
Κυριακή, 24 Μαΐου 2020 11:41
ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (Myofascial Release)
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΗ τεχνική της Μυοπεριτονιακής Απελευθέρωσης (Myofascial Release), για πρώτη φορά περιγράφεται από τον Andrew Taylor Still και τους μαθητές του. Είναι ένα σύστημα διάγνωσης και θεραπείας, που μέσω της συνεχής ανατροφοδότησης (feedback) της ψηλάφησης, επιτυγχάνει την απελευθέρωση των μυοπεριτονιακών ιστών (Fascia: The Tensional Network of the Human Body, 2012). Εφαρμόζεται με εξειδικευμένους αργούς και ήπιους χειρισμούς, συνεχούς πίεσης σε επώδυνες περιοχές ή περιοχές με δυσλειτουργία. Στόχος των χειρισμών είναι η διάταση, η αποκατάσταση της ελαστικότητας και η απελευθέρωση περιορισμών στην περιτονία.
Διαβάστηκε 1028 φορές
Κατηγορία
Manual Therapy
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 10:56
ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ;
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΗ Χειροθεραπεία (Manual Therapy), είναι η θεραπευτική προσέγγιση, όπου ο εκπαιδευμένος θεραπευτής με την χρησιμοποίηση των χεριών του προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά χρησιμοποιώντας ήπιους χειρισμούς να αποκαταστήσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια μέθοδος, με ήπιους χειρισμούς, που εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή, σε διάφορα σημεία του σώματος – κυρίως στα οστά του κρανίου, του προσώπου, στη σπονδυλική στήλη και στο ιερό οστού – με σκοπό να εκτιμήσει αλλά και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο λειτουργούν ο Εγκέφαλος και ο Νωτιαίος Μυελός. Υπάρχει χρησιμότητα ενσωμάτωσης τεχνικών της Κρανιοϊερής Θεραπείας στη Χειροθεραπεία;
Διαβάστηκε 916 φορές
Κατηγορία
Manual Therapy
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 11:09
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ-ΣΠΛΑΧΝΩΝ
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΝέα ευρήματα αποσαφηνίζουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των σπλάχνων! Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Flinders University, αναγνώρισαν συγκεκριμένο τύπο αισθητικών νεύρων με απολήξεις στα σπλάχνα και πως αυτά μπορούν να επικοινωνούν με τον νωτιαίο μυελό, μεταδίδοντας αλγαισθητικά ερεθίσματα δυσφορίας προς τον εγκέφαλο.
Διαβάστηκε 1188 φορές
Κατηγορία
Σπλαχνική κινητοποίηση
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 08:40
ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΗ!
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΤα μοντέλα δυσλειτουργίας στην ευθυγράμμιση της δομής, έχουν σημαντική αποδοχή και εξέλιξη γιατί στηρίζονται στο κυρίαρχο Βιοϊατρικό και Βιομηχανικό μοντέλο. Σε οποιοδήποτε μηχανικό σύστημα, εάν τα συντονισμένα κινούμενα μέρη δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα, το κινούμενο σύστημα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Αυτή η αναποτελεσματικότητα μπορεί τελικά να οδηγήσεις σε βλάβη και κατάρρευση. Η άποψη αυτή φαίνεται λογική και έχει εφαρμοστεί εκτενέστατα σε εκείνους τους κλάδους της ιατρικής που ασχολούνται με τον μυοσκελετικό πόνο. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα είναι πιο περίπλοκο από μια απλή μηχανή.
Διαβάστηκε 1091 φορές
Κατηγορία
Manual Therapy
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 10:10
ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΙΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΤουλάχιστον δυο δεκαετίες γνωρίζουμε πως σε καταστάσεις χρόνιου πόνου, υπάρχει ανακολουθία στην κλινική απεικόνιση μεταξύ της βλάβης ιστού που βλέπουμε και στην συμπτωματολογία του ασθενή. Δηλαδή ενδέχεται στην κλινική απεικόνιση ο ασθενής να φαίνεται με βαριά οστεοαρθρίτιδα χωρίς να πονά ή να εμφανίζει μια εντελώς φυσιολογική ακτινογραφία με έντονο πόνο. Εντούτοις, οι κλινική απεικόνιση συχνά ερμηνεύεται ως αιτία πόνου, οδηγώντας σε ιατρικές και χειρουργικές παρεμβάσεις. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά δεν είναι αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων.
Διαβάστηκε 914 φορές
Κατηγορία
Manual Therapy
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 08:48
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΕΝΤΕΡΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ)
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΣτη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ιατρική στη προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα τα διαφορετικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος τα κατηγοριοποίησε. Ωστόσο, σήμερα όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι τα διαφορετικά συστήματα του σώματος συνδέονται μεταξύ τους, ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν πλήρως κατανοητά μεμονωμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνδεση του εγκεφάλου με το έντερο.
Διαβάστηκε 1751 φορές
Κατηγορία
Σπλαχνική κινητοποίηση
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 13:08
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΜΥΪΚΟΣ ΣΠΑΣΜΟΣ
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΟ προστατευτικός μυϊκός σπασμός λειτουργεί ως φρένο, που ακινητοποιεί συγκεκριμένη περιοχή του σώματός, είτε λόγω πόνου, είτε όταν αποτυγχάνει ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του σώματός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη δράση επιβαρυντικών παραγόντων, όπως είναι για παράδειγμα ένας τραυματισμός στη περιοχή ή επαναλαμβανόμενη κακή στάση του σώματος. Ο ρόλος του είναι να προστατεύσει τη περιοχή από πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο.
Διαβάστηκε 1692 φορές
Κατηγορία
Manual Therapy
Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 08:26
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΤο Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή Σπαστική εντεροκολίτιδα είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, κοιλιακή δυσφορία, κοιλιακή διάταση (φούσκωμα) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου απουσία κάποιας οργανικής νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την κένωση. Μπορεί να εμφανισθεί υπό τη μορφή διάρροιας ή δυσκοιλιότητας, ή με εναλλαγή αυτών. Επίσης το ΣΕΕ δύναται να παρουσιασθεί έπειτα από μία λοίμωξη ή μία στρεσογόνο κατάσταση.
Διαβάστηκε 1489 φορές
Κατηγορία
Σπλαχνική κινητοποίηση
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 19:17
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΑποκατάσταση Μυοσκελετικών Συμβάντων: Η ομιλία μου στην Ημερίδα «Η καλή υγεία είναι στο χέρι μας», που οργάνωσε η Επιτροπή Υγείας της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Rotary, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στην Αθήνα.
Διαβάστηκε 2064 φορές
Κατηγορία
Manual Therapy
Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 10:20
ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ!
Άρθρο του Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MScΤο ανθρώπινο έντερο είναι επενδεδυμένο με περισσότερα από 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα - είναι ουσιαστικά ένας εγκέφαλος από μόνο του (εντερικός εγκέφαλος). Το έντερο επικοινωνεί με τον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος που, μέσα σε περίπου 10 λεπτά, τον ενημερώνει για τις ανάγκες του. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το έντερο έχει πολύ πιο άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλο, μέσω ενός νευρικού κυκλώματος που του επιτρέπει να μεταδίδει σήματα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία, τις διατροφικές διαταραχές, ακόμη για την κατάθλιψη και τον αυτισμό - οι οποίες έχουν συνδεθεί με ένα δυσλειτουργικό έντερο.
Διαβάστηκε 2108 φορές
Κατηγορία
Σπλαχνική κινητοποίηση