Physio.gr

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 14:57

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οσφυαλγία μυοπεριτονιακής αιτιολογίας

acute-lower-back-pain

Συχνά ασθενείς, τοποθετώντας την παλάμη τους πάνω από το ιερό οστό και το ισχιακό όγκωμα, αναφέρουν πόνο στη μέση. Περπατούν αποφεύγοντας να φορτίσουν το επώδυνο άκρο, ενώ δεν μπορούν να βρουν μια αναπαυτική θέση για να καθίσουν. Υπάρχει περιορισμός στη κάμψη του ισχίου. Το ιερό οστό και ο κόκκυγας είναι ευαίσθητα στη ψηλάφηση.

Gluteus MaximusΠολλές μπορεί να είναι οι αιτίες πίσω από αυτά τα συμπτώματα. Μια αιτία η οποία δεν έχει τη προσοχή που αξίζει, αφορά τον μυοπεριτονιακό πόνο του Μεγάλου Γλουτιαίου μυ.

Η διαφοροποίηση του Μυοπεριτονιακού Σημείου Πυροδότησης Πόνου (trigger points - TPs) του Μεγάλου Γλουτιαίου μυ από τα αντίστοιχα των Μέσου και Μικρού Γλουτιαίου μυ, περιλαμβάνει τη θέση και το βάθος των TPs, το μοντέλο του προβαλλόμενου πόνου και τον περιορισμό του εύρος κίνησης σε συγκεκριμένες κινήσεις.

lower-cross-syndrome

  Ανατομικά ο Μεγάλος Γλουτιαίος μυ εκφύεται από την οπίσθια επιφάνεια του λαγονίου οστού, την οπίσθια επιφάνεια του ιερού οστού, τον κόκκυγα, τον ισχιοϊερό σύνδεσμο, την απονεύρωση του ιερονωτιαίου μυ και την περιτονία του μέσου γλουτιαίου μυ. Καταφύεται στη λαγονοκνημιαία ταινία και στο μηριαίο οστό. Νευρώνεται από το κάτω γλουτιαίο νεύρο (Ο5 - Ι2). Με τη σύσπαση του εκτείνει και στρέφει προς τα έξω τον μηρό, ενώ εκτείνει τον κορμό όταν ο μηρός είναι σταθερός. Μπορεί να επηρεάσει τη στάση του σώματος προκαλώντας οπίσθια περιστροφή του ανωνύμου οστού. Στη περίπτωση που έχει "κοντύνει" λόγω της ύπαρξης TPs, θα επηρεαστεί η κάμψη του ισχίου, σε αντίθεση με τους μέσο και μικρό γλουτιαίο, όπου θα επηρεαστεί η κίνηση της απαγωγής του ισχίου.

 

 

Μυοπεριτονιακό Σημείο Πυροδότησης Πόνου στον μεγάλο γλουτιαίο μυ μπορεί να προκληθεί είτε από απευθείας τραυματισμό, είτε λόγω επαναλαμβανόμενης κακής στάσης, είτε λόγω κακής εργονομίας στην εργασία ή την ξεκούραση. Έχουν διαπιστωθεί τρείς περιοχές στον μυ όπου μπορούν να εντοπισθούν, όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία, με τα ανάλογα μοντέλα προβαλλόμενου πόνου.

 

Gluteus Maximus

 

Η απελευθέρωση του Μυοπεριτονιακού Σημείου Πυροδότησης Πόνου μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:

knots

 

ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ:

pressΧρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του ο ειδικός θεραπευτής ή ένα ειδικό όργανο εφαρμόζει σταθερή πίεση με ελαφρά κυκλική φορά από έξω προς το κέντρο του TPs για 35 έως 45 δευτερόλεπτα. Η ένταση της πίεσης εξαρτάται από την αντοχή του ασθενή στο επώδυνο ερέθισμα. Η Dr Travell ονόμασε αυτήν την τεχνική "Ισχαιμική Πίεση" γιατί κατά την εφαρμογή το σημείο γίνεται λευκό λόγω της απομάκρυνσης του αίματος, ενώ με την απελευθέρωση της πίεσης κόκκινο λόγω της βίαιης επαναφοράς του αίματος. Η τεχνική επαναλαμβάνεται για 4 ή 5 φορές ανάλογα με την κρίση του θεραπευτή. Στην συνέχεια εφαρμόζεται πάγος για 5 - 10 λεπτά και διάταση του μυ ώστε να τον επαναφέρουμε στο σωστό μήκος και να αποκτήσει την φυσιολογική του ελαστικότητα.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΝΗΣ ΒΕΛΟΝΑΣ:

dryneedlingΗ τεχνική βασίζεται στην εισαγωγή και τον επαναλαμβανόμενο χειρισμό μίας αποστειρωμένης ( μίας χρήσεως ) πολύ λεπτής και ευκίνητης βελόνας στα trigger points. Η ανακούφιση από τον πόνο οφείλεται στην αντανακλαστικά και μηχανικά προκαλούμενη μυϊκή απελευθέρωση. Συνήθως μία εφαρμογή με βελόνα είναι αρκετή. Με την χρήση αυτής της τεχνικής επιταχύνουμε τα θετικά αποτελέσματα , αν και το πρώτο 24ώρο πιθανόν να προκληθούν αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με αίσθημα βάρους στη περιοχή , μούδιασμα ή πόνο. Από το δεύτερο 24ώρο και κυρίως μετά το τέταρτο επιτυγχάνουμε σημαντική μυϊκή χαλάρωση και αναλγησία η οποία συνοδεύεται από αύξηση της μυϊκής ελαστικότητας και ισχύος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε λειτουργικότητα απαλλαγμένη από συμπτώματα.

 

 

 

Σε αρκετές περιπτώσεις όπου για την συμπτωματολογία του ασθενή ενοχοποιούνται άλλοι ιστοί ή δομές της περιοχής και παρόλο τη θεραπευτική παρέμβαση ο πόνος επιμένει, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνυπάρχει και Μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης πόνου στον μεγάλο γλουτιαίο μυ και απαιτείται η απελευθέρωση του.

Διαβάστηκε 6202 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 09:52
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 5453 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Οσφυαλγία ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ