• Αρχική
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2004 03:00

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Written by
Rate this item
(0 votes)

Άγχος, φόβος, αβεβαιότητα για το μέλλον, κατάθλιψη και σεξουαλικές διαταραχές έχουν αναφερθεί σε γυναίκες με καρκίνο μαστού μετά την θεραπεία.Τις επιδράσεις αυτές στην ποιότητα ζωής εξετάζει μια νέα έγκυρη μελέτη από τις ΗΠΑ. Μελετήθηκαν 558 γυναίκες συνολικά και κατά υποομάδα ανάλογα με την μορφή θεραπείας –χειρουργική, με ή χωρίς διατήρηση μαστού με η χωρίς χημειοθεραπεία.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

breast cancer

Άγχος, φόβος, αβεβαιότητα για το μέλλον, κατάθλιψη και σεξουαλικές διαταραχές έχουν αναφερθεί σε γυναίκες με καρκίνο μαστού μετά την θεραπεία.

okl630Τις επιδράσεις αυτές στην ποιότητα ζωής εξετάζει μια νέα έγκυρη μελέτη από τις ΗΠΑ. Μελετήθηκαν 558 γυναίκες συνολικά και κατά υποομάδα ανάλογα με την μορφή θεραπείας –χειρουργική, με ή χωρίς διατήρηση μαστού με η χωρίς χημειοθεραπεία. Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα μετά την θεραπεία και πως μπορούν να αντιμετωπισθούν συμβάλλοντας στην αποκατάσταση αυτών των γυναικών; 

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για τις φυσικές και ψυχολογικές επιδράσεις σε γυναίκες τόσο μετά την διάγνωση καρκίνου μαστού όσο και στην ποιότητα ζωής γενικά των γυναικών με μακροχρόνια επιβίωση μετά την θεραπεία.

Όμως περιορισμένες είναι οι πληροφορίες και ανεπαρκείς για τις άμεσες επιπτώσεις μετά την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας δηλ. χειρουργείο με η χωρίς συνοδευτική χημειοθεραπεία. Παλαιότερες μελέτες αναφέρουν ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα προβληματική με άγχος και αγωνία για το μέλλον, φόβο για υποτροπή της νόσου και συναισθηματική αβεβαιότητα.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Los Angeles Jonsson Comprehensive Cancer Center) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό J Natl Cancer Inst (Mar 3, 2004).

Ανάλογα με την μορφή της θεραπείας που είχαν υποβληθεί οι γυναίκες χωρίστηκαν στις εξής ομάδες: ολική αφαίρεση του στήθους (μαστεκτομή) με και χωρίς χημειοθεραπεία, και μερική εκτομή με διατήρηση του στήθους επίσης με η χωρίς χημειοθεραπεία.

imagesΨυχική διάθεση και συναισθηματική λειτουργία ήταν παρόμοια και δεν διέφερε μεταξύ των 4 ομάδων γυναικών άμεσα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Μικρή ήταν η ένδειξη κατάθλιψης και αρνητισμού συνολικά.

Την δυσμενέστερη συνολικά φυσική επίπτωση είχε η μαστεκτομή και την χειρότερη διαταραχή στην σεξουαλική συμπεριφορά η χημειοθεραπεία ανεξάρτητα από το είδος της χειρουργικής επέμβασης. .

Συνολικά και σε όλες τις ομάδες μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων αναφέρθηκαν που περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινούς ιδρώτες πόνους, κολπική ξηρότητα κ.α. …

 


Περισσότερες πληροφορίες 
GastricBreastCancer Network Center

Read 31 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 304 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.