Skip to main content

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

Οι μη φυσιολογικές αλλαγές στην θέση του κεφαλιού επηρεάζουν την μυϊκή δραστηριότητα, την ιδιοδεκτικότητα, τον τρόπο της αναπνοής και τον πόνο στον αυχένα.

Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του. postureΟι ερευνητές Elżbieta Szczygieł, Natalia Fudacz, Joanna Golec, Edward Golec (Bronislaw Czech Academy of Physical Education, Kraków, Poland, Orthopedic Rehabilitation Institute, Clinical Rehabilitation Division, Motor Rehabilitation Department) σχεδίασαν μια μελέτη με σκοπό την συστηματική βιβλιογραφική αναζήτηση για την σύνθεση στοιχείων της επίδρασης της στάσης του κεφαλιού στην λειτουργία τού ανθρωπίνου σώματος: «The impact of the position of the head on the functioning of the human body: a systematic review».

Πραγματοποιήθηκε  μια συστηματική ανασκόπηση σε τρείς βάσεις δεδομένων: PubMed, Medline OVID και EBSCO, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω λέξεις κλειδιά: “πρόσθια ολίσθηση κεφαλής -forward head”, "στάση -posture", "θέση -position" και "αυχένας -neck". Για την ανάλυση επιλέχθηκαν επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν μετά το 2013. Συνολικά 16 μελέτες ταίριαξαν με τα κριτήρια εισαγωγής σε αυτή την συστηματική ανασκόπηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θέση του κεφαλιού έχει σημαντική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι μη φυσιολογικές αλλαγές στην θέση του κεφαλιού επηρεάζουν την μυϊκή δραστηριότητα, την ιδιοδεκτικότητα, τον τρόπο της αναπνοής και τον πόνο στον αυχένα. Πρόκειται για την πρώτη συστηματική ανασκόπηση που σχετίζει την θέση του κεφαλιού με την λειτουργικότητα του σώματος, και αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην καθημερινή θεραπευτική πρακτική.

Πηγή

International Journal of Occupational Med & Environ Health. 2020;33(5):559-68.

Τελευταία άρθρα