• Αρχική
Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2006 02:00

ΜΕΤΑΤΑΡΣΑΛΓΙΑ

Written by
Rate this item
(0 votes)

Μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να δείξει μια επώδυνη κατάσταση στη περιοχή του πέλματος, ακριβώς πριν τα δάκτυλα. Ο πόνος συνήθως είναι εντοπισμένος κάτω από τη κεφαλή του 2ου, 3ου, και 4ου μεταταρσίου οστού ή απομονωμένος στη κεφαλή του 1ου μεταταρσίου. Τα μετατάρσια οστά είναι επιμήκη οστά που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος, αμέσως πριν από τα δάκτυλα.

ΜΕΤΑΤΑΡΣΑΛΓΙΑ - ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΛΜΑΤΟΣ

metatarsalagia

 


Μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να δείξει μια επώδυνη κατάσταση στη περιοχή του πέλματος, ακριβώς πριν τα δάκτυλα. Ο πόνος συνήθως είναι εντοπισμένος κάτω από τη κεφαλή του 2ου, 3ου, και 4ου μεταταρσίου οστού ή απομονωμένος στη κεφαλή του 1ου μεταταρσίου. Τα μετατάρσια οστά είναι επιμήκη οστά που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος, αμέσως πριν από τα δάκτυλα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

 

Ο πόνος προκαλείται όταν η κεφαλή ενός ή περισσότέρων μεταταρσίων οστών γίνει επώδυνη ή φλεγμένη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής φόρτισης της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες όπως: ακατάλληλα υποδήματα, από επαναλαμβανόμενες έντονες δραστηριότητες, από ανατομικές διαταραχές της μορφολογίας του άκρου πόδα (παραμορφωμένα δάκτυλα) ή συνολικά του ποδιού, από χειρουργικές επεμβάσεις στη περιοχή, από τραυματικές κακώσεις (κάταγμα μεταταρσίων, διάστρεμμα ποδοκνημικής, Νεύρωμα Morton) και λόγω γήρανσης.

 

 ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Σχεδόν όλοι μπορούμε να παρουσιάσουμε μεταταρσαλγία. Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου:

Mortons11. Αθλητές που οι δραστηριότητες τους περιλαμβάνουν τρέξιμο ή άλματα.
2. Συνήθως γυναίκες που φορούν υποδήματα με ψηλό τακούνι. Αυτό γιατί μεταφέρουν το βάρος στην πρόσθια επιφάνεια του πέλματος.
3. Υπέρβαροι άνθρωποι.
4. Ασθενείς που πάσχουν από κάποια μορφής αρθρίτιδας.

 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, καυστικός, επαναλαμβανόμενος ή χρόνιος. Επιδεινώνεται με τη βάδιση (κυρίως ξυπόλυτοι), την ορθοστασία, το τρέξιμο, την κάμψη των δακτύλων, αλλά ανακουφίζεται με την ξεκούραση. Μπορεί να συνυπάρχει μούδιασμα ή βελόνιασμα στα δάκτυλα.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Δεν πρέπει να αγνοείται πόνος που διαρκεί περισσότερο από δύο – τρεις ημέρες. Αν ο πόνος που νοιώθετε δεν υποχωρεί με την ξεκούραση, την αλλαγή των υποδημάτων ή επαναλαμβάνεται τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση στηρίζεται στο λεπτομερές ιστορικό (ηλικία, φύλλο, επαγγελματική δραστηριότητα, χόμπι, συνολική λειτουργική ικανότητα, ιστορικό τραυματισμών, κ.α.), σε διαγνωστικές μεθόδους όπως είναι η ακτινογραφία (να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάταγμα τάσης σε κάποιο μετατάρσιο, αρθρίτιδα ή άλλο πρόβλημα) και το πελματογράφημα.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ

1. Κάκωση των συνδέσμων της περιοχής.
2. Διαταραχή της βάδισης με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οι γειτονικές ή απομακρυσμένες αρθρώσεις.
3. Δημιουργία κάλων.
4. Χρόνια δυσκαμψία της περιοχής.
5. Σπάνια νέκρωση του 2ου μεταταρσίου οστού (Freiberg’s disease).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

metatarsalagia21. Ανακούφιση από τον πόνο. Εφαρμογή πάγου, ιοντοφόρεση, περιορισμό δραστηριοτήτων
2. Κινητοποίηση της περιοχής με ήπιους χειρισμούς τεχνικών Manual Therapy (mobilization)

3. Χρήση ορθοτικών μετά από πελματογράφημα
4. Kinesiotaping
5. Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας
6. Χειρουργική αντιμετώπιση. Σε περίπτωση που αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, τότε μπορούμε να σκεφτούμε την χειρουργική αντιμετώπιση, κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν ανατομικές δυσμορφίες

ΠΡΟΛΗΨΗ

metatarsalagia3

 

1. Κατάλληλα παπούτσια.
2. Χρήση των κατάλληλων ορθοτικών τουλάχιστον οκτώ ωρών ημερησίως.
3. Ικανοποιητικό βάρος σώματος.
4. Καλό μυϊκό σύστημα και προετοιμασία των μυών και των αρθρώσεων σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Read 24 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.