των συμφύσεων ή του περιορισμού στα μαλακά μόρια, όπως είναι οι μύες και η περιτονία. Η περιτονία είναι ιστός που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το βοηθά να διατηρήσει την μορφή του. Έτσι, οποιοσδήποτε περιορισμός στη περιτονία είναι δυνατόν να προκαλέσει τάση, η οποία μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε στο σώμα. Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η τάση ή συμφύσεις στα μαλακά μόρια περιορίζουν την κινητικότητα, προκαλούν προσαρμογές στη κίνηση, αλλαγή στη λειτουργικότητα της περιοχής και τελικά την πρόκληση συμπτωματολογίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την συμπίεση ή ερεθισμό του ωλένιου νεύρου στη περιοχή του αγκώνα ή του καρπού ή και στα δυο! Το αποτέλεσμα της συμπίεσης είναι οι μαλακοί ιστοί που περιβάλλουν το νεύρο να χάσουν την ελαστικότητα τους, να προκληθούν συμφύσεις που με την σειρά τους προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στον ήδη διαταραγμένο νευρικό ιστό, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο επιβάρυνσης που ανατροφοδοτείται. Ο στόχος της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης είναι να απελευθερώσει τις συμφύσεις, να μειώσει την τάση, να διατείνει και να χαλαρώσει τη περιτονία, έτσι ώστε και οι άλλες γειτονικές δομές να μπορούν κινούνται πιο ελεύθερα, να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα στη περιοχή και τελικά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συμπτωματολογία του ασθενή.

ulnar4ulnar2

 

2. NEURAL TENSION - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ: Όπως υπάρχει η ελαστικότητα των μυών, έτσι υπάρχει και κάποια σχετική ελαστικότητα στα νεύρα. Τα περιφερειακά νεύρα συχνά παγιδεύονται μέσα στους ιστούς. Αποτέλεσμα είναι να χάνουν την ελαστικότητά τους και να έλκονται με τις κινήσεις, προκαλώντας πόνο, αισθητικές διαταραχές και περιορισμό της λειτουργικότητας. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται για να ελαττωθεί η μηχανική τάση που ασκείται πάνω στα νεύρα, ώστε να γλιστρούν ελεύθερα μέσα στο έλυτρό τους.

3. ΙΟΝΤΟΦΟΡΕΣΗ: Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η Ιοντοφόρεση, δηλαδή η διαδερμική έγχυση, με τη χρήση γαλβανικού ρεύματος, Κορτιζόνης και Ξυλοκαϊνής πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Αυτό θα μειώσει το ενδονευρικό οίδημα στη περιοχή της συμπίεσης ή του ερεθισμού και παράλληλα με την αποσύμπιεση της, που επιτυγχάνεται μέσω των τεχνικών της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης ή άλλων δια των χεριών θεραπευτικών παρεμβάσεων, μπορούμε να επιτύχουμε ένα θετικό για τον ασθενή αποτέλεσμα, δηλαδή λειτουργικότητα απαλλαγμένη από συμπτώματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ulnar-nerve-ipsilateral-neck-flexion-with-tensioned-distal4. ΑΣΚΗΣΕΙΣ: Το θεραπευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του καρπού και των δακτύλων, συνδυαζόμενες με ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας ή σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις επιλέγετε η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επιλογή του τύπου της επέμβασης αποφασίζεται από τον θεράποντα ιατρό. Σε κάθε περίπτωση μετά το χειρουργείο ακολουθεί εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης για να κερδίσει το άκρο τη χαμένη μυϊκή του δύναμη και λειτουργικότητα. Προοδευτικά ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πρόληψη

• Αποφεύγετε δραστηριότητες που απαιτούν κάμψη του αγκώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Στη περίπτωση που χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα που χρησιμοποιείται δεν είναι χαμηλή. Μην στηρίζεται τους αγκώνες πάνω στα χέρια της πολυθρόνας.
• Αποφεύγετε να στηρίζεστε στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, για παράδειγμα όταν οδηγείται μην στηρίζεται το χέρι σας στη πόρτα του αυτοκινήτου.
• Διατηρείται τον αγκώνα σε έκταση κατά την διάρκεια του ύπνου, μην κοιμάστε πάνω του έχοντας τον αγκώνα σε κάμψη.

 

ΠΗΓΗ

Ulnar Nerve Entrapment at the Elbow (Cubital Tunnel Syndrome), 

Contributed and/or Updated by: Jay D. Keener, MD
Peer-Reviewed by: George S. Athwal, MD; Stuart J. Fischer, MD; J. Michael Wiater, MD
Διαβάστηκε 9786 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 18:31
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MT, CST, MNT

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MT, CST, MNT
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 1683 επισκέπτες και κανένα μέλος