• Αρχική
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 12:38

ΝΑ ΣΚΥΒΩ ή ΝΑ ΜΗ ΣΚΥΒΩ;

Written by
Rate this item
(0 votes)

Μια συνηθισμένη οδηγία προς τους πάσχοντες από χαμηλή οσφυαλγία είναι να μην σκύβουν ή να αποφεύγουν να σηκώνουν αντικείμενα με κάμψη του κορμού. Πόσο ακριβής είναι αυτή η οδηγία; Την απάντηση προσπάθησαν να δώσουν ερευνητές σχεδιάζοντας μια συστηματική επισκόπηση με μετα-αναλύση.

Να σκύβω ή να μη σκύβω;

Flex-Lower-Back-Pain

Μια συνηθισμένη οδηγία προς τους πάσχοντες από χαμηλή οσφυαλγία είναι να μην σκύβουν ή να αποφεύγουν να σηκώνουν αντικείμενα με κάμψη του κορμού. Πόσο ακριβής είναι αυτή η οδηγία; Την απάντηση προσπάθησαν να δώσουν ερευνητές σχεδιάζοντας μια συστηματική επισκόπηση με μετα-αναλύση.

flex

Υπάρχει σχέση μεταξύ της κάμψης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της ανύψωσης αντικειμένου και της χαμηλής οσφυαλγίας; Μια συστηματική ανασκόπηση με μετα-ανάλυση.

Σκοπός

Να εκτιμηθεί εάν η κάμψη της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (ΟΜΣΣ), κατά τη διάρκεια της ανύψωσης αντικειμένου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση/επιμονή χαμηλής οσφυαλγίας ή την διαφοροποίηση ατόμων με ή χωρίς χαμηλή οσφυαλγία.

Σχεδιασμός

Συστηματική επισκόπηση αιτιολογίας με μετα-ανάλυση

Αναζήτηση βιβλιογραφίας

Αναζήτηση βάσης δεδομένων από: ProQuest, CINAHL, MEDLINE και Embase μέχρι 21 Αυγούστου 2018.

Κριτήρια επιλογής μελετών

Περιλαμβάνει ομάδα άρθρων που διερευνούν αν η θέση της ΟΜΣΣ κατά τη διάρκεια ανύψωσης αντικειμένου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την έναρξη ή την επιμονή χαμηλής οσφυαλγίας ή διαφοροποιεί τα άτομα με ή χωρίς χαμηλή οσφυαλγία.

Σύνθεση δεδομένων

Συνοψίστηκαν τα δεδομένα σύγκρισης ανυψωτικών-εργασιών. Αν μια μελέτη περιελάμβανε πολλαπλές συγκρίσεις (δηλαδή διαφορετικές εργασίες ανύψωσης που χρησιμοποιούσαν διάφορα βάρη ή κατευθύνσεις), μόνο ένα αποτέλεσμα αυτής της μελέτης συμπεριλήφθηκε στη μετα-ανάλυση.

Good At Yoga PIC for BP StFF

Αποτελέσματα

Σε τέσσερις μελέτες μετρήθηκε η οσφυϊκή κάμψη με ενδο-οσφυϊκές γωνίες και δεν διαπίστωσε διαφορά στην κορυφή της κάμψη της ΟΜΣΣ κατά την ανύψωση αντικειμένου. Επτά μελέτες, μέτρησαν την οσφυϊκή κάμψη με θωρακοπυελικές γωνίες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή οσφυαλγία ανυψώνουν με μικρότερη κατά 6ο γωνία σε σχέση με εκείνα χωρίς. Οι περισσότερες μελέτες δεν ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στην κάμψη της ΟΜΣΣ κατά τη διάρκεια ανύψωσης αντικειμένων. Οι μελέτες που περιελήφθησαν ήταν χαμηλής ποιότητας.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με μελέτες χαμηλής ποιότητας, η μεγαλύτερη κάμψη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια ανύψωσης αντικείμενου δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση/επιμονή χαμηλής οσφυαλγίας ή για τη διαφοροποίηση ατόμων με ή χωρίς χαμηλή οσφυαλγία.

J Orthop Sports Phys Ther 2020;50(3):121–130. Epub 28 Nov 2019. doi:10.2519/jospt.2020.9218

 

Read 79 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 506 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.