• Αρχική
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 14:09

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ-ΣΠΛΑΧΝΩΝ

Written by
Rate this item
(0 votes)

Νέα ευρήματα αποσαφηνίζουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των σπλάχνων! Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Flinders University, αναγνώρισαν συγκεκριμένο τύπο αισθητικών νεύρων με απολήξεις στα σπλάχνα και πως αυτά μπορούν να επικοινωνούν με τον νωτιαίο μυελό, μεταδίδοντας αλγαισθητικά ερεθίσματα δυσφορίας προς τον εγκέφαλο.

Επικοινωνία εγκεφάλου - σπλάχνων

gut.1

Νέα ευρήματα αποσαφηνίζουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των σπλάχνων!

Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Flinders University, αναγνώρισαν συγκεκριμένο τύπο αισθητικών νεύρων με απολήξεις στα σπλάχνα και πως αυτά μπορούν να επικοινωνούν με τον νωτιαίο μυελό, μεταδίδοντας αλγαισθητικά ερεθίσματα δυσφορίας προς τον εγκέφαλο.

gut.2

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φάρμακα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τον άξονα εγκεφάλου-σπλάχνων.

spencer1Ενώ τα τελευταία χρόνια η έννοια του «εντερικού εγκεφάλου» και η νευροαισθητική ικανότητα των σπλάχνων έχει μια ταχεία ανάπτυξη, παρέμενε μυστήριο που βρίσκονται οι απολήξεις διαφορετικών αισθητικών νεύρων στα σπλάχνα και πως ενεργοποιούνται. Σημαντικό βήμα για να δοθεί απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έγινε μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνικών από το εργαστήριο Visceral Neurophysiology του καθηγητή Nick Spencer στο Πανεπιστήμιο Flinders της Νότιας Αυστραλίας.

Αναφέρει ο καθηγητής Spencer: «Γνωρίζουμε ότι πολλές διαταραχές του εγκεφάλου και των σπλάχνων σχετίζονται μεταξύ τους, οπότε η αποσαφήνιση της μεταξύ τους σχέσης είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη στοχοθετημένων αποτελεσματικών θεραπειών για εξουθενωτικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η χρόνια δυσκοιλιότητα ή η ελκώδης κολίτιδα».

gutΗ έρευνα του καθηγητή Spencer, αποκάλυψε μια εξαιρετικά περίπλοκη σειρά νευρικών απολήξεων να βρίσκονται πάνω στα πολλαπλά στρώματα ιστών στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου.

Αναφέρει επίσης ο καθηγητής Spencer: «Η μελέτη μας αναγνώρισε δυο κατηγορίες νευρώνων που εμπλέκονται καθώς και τη θέση τους σε ένα εύρος στρωμάτων στο παχύ έντερο, περιλαμβανομένων μυών και βλεννογόνων μεμβρανών, οι οποίες δυνητικά είναι ικανές να ανιχνεύσουν αισθητικά ερεθίσματα».

Η έρευνα του αποτελεί μια από τις πολλές μελέτες που διεξάγονται στα πέντε εργαστήρια νευρογαστροεντερολογίας του Πανεπιστημίου Flinders, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της υπάρχουσας τράπεζας πληροφοριών σχετικά με την αλληλεπίδραση των σπλάχνων με τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στην νοητική λειτουργία.

Αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε από επιχορηγήσεις του Australian Research Council (ARC) και του National Health and Medical Research Council (NHMRC).

ΠΗΓΗ

Journal of Comparative Neurology.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 

ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ;

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΕΝΤΕΡΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ)

 

Read 217 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 163 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.