Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 03:00

ΕΜΒΟΕΣ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ

Rate this item
(0 votes)

Οι εμβοές ή βουητό στα αυτιά, είναι η αίσθηση ήχου στα αυτιά ή το κεφάλι, που δεν προκαλείται από εξωτερική πηγή. Ο ήχος μπορεί να είναι κάθε τόνου ή τύπου, συνεχής ή διακεκομμένος. Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους αναφέρει περιστασιακές εμβοές, ενώ ένας στους διακόσους έχει τόσο έντονες εμβοές, ώστε να διαταράσσεται η ποιότητα της ζωής.

 

ΕΜΒΟΕΣ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ


Οι εμβοές ή βουητό στα αυτιά, είναι η αίσθηση ήχου στα αυτιά ή το κεφάλι, που δεν προκαλείται από εξωτερική πηγή. Ο ήχος μπορεί να είναι κάθε τόνου ή τύπου, συνεχής ή διακεκομμένος. Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους αναφέρει περιστασιακές εμβοές, ενώ ένας στους διακόσους έχει τόσο έντονες εμβοές, ώστε να διαταράσσεται η ποιότητα της ζωής.
Φυσιολογικά ο ήχος που προκαλείται από εξωτερική πηγή περνάει στο αυτί από το ακουστικό κανάλι, δημιουργεί δονήσεις που μεταφέρονται από το τύμπανο του αυτιού στό κοχλία του αυτιού, που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Οι δονήσεις αυτές ενεργοποιούν τριχοειδή αισθητικά κύτταρα στο κοχλία, δημιουργώντας νευρικά ερεθίσματα που ταξιδεύουν μέσω του ακουστικού νεύρου προς τον εγκέφαλο. Η περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ακοή είναι ο κροταφικός λοβός. Το ακουστικό κέντρο στον κροταφικό λοβό αναγνωρίζει ήχους ενώ προσδιορίζει τον τόνο και την ένταση.

Οι εμβοές ή βουητό στα αυτιά, είναι η αίσθηση ήχου στα αυτιά ή το κεφάλι, που δεν προκαλείται από εξωτερική πηγή.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να τις προκαλέσουν. Η περισσότερο συνηθισμένη αιτία είναι δυσλειτουργία των αισθητικών νευρικών κυττάρων του εσωτερικού των αυτιών που μεταφέρουν τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Οι εμβοές συνήθως συνοδεύονται από μείωση της ακοής. Για τον λόγο αυτό συναντάται περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου έχουν μειωμένη ακοή λόγω ηλικίας. Εργαζόμενοι εκτεθειμένοι σε δυνατούς ήχους (π.χ. μουσικοί, εργάτες, κ.α.), είναι επιρρεπείς να εμφανίσουν εμβοές. Άλλες πιθανές αιτίες είναι:

> Ωτοσκλήρυνση, μια κατάσταση όπου ένα μικρό οστό στο μέσο αυτί ακινητοποιείται.
> Μόλυνση και φλεγμονή στο αυτί.
> Κερί μέσα στο αυτί.
> Ακουστικό νεύρωμα, καλοήθες όγκος του ακουστικού νεύρου, που μεταφέρει τα ερεθίσματα από το εσωτερικό του αυτιού στον εγκέφαλο.
> Υψηλές δόσεις φαρμάκων όπως ασπιρίνη, κινίνο και κάποια αντιβιοτικά.
> Αναιμία.
> Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. 
> Υποθυρεοειδισμός.
> Καρδιολογικά και αγγειολογικά προβλήματα.
> Υπέρταση.
> Διαταραχή του αμυντικού μηχανισμού του σώματος.
> Σύνδρομο κροταφογανθικής άρθρωσης.
> Διαταραχή της Ευσταχιανής σάλπιγγας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται από Ωτορινολαρυγγολόγο γιατρό. Μετά από ειδικά tests, που περιλαμβάνουν δοκιμασία ακοής, ισορροπίας και αιματολογικές εξετάσεις, θα καταλήξει στην αιτία του προβλήματος. Αν το κρίνει απαραίτητο τότε μπορεί να χρειασθεί Μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου για να καταλήξει σε συμπέρασμα.

emvoesΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν διαπιστωθεί κάποια συγκεκριμένη παθολογία, τότε η θεραπεία προσαρμόζεται σε αυτή.
Τις περισσότερες φορές όμως δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να τις εξαλείψει πλήρως. Υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημα.
Αν υπάρχει μειωμένη ακοή, τότε ειδικές συσκευές ενίσχυσης της ακοής μπορεί να φανούν χρήσιμες. 
Η θετική διάθεση προς το πρόβλημα είναι βασική για την αντιμετώπιση του. Κατάθλιψη ή άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να φέρουν τον ασθενή σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.
Θεραπείες που μπορούν να χαλαρώσουν τον ασθενή και να του δώσουν μια θετική διάθεση συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέτοιες θεραπείες είναι η Γιόγκα, Alexander technique, βελονισμός κ.α..

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κρανιοϊερή θεραπεία του Dr. Upledger μπορεί να βοηθήσει. Πρόκειται για μια ολιστική μέθοδο που βασίζεται στην θεωρεία ότι στο σώμα μας εκτός από την αναπνοή και τον σφυγμό της καρδιάς, υπάρχει και ένας τρίτος ρυθμός, ο Κρανιοϊερός (KIP). Από τον ρυθμό αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργικότητα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που έχει άμεση σχέση με το πόσο υγιείς είμαστε ή όχι.
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, όλα τα οστά του κρανίου ακολουθούν τις ρυθμικές κινήσεις που συνοδεύουν τον κρανιακό ρυθμό. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο προκληθεί ελάττωση αυτής της κινητικότητας, τότε προκαλούνται ορισμένες δυσλειτουργίες που εκφράζονται με ποικιλία συμπτωμάτων. Ένα τέτοιο σύμπτωμα είναι και οι εμβοές. Πώς μπορεί να αποκατασταθεί αυτή η ανισορροπία; Με ένα απαλό άγγιγμα, ο έμπειρος θεραπευτής μπορεί να παρακολουθήσει τον κρανιακό ρυθμό σε ορισμένα σημεία του σώματος (κυρίως στα οστά του κρανίου, του προσώπου, στην σπονδυλική στήλη και το ιερό οστού) να εντοπίσει την περιοχή που παρουσιάζει δυσλειτουργία, και με ειδικούς ήπιους χειρισμούς να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργικότητα, ενισχύοντας τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό, βοηθώντας το σώμα να αυτοθεραπευτεί. 
Η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με άλλες μορφές θεραπείας, ενώ ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

British Tinnitus Association
0800 018 0527
http://www.tinnitus.org.uk

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΕΓΩ", ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005

 

Read 466 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 242 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.