Physio.gr

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008 00:00

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ

exercise1

 

 

Στη καθημερινότητα το σώμα μας δεν χρειάζεται να «εργάζεται» εντατικά. Τις περισσότερες φορές του αρκεί μια μέτριας έντασης επιβάρυνση, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τι γίνεται όμως με τους «αθλητές του σαββατοκύριακου»;

Σε αυτή τη κατηγορία των ανθρώπων είναι πολύ συχνοί οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, που οφείλονται στην ελλιπή προετοιμασία του σώματος να ανταποκριθεί σε έντονες και οριακές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά πάλι, αυτοί οι άνθρωποι πιθανόν να μη μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο που απαιτείται σε κάποιο γυμναστήριο. Μήπως τότε πρέπει να αποσυρθούν από το άθλημα – χόμπι που τους ευχαριστεί; 

Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Θα πρέπει να επιλέξουν έναν «έξυπνο» τρόπο προετοιμασίας του σώματος, μέσα στη καθημερινότητα τους, σε συνδυασμό με τη απαραίτητη προθέρμανση και αποθεραπεία μετά από την αθλητική δραστηριότητα.

Σκοπός της προετοιμασίας θα είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργικότητα του σώματος. Δηλαδή η αρμονία των κινήσεων ή αν προτιμάτε πόσο εύκολα κινείται ένα μέρος του σώματος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτόν τα μηχανικά φορτία μοιράζονται σε μεγαλύτερη επιφάνεια, άρα υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση, και μεγαλύτερη ανοχή σε πιθανό τραυματισμό. 

Παρακάτω θα περιγράψω ένα πρόγραμμα ασκήσεων, που ανταποκρίνεται στα προηγούμενα:

ΟΔΗΓΙΕΣ 

-  Δοκιμάστε και τις έξι στάσεις. Επιλέξτε μόνον εκείνες που σας είναι βολικές (πιθανόν τις τρεις από τις έξι). Εκτελέστε τις ασκήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες για δύο λεπτά / μία ή δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Η κάθε άσκηση εκτελείτε με αργό ρυθμό.
-  Μετά το τέλος των δύο εβδομάδων, δοκιμάστε ξανά τις έξι στάσεις. Επιλέξτε πάλι μόνον εκείνες που είναι βολικές (τώρα μπορεί να είναι οι πέντε από τις έξι). Εκτελέστε το πρόγραμμα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.
- Μετά το τέλος άλλων δύο ακόμα εβδομάδων, δοκιμάστε ξανά τις έξι στάσεις, και επαναλαμβάνεται η παραπάνω διαδικασία.
-  Όταν κατορθώσετε να επιτύχετε και τις έξι στάσεις, εκτελέστε το πρόγραμμα σύμφωνα με τις οδηγίες για δύο ακόμα εβδομάδες.
- Στη συνέχεια μπαίνετε στο πρόγραμμα συντήρησης. Εκτελείτε όλες τις στάσεις αρκετές φορές την εβδομάδα.
- Αυτή η σειρά μπορεί να επαναληφθεί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Αν κάποια στάση πάψει να είναι βολική, την εξαιρούμε και επανερχόμαστε στο πρόγραμμα των δύο λεπτών / μία ή δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, μέχρι να γίνει ξανά άνετη.


ΣΤΑΣΗ 1 και 2

hip-crossoveraskiseis-gumnastikis

 

 

Αρχική θέση ύπτια. Τα χέρια έρχονται πάνω από το κεφάλι. Τα ισχία κάμπτονται αλλά όχι τα γόνατα. Πλάγια κάμψη όλου του σώματος προς την μία πλευρά. ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ. Αργά αφήνουμε αυτή τη στάση. Επανάληψη της άσκησης από την αντίθετη πλευρά. ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ (2) ΛΕΠΤΑ.

ΣΤΑΣΗ 3 και 4

diatasi-platis

Ξαπλώστε στο πλάι. Λυγίστε το επάνω πόδι, ενώ συγκρατείτε το κάτω σε ευθεία. Στροφή του κορμού προς την αντίθετη πλευρά, ενώ ταυτόχρονα το δεξί χέρι πιέζει ελαφρά το αντίθετο λυγισμένο γόνατο.
ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ( 2 ) ΛΕΠΤΑ
Επανάληψη της άσκησης από την αντίθετη πλευρά.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ( 2 ) ΛΕΠΤΑ

ΣΤΑΣΗ 5

exercise2

Αρχική θέση ύπτια. Λυγίζουμε και τα δύο κάτω άκρα ταυτόχρονα προς το στήθος, ενώ προσπαθούμε να φέρουμε το πηγούνι ανάμεσα στα πόδια.
ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ( 2 ) ΛΕΠΤΑ

ΣΤΑΣΗ 6

Ξαπλώστε στο ένα πλάι.Τα χέρια πάνω από το κεφάλι και τα πόδια τεντωμένα. Κλίση ολόκληρου του σώματος προς τα πίσω σαν τόξο. ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ (2) ΛΕΠΤΑ.
Επανάληψη από το άλλο πλάι .
ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ (2) ΛΕΠΤΑ

Διαβάστηκε 2332 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 10:24
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MT, CST, MNT

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MT, CST, MNT
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 1484 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗ Άσκηση ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ