Skip to main content

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

Ο επαναλαμβανόμενος πόνος στην μέση προκαλεί σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο. Παρά τις επενδύσεις και τις αυξημένες δαπάνες παγκοσμίως για την υγεία, παρατηρείται ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αυξάνεται σταθερά η επιβάρυνση σε συναισθηματικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που επιφέρει  η ανικανότητα την οποία προκαλεί ο πόνος στην μέση.

back pain4Δύο στους τρεις ανθρώπους που ανάρρωσαν πρόσφατα από επεισόδιο οσφυαλγίας, θα βιώσουν  επανεμφάνιση του πόνου μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα σε χρονική διάρκεια και να επιβαρύνουν τον ασθενή, αλλά και το σύστημα υγείας, περισσότερο σε σχέση με την αρχική εμφάνιση της πάθησης, προκαλώντας σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες. Στις Η.Π.Α. τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού χρόνου που χάνεται από την εργασία και το 84% του συνολικού κόστους ιατρικής περίθαλψης. Επομένως, η πρόληψη από τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ατομικό, κοινωνικό, και οικονομικό επίπεδο.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές: Giovanni E. Ferreira -PhD, Chung-Wei Christine Lin -PhD, Matthew L. Stevens -PhD, Mark J. Hancock -PhD, Jane Latimer -PhD, Patrick Kelly -PhD, Trish Wisbey - Roth -MPhysio (Sports Physio) και Chris G. Maher - DMedSc, πραγματοποίησαν μια τυχαία ελεγχόμενη μελέτη, με τίτλο: «Exercise Is Medicine, But Perhaps Not for Preventing Low Back Pain: A Randomized Trial of Exercise and Education to Prevent Low Back Pain Recurrence». Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσουν εάν ένα πρόγραμμα ασκήσεων και εκπαίδευσης είναι πιο αποτελεσματικό από ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο για την πρόληψη της επανεμφάνισης της οσφυαλγίας.

Μέθοδος

Στην μελέτη συμμετείχαν ασθενείς 18 ετών και άνω, που είχαν αναρρώσει από επεισόδιο οσφυαλγίας μια εβδομάδα πριν, και επιλέχθηκαν από δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψής και την κοινότητα. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν είτε για να ακολουθήσουν12 εβδομάδες άσκησης και εκπαίδευσης (8 εποπτευόμενες συνεδρίες ασκήσεων και 3 ατομικές συνεδρίες), είτε ως ομάδα ελέγχου λαμβάνοντας ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο. Το βασικό ζητούμενο ήταν ο χρόνος υποτροπής κατά την περίοδο του ενός έτους παρακολούθησής τους. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα ήταν ο χρόνος υποτροπής που οδήγησε σε περιορισμό της δραστηριότητας, η αναζήτηση θεραπευτικής φροντίδας και ο χρόνος απουσίας από την εργασία.

Αποτελέσματα

back pain6Η αρχική σχεδίαση ήταν να συμπεριληφθούν 160 άτομα, αλλά τελικά συμπεριελήφθησαν 111 (57 στην ομάδα άσκηση και εκπαίδευση  και 54 στην ομάδα ελέγχου). Στο τέλος του χρόνου παρακολούθησης,  36 συμμετέχοντες από την ομάδα άσκησης και εκπαίδευσης (63%) και 31 από την ομάδα ελέγχου (57%) είχαν εμφανίσει υποτροπή στην οσφυαλγία. Μεταξύ των δύο ομάδων, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στον χρόνο  επανεμφάνισης του πόνου. Επίσης, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική επίδραση για κανένα από τα δευτερεύοντα αποτελέσματα.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, μεταξύ των ατόμων που ανάρρωσαν πρόσφατα από οσφυαλγία η άσκηση και η εκπαίδευση δεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής, σε σύγκριση με την παροχή εκπαιδευτικού φυλλαδίου. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι εκτιμήσεις του αποτελέσματος της μελέτης ενδέχεται να είναι ανακριβείς λόγω του μικρού δείγματος των συμμετεχόντων. Επίσης, τα ευρήματα αυτής της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με εκείνα μιας πρόσφατης συστηματικής ανασκόπησης (Prevention of Low Back Pain A Systematic Review and Meta-analysis, Daniel Steffens -PhD, Chris G. Maher -PhD, Leani S. M. Pereira -PhD; et al), που έδειξε ότι η άσκηση και η εκπαίδευση είναι πιο αποτελεσματικές από τις ελάχιστες παρεμβάσεις στην πρόληψη της επανεμφάνισης πόνου στην μέση.   

Η μελέτη που εξετάζουμε διαφέρει από προηγούμενες ως προς την διάρκεια και την δόση της παρέμβασης, αλλά και τον ορισμό της υποτροπής. Ως εκ τούτου, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Πηγή

J Orthop Sports Phys Ther 2021; 51 (4): 188–195. doi: 10.2519/jospt.2021.10187

Τελευταία άρθρα