Skip to main content

Ιδιοπαθής Σκολίωση - Μια "δεμένη" σπονδυλική στήλη

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Bodywork and Movement Therapies. Στο άρθρο αυτό περιγράφονται συνηθισμένα πατέντα μυοπεριτονιακής ασυμμετρίας, που αφορούν τρείς περιπτώσεις ενηλίκων με ιδιοπαθή σκολίωση, με σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα, που δεν είχαν ωστόσο αντιμετωπισθεί χειρουργικά, ενώ εμφάνιζαν χρόνιο πόνο.

triggerpoints1a

Παρόλο που κατά την κλινική αξιολόγηση δεν εντοπιζόντουσαν στους παρασπονδυλικούς μύες μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points – TrPs), διαπιστώθηκε ότι εκείνοι οι μύες που ήταν εμφανώς υπεύθυνοι για την εμφάνιση του πόνου στη θωρακική - οσφυϊκή περιοχή, ευρίσκοντο σε απόσταση από τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον οι περιτονιακές ασυμμετρίες που παρατηρήθηκαν σε αυτούς τους μύες «έδεναν» τη σπονδυλική στήλη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούνται τα πλάγια κυρτώματα της.

Μέσα από την κλινική αξιολόγηση διαπιστώθηκε επίσης ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενείς, εμφάνιζαν σημαντική χαλαρότητα στους συνδέσμους, γεγονός που συνεισφέρει στην δημιουργία των σκολιωτικών κυρτωμάτων. Η θεραπεία επικεντρώθηκε στην απελευθέρωση των TrPs που ήταν υπεύθυνα γα τον πόνο, στην απελευθέρωση των περιορισμών της εμπλεκόμενης περιτονίας, και αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των εμπλεκομένων αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης ήταν σημαντική ανακούφιση του μακροχρόνιου πόνου. Ως εκ τούτου τεκμηριώνεται η διαγνωστική υπόθεση ότι οι μυοπεριτονιακές ασυμμετρίες μαζί με τους λειτουργικούς περιορισμούς, σε ένα βαθμό είναι υπεύθυνες για τον πόνο σε ενήλικες με σημαντικά triggerpointsσκολιωτικά κυρτώματα. Η θεραπευτική προσέγγιση βασιζόμενη στην απελευθέρωση των TrPs, την αποκατάσταση των περιορισμών στη περιτονία, παράλληλα με την αποκατάσταση της δυσλειτουργία στις εμπλεκόμενες αρθρώσεις , φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του χρόνιου, αλλά και του οξύ πόνου σε ενήλικες με σκολίωση που δεν έχει αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Οι διαπιστώσεις της μελέτης αυτής ενισχύουν εν μέρει την υπόθεση που έχει διατυπωθεί από τον Dr John Upledger σχετικά με την αιτιολογία της Ιδιοπαθούς σκολίωσης. Η Ιδιοπαθής σκολίωση θεωρείτε αγνώστου αιτιολογίας. Ο Dr Upledger αποδίδει την αιτία εμφάνισης της σε περιορισμούς μέσα στο Κρανιοϊερό σύστημα και τη περιτονία.  Η προσαρμογή αυτών των συστημάτων σε πρότυπα τάσης, μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα στη δημιουργία και την διατήρηση της σκολίωσης.

ΠΗΓΗ New articles in Journal of Bodywork and Movement Therapies available on ScienceDirect Journal of Bodywork and Movement Therapies New Articles in Press, 12 June-18 June 2013 Available online 14 June 2013 Lucy Whyte Ferguson

(Lucy Whyte Ferguson, D.C., El Prado/Taos, NM, USA, University of New Mexico School of Medicine: Pain Center, Albuquerque, NM, USA, Project ECHO Chronic Pain and Headache Management, Albuquerque, NM, USA.)

Τελευταία άρθρα