Physio.gr

Σάββατο, 24 Μαΐου 2003 00:00

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

photo rehab2

Η αποκατάσταση του βαρέως πάσχοντος ασθενούς μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής εφόσον εκπληρωθούν δύο προφανείς στόχοι:

1. Η επιβίωση.
2. Η πρόληψη ή ελαχιστοποίηση πιθανής αναπηρίας.

Έχοντας επιτύχει στην βελτίωση των ποσοστών της επιβίωσης, είναι πλέον αναγκαιότητα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην μελέτη εκείνων των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη έκβαση της πορείας του βαρέως πάσχοντος ασθενούς. Δηλαδή την ποιότητα της ζωής τους, την λειτουργικότητα, καθώς επίσης το ψυχολογικό αποτέλεσμα του τραυματισμού, όπως αυτό εκφράζεται με τη κατάθλιψη και την μετατραυματική διαταραχή άγχους.

Η αποκατάσταση είναι μία διαδικασία με τελικό στόχο την μεγίστη δυνατή σωματική, ψυχολογική και κοινωνική επανένταξη του ασθενή. Η αντίδραση του μόλις ξεπεράσει το shock του τραυματισμού εξαρτάται από το δείκτη ευφυίας του, τη ηλικία και την ψυχοσύνθεση του. Για να του δοθεί η μέγιστη βοήθεια στη φάση αυτή της ψυχολογικής και φυσικής αναπροσαρμογής απαραίτητη και βασική προϋπόθεση είναι η προσέγγιση από ομάδα ειδικών. Ο διευθυντής της ομάδας είναι ο συντονιστής των δραστηριοτήτων του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Είναι ο βασικός υπεύθυνος για την δημιουργία της ατμόσφαιρας ελπίδας και αυτοπεποίθησης για να υπάρξει επιτυχής έκβαση του προγράμματος αποκατάστασης.
Η ομάδα αποτελείται:
· Ιατρούς <Ιατρική φροντίδα>
· Φυσικοθεραπευτές <Ανάδειξη της υπάρχουσας λειτουργικότητας, "κτυπάει" την πόρτα σε νέες , πρόληψη - διατήρηση του σώματος στην καλύτερη δυνατή κατάσταση>.
· Νοσηλευτές <Κατακλίσεις, νοσηλευτική φροντίδα>.
· Εργασιοθεραπευτές <Δίνουν πρακτική αξία στην βελτίωση των δεξιοτήτων των ασθενών>.
· Λογοθεραπευτές <Βελτίωση του λόγου αν χρειάζεται>.
· Κοινωνικούς Λειτουργούς < Επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο, διαμόρφωση συνθηκών προσαρμογής στο σπίτι, εργασία, κ.λπ.>.
· Ψυχολόγο <Υποστήριξη του ασθενή και του περιβάλλοντος>.

Ο ασθενής δεν ανήκει σε κανέναν από τις παραπάνω ειδικότητες. Όλοι όσοι αποτελούν την ομάδα πρέπει να εργασθούν ισότιμα για την επανένταξη του στο κοινωνικό σύνολο.
Η ομαδική εργασία για να είναι επιτυχής απαιτεί την συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης του έργου που προσφέρει η κάθε ειδικότητα, παράλληλα με την κατανόηση του σκοπού και του τρόπου δουλείας της, χρειάζεται όμως και το κατάλληλο περιβάλλον. Το νοσοκομείο εκείνο, όπου θα μπορέσει να υποδεχτεί τον ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση και μέσα από την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση θα τον επανεντάξει χρήσιμο στο κοινωνικό σύνολο.

Κατά την γνώμη μου η μοναδική αιτία ανυπαρξίας ειδικευμένου νοσοκομείου με τις παραπάνω προϋποθέσεις στην Ελλάδα είναι η γνωστή αναβλητικότητα της ελληνικής κοινωνίας, που φυσικά εκφράζεται μέσο της πολιτείας. Ούτε το κόστος της υλικοτεχνικής υποδομής τέτοιας μονάδας είναι απαγορευτική, ενώ υπάρχουν επιστήμονες εδώ στην χώρα μας γνώστες της λογικής της αποκατάστασης. Κάθε χρόνο υπάρχουν πάνω από 30.000 τραυματίες λόγω τροχαίων ατυχημάτων, από αυτούς περίπου 300 άτομα, αντιμετωπίζουν την τετραπληγία ή την παραπληγία σαν αποτέλεσμα του τραυματισμού τους.

Είναι τραγικό να δίνεται μάχη στα γενικά νοσοκομεία για να σωθεί η ζωή του ασθενή, ενώ στην συνέχεια να αφήνεται ανάπηρος στην τύχη μίας ανίσχυρης, οικονομικά επιβαρημένης οικογένειας. 
Η αναπηρία δεν είναι ιατρικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα. Η επιστήμη έχει δώσει λύσεις, <σε λίγο προετοιμάζεται να επιλύσει ακόμα σοβαρότερα προβλήματα, που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν άπιαστα>, μπορούμε να πούμε το ίδιο για την πολιτεία; 

Διαβάστηκε 48219 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 10:49
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MT, CST, MNT

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MT, CST, MNT
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3813 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ treatments Αναπνευστική φυσικοθεραπεία Θεραπείες ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ