• Αρχική
Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 11:28

ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΑΣ!

Written by
Rate this item
(0 votes)

Σε ποιο χρονικό διάστημα της ημέρας κινδυνεύουμε περισσότερο να τραυματίσουμε και να πονέσουμε στη μέση; Γιατί μια ασήμαντη κίνηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, αντίθετα με άλλες πιο έντονες δραστηριότητες; Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τραυματισμό και πόνο στη μέση;

Προφυλάξτε τη μέση σας!

backpain

 • Σε ποιο χρονικό διάστημα της ημέρας κινδυνεύουμε περισσότερο να τραυματίσουμε και να πονέσουμε στη μέση;
 • Γιατί μια ασήμαντη κίνηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, αντίθετα με άλλες πιο έντονες δραστηριότητες;
 • Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τραυματισμό και πόνο στη μέση;

Αυτά τα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.

Κρίσιμα χρονικά διαστήματα

Υπάρχουν δυο βασικά κρίσιμα διαστήματα όπου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί:

 1. Το πρώτο είναι αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί. Αν μετρήσουμε το ύψος μας το πρωί θα διαπιστώσουμε πως είμαστε περίπου ένα εκατοστό ψηλότεροι σε σχέση με το ύψος μας στο τέλος της ημέρας. Η εξήγηση βρίσκεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους, αποσβένουν τους κραδασμούς, επιτρέποντας την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από δυο βασικά τμήματα, τον ινώδη δακτύλιο (περίβλημα) και τον πυρήνα. Σε ποσοστό 90% περιέχει νερό, η ποσότητα του οποίου ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου πέφτοντας μέχρι και 60%. Ο όγκος του νερού που περιέχεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της όρθιας στάσης του σώματος, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου η χαμένη ποσότητα αναπληρώνεται. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί ότι η σπονδυλική στήλη το πρωί είναι "πρησμένη - φουσκωμένη". Το γεγονός αυτό την καθιστά το πρωί δυσκίνητη, οπότε μια απρόσεκτη κίνηση κάμψης ή στροφής μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε κάποια δομή της. Για να προλάβουμε πιθανό τραυματισμό όταν σηκωνόμαστε πρέπει να κάνουμε δραστηριότητες οι οποίες να "στραγγίζουν" το επιπλέον υγρό από τη σπονδυλική στήλη, όπως απλές χωρίς φόρτιση κινήσεις. Φωτογραφίες από το άρθρο Sleep and Spine - Dr. J. Fryer
 2. hydraulics decompression horizontal endplate pores c1hydraulics-compression-with-endplate-pores-300x266
 3. Το δεύτερο είναι μετά από παρατεταμένο κάθισμα. Δηλαδή για παράδειγμα, μετά από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, όταν ξεκουραζόμαστε "απλωμένοι" στον καναπέ, κ.α.. Τότε συμβαίνει το φαινόμενο του εφελκυσμού. Αυτό σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι και οι τένοντες διατείνονται προσαρμοζόμενοι στη στάση του σώματος. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μυών, των συνδέσμων και των οστών στα σημεία τα οποία προσφύονται ή καταφύονται οι μύες και οι σύνδεσμοι ονομάζονται ελκτικές ή εφελκυστικές. Η εφαρμογή παρατεταμένων ή υπέρμετρων εφελκυστικών δυνάμεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμό στον μυϊκό ή οστικό ιστό. Έτσι αμέσως μόλις σηκωθούμε από την παρατεταμένη καθιστή στάση είμαστε σε κατάσταση υψηλού κινδύνου. Όσο περισσότερο διαρκεί η καθιστή στάση τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε. 
 4. Sitting-is-the-new-smokingMcKenzie rollΟ κίνδυνος μειώνεται αν καθόμαστε σωστά με υποστήριξη στην μέση  

Στη περίπτωση που η μέση δεν έχει κανένα πρόβλημα η επίδραση των παραπάνω είναι περιορισμένη. Αντίθετα στη περίπτωση ευάλωτης μέσης τα παραπάνω έχουν αξία. Ποιος όμως έχει "υγιή" και ποιος "ευάλωτη" μέση; Μελέτες επισημαίνουν ότι οκτώ στους δέκα ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους θα βιώσουν πόνο στη μέση. Στη πραγματικότητα όλοι είμαστε υποψήφιοι κάποια στιγμή της ζωής μας να βιώσουμε πόνο στη μέση.

Πρόληψη

Αποφεύγετε να σκύβετε αμέσως μετά από παρατεταμένο κάθισμα. Η καθιστή στάση, ακόμη και εάν είναι σωστή μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο τραυματισμού της μέση. Όσο περισσότερο κάθεστε και όσο χειρότερη είναι η στάση, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.

 • McKenzie extension
 • Μετά από παρατεταμένο κάθισμα, σε όρθια στάση κάνετε μερικές εκτάσεις του κορμού προς τα πίσω -εκτάσεις-, ή περπατήστε για λίγο και στη συνέχεια αν είναι απαραίτητο σκύψτε.
 • badposture
 • Όταν κάθεστε αποφεύγεται να σωριάζεστε στη καρέκλα. Αυτή η στάση επιβαρύνει σημαντικά τη σπονδυλική στήλη. Τοποθετήστε ένα κυλινδρικό μαξιλαράκι στη περιοχή της μέσης, να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη σε καλή και ξεκούραστη στάση.

 

 

 

 

Ασκήσεις πρόληψης 

 

easy-stretching-at-office

photo 1

ΣΩΣΤΉ ΣΤΑΣΗ

2a

ΠΗΓΕΣ

High-Risk Movements for your Low Back, How to avoid injury and pain, by Marc Heller, DC
To Your Health, June 2010 (Vol. 04, Issue 06)

Sleep and Spine - Dr. J. Fryer

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, Άρθρο του , physio.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ!, Άρθρο του , physio.gr

 

 

 

Read 85 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed. • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
 • 210 7220562
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 566 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.