Hits: 10
19 Ιανουαρίου 2020
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ: ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΠΟΝΟΙ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΦΕΛΗ!

Καθώς μεγαλώνουμε στην ηλικία, μειώνεται και η ικανότητα μας να πιάσουμε τα δάκτυλα των ποδιών. Η προσπάθεια να τεντωθούμε για να τα φτάσουμε απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι στο παρελθόν. Παρόλο, που είναι βολικό να υποθέσουμε ότι η απώλεια της ευελιξίας είναι απλά το κόστος της ηλικίας, αυτή η απώλεια μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και την στάση του σώματος.

iStock-168502618-300x200

Καθώς μεγαλώνουμε στην ηλικία, μειώνεται και η ικανότητα μας να πιάσουμε τα δάκτυλα των ποδιών. Η προσπάθεια να τεντωθούμε για να τα φτάσουμε απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι στο παρελθόν. Παρόλο, που είναι βολικό να υποθέσουμε ότι η απώλεια της ευελιξίας είναι απλά το κόστος της ηλικίας, αυτή η απώλεια μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και την στάση του σώματος. Ακόμη μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε χρόνιο πόνο.

posterior-pelvic-tilt-12

Για παράδειγμα, μειωμένη ελαστικότητα στους γαστροκνήμιους μύες, στην πίσω επιφάνεια του μηρού, μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της λεκάνης, που ενδέχεται να οδηγήσει σε πόνο στη μέση. Η έλλειψη ελαστικότητας επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ευπάθεια στους τραυματισμούς.

«Γενικά, πολλοί από εμάς έχουν κακή στάση και μειωμένο εύρος κίνησης», λέει ο Dr Lauren Elson, καθηγητής στη Φυσική Ιατρική καιRotated-Pelvis Αποκατάσταση της Ιατρικής Σχολής του Harvard.

Πως μπορεί να βελτιωθεί η ελαστικότητα;

Αν είστε από εκείνους που είτε αποφεύγουν τις ασκήσεις, είτε περνάτε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μπροστά από ένα υπολογιστή, οι διατάσεις θα πρέπει να αποτελούν μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας. Στη πραγματικότητα πρόκειται για απλές και εύκολες κινήσεις.
«Οι διατάσεις δεν απαιτούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απλά μας βγάζουν από την στάση που διατηρούμε για πολύ ώρα, παίρνοντας βαθιές αναπνοές και μετακινώντας τις αρθρώσεις μας σε πλήρες εύρος κίνησης», λέει ο Dr Elson.

Τρείς είναι οι βασικοί τύποι διατάσεων, που βοηθούν την ευελιξία. Όλοι είναι εύκολο να ενσωματωθούν στη καθημερινότητα.

Δυναμικές διατάσεις πριν την άσκηση

Στο παρελθόν οι οδηγίες ήταν πριν την άσκηση να προηγούνται διατάσεις για να προετοιμάσουν τις αρθρώσεις για δράση. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Η έρευνα έδειξε ότι διατάσεις για 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, μπορεί να μειώσουν την μυϊκή ισχύ, επιδρώντας αρνητικά στην άσκηση που ακολουθεί.
Αντ' αυτού, προτείνονται οι δυναμικές διατάσεις. Αυτές θα προετοιμάσουν τους μύες χωρίς να έχουν αρνητική επίδραση στην ισχύ τους. Οι δυνstretchingαμικές διατάσεις είναι απλές κινήσεις που ενεργοποιούν τους μύες και τις αρθρώσεις μέσα από το φυσιολογικό εύρος κίνησης τους. Τέτοια παραδείγματα είναι οι κυκλικές κινήσεις των ώμων, οι περιστροφές των χεριών ή βυθίσεις από την μια πλευρά στην άλλη. Ανάλογα με τις δραστηριότητες επιλέγεται και τις δυναμικές διατάσεις, αν για παράδειγμα πρόκειται να τρέξετε ή να παίξετε τένις, επικεντρωθείτε σε δυναμικές διατάσεις, δηλαδή σε κινήσεις παρόμοιες με αυτές που θα εκτελέσετε κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σας.

Στατικές διατάσεις μετά την άσκηση

«Η καλύτερη στιγμή για διατάσεις με σκοπό την επιμήκυνση είναι μετά την προπόνηση», λέει ο Dr Elson. Τότε είναι η στιγμή να εκτελέσετε στατικές διατάσεις, εκείνες δηλαδή στις οποίες διατηρείτε μια στάση για 30 δευτερόλεπτα. Οι στατικές διατάσεις πρέπει να γίνονται ήπια, χωρίς αναπήδηση, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό.

Επιλέξτε το σωστό επίπεδο διάτασηςsuterh-victor-santa-maria-3116-6483

Το επίπεδο των διατάσεων που θα επιλέξετε εξαρτάται από το βασικό επίπεδο κινητικότητας που έχετε. Οι διατάσεις μπορούν να γίνουν με διαφορετικό βαθμό έντασης, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόμου. Δηλαδή πιο εύκολες ή πιο απαιτητικές με βάση τη φυσική κατάσταση. Κατά τις διατάσεις δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις. Η αίσθηση πρέπει να είναι επιμήκυνση του μυός.

Πηγή

Harvard Health Blog » Stretching: Less pain, other gains - Harvard Health Blog

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MSc
Φυσικοθεραπευτής

Τελευταία άρθρα

 • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

  Με τον όρο «σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο» περιγραφεται ο ερεθισμός και η φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου καθώς διέρχονται από τον υποακρωμιακό χώρο, με αποτέλεσμα πόνο, αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης στην περιοχή του ώμου.

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Η μελέτη της "οσφυαλγίας των αστροναυτών" είναι ικανή να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της οσφυαλγίας στη Γη!

 • ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ    (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

  Συχνότητα πόνου στον αυχένα σε σχέση με την ημικρανία και τον πονοκέφαλο τάσης: μια πληθυσμιακή μελέτη

 • Physio - Νέος Ιστότοπος

  Physio - Νέος Ιστότοπος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Με την πεποίθηση ότι ο ενημερωμένος ασθενής είναι εκείνος που μπορεί να αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αποκατάστασή του, προχωρήσαμε στην ανανέωση της ιστοσελίδας μας.

 • Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  Συχνές ερωτήσεις για το Λεμφοίδημα

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Συχνές ερωτήσεις

  Δευτεροπαθές λεμφοίδημα: Η εμφάνισή του είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση καρκίνου (βλάβη λεμφαγγείων, εκτομή λεμφαδένων), που επιδεινώνεται από την ακτινοθεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το δευτεροπαθές λεμφοίδημα είναι αποτέλεσμα οξείας λοίμωξης από δάγκωμα ερπετού, ή  τσίμπημα μολυσμένου εντόμου.

 • «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  «Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Ο Φυσικοθεραπευτής Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MSc ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο με θέμα: «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία», που διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και την A' Παθολογική Ογκολογική κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α. "Άγιος Σάββας" που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου 2018, στο ξενοδοχείο Hilton, στην Αθήνα.

 • Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Δυνατότητες και όρια

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Φυσικοθεραπεία στη Μ.Ε.Θ.

  Στα περισσότερα νοσοκομεία των αναπτυγμένων χωρών, η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο ακριβής ρόλος που καλείται να παίξει η φυσικοθεραπεία προς όφελος των ασθενών της Μ.Ε.Θ. ποικίλει σημαντικά από μονάδα σε μονάδα.

 • Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Οι επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες.

 • Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  Μαστεκτομή - Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης Λεμφοιδήματος - Αποκατάσταση

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Καρκίνος του Μαστού

  Μετά από μαστεκτομή δεν θα παρουσιάσουν όλες οι γυναίκες Λεμφοίδημα. Το είδος του χειρουργείου και η εν συνεχεία θεραπευτική αγωγή είναι καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση του Λεμφοιδήματος.

 • Μάλαξη και καρκινικός πόνος

  Μάλαξη και καρκινικός πόνος

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ογκολογική αποκατάσταση - Φυσικοθεραπεία

  Ο πόνος, η κόπωση και η μειωμένη λειτουργικότητα που βιώνουν οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, ως συμπτώματα, είναι καλά τεκμηριωμένα. Η παρηγορητική φροντίδα έχει επισημανθεί από καιρό ως μέσο αντιμετώπισης αυτών των δυσμενών επιδράσεων, που είναι συχνά συνδεδεμένες τόσο με την ίδια τη νόσο, όσο και με τη θεραπεία της.  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 904 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.